Työpaja nuolenpääkirjoituksesta Tieteiden yössä

Tammikuun 10. päivä ryhmä ANEEn tutkijoita ja opiskelijoita piti työpajan nuolenpääkirjoituskesta Tieteiden yössä. Vaikka nuolenpääkirjoituksen lukeminen, saatika sen kirjoittaminen, on vaikeaa, pystyy lyhyessäkin työpajassa oppimaan perustaitoja.

Tieteiden yö on vuosittainen tieteitä edistävä tapahtuma Helsingissä. Tällä kertaa sen yhteydessä järjestettiin julkisia, ilmaisia tiedetapahtumia yli 20 paikassa. ANEE ja Suomen Itämainen Seura järjestivät työpajan Tieteiden talolla.

Kahden tunnin aikana tapasimme kymmeniä nuolenpääkirjoituksesta ja muinaisesta Lähi-idästä kiinnostuneita ihmisiä. Monet opettelivat kirjoittamaan oman nimensä savitauluun. Muutamat halusivat oppia jotain vaikeampaakin, ja pääsimme yhdessä tutkimaan sanakirjoja. Nuorin osallistuja keskittyi lähinnä savitikkareiden muovailuun. Oli hienoa tavata monenlaisia eri-ikäisiä ihmisiä! Illan aikana käytiin useita mielenkiintoisia keskusteluja aina muinaisesta musiikista nuolenpääkirjoituksella kirjoitettuihin astronomisiin teksteihin. Aleksi Sahala pääsi esittelemään kirjaansa Johdatus Sumerin kieleen (2017) kiinnostuneelle yleisölle.

Minun iltani kruunasi noin 12-vuotias osallistuja, joka tunnisti harjoittelemamme kirjoituksen: "Meillä oli historian tunnilla kuva, jossa näytettiin miten nämä merkit muuttuivat ajan myötä!" Nyt hän varmasti muistaa jotain nuolenpääkirjoituksesta läpi elämänsä - ainakin silloin, kun hän sattuu myöhemmin taas löytämään savitaulun, johon tänään kirjoitti nimensä.

Jos haluat itse opetella kirjoittamaan nimesi uus-assyrialaisella nuolenpääkirjoituksella, voit katsoa neuvoa tästä ojenteesta, jota käytimme Tieteiden yön työpajassa.