”Suomi on tutkimusmatkojen suurvalta”

18.2.2015
Maantieteilijä Markku Löytönen on kirjoittanut tietokirjoja suomalaisen tutkimusmatkailun historiasta. Aikamatka alkaa 1700-luvun maailmanympäryspurjehduksista ja päättyy 2000-luvulle avaruuteen.

Suomalaisella tutkimusmatkailulla on pitkät perinteet. Jo 300 vuotta sitten suomalaisia tutkijoita osallistui purjehduksiin, jotka suuntautuivat esimerkiksi siirtomaaksi vallatuille alueille.

Kulttuurien kohtaamiset muistuttivat enemmänkin yhteentörmäyksiä – Japanissa kummeksuttiin eurooppalaisten sivistymätöntä tapaa ruokailla piikillä ja veitsellä puikkojen sijaan.

– Suomi on väkilukuun ja varallisuuteen suhteutettuna tutkimusmatkailun suurvalta, kertoo maantieteilijä Markku Löytönen.

– Olemme päätyneet jopa avaruuteen. Kun ei voida lähettää ihmistä, lähetetään kone tutkimaan. Suomesta on lähtenyt paljon koneita avaruuteen, ja niitä on siellä parhaillaankin.

On kuitenkin yksi asia, joka Suomessa osataan Löytösen mukaan ylitse muiden maiden:

– Suomalainen tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on aivan ainutlaatuinen. Maailmalla on paljon ihmisiä, joiden maailmankuvaan ei kuulu muiden ihmisten suvaitseminen. Mielestäni koulutuksen leviäminen on hidas mutta ainut keino edistää suvaitsevaisuutta.

Maailmankuvan avartamista

Vasta teollistumisen myötä on syntynyt käsite vapaa-ajasta, minkä seurauksena ihmiset ovat alkaneet matkustaa. Ennen maailmankuva rajoittui omaan elinpiiriin. Kun ei voitu matkustaa, keksittiin muita keinoja päästä kauas.

– Fiktiivinen sekä todellisuuteen perustuva matkakirjallisuus on ollut suosittua lukemista vuosikymmenten ajan, eikä loppua näy. 1970-luvulta lähtien matkakirjallisuus on ollut suosituin lajityyppi uskonnollisen kirjallisuuden jälkeen. Nykyinen scifi-genre on tutkimusmatkailun henkinen perillinen, Löytönen sanoo.

Tutkimusmatkat ovat tuoneet tietoa vierailta mailta kotimaan kamaralle. Ne myös tekevät maailmasta realistisemman, koska käsitykset ulkomaista eivät jää vain mielikuvituksen varaan.

Helsingin yliopistolla tehdään maalis–huhtikuussa 2015 matkoja erilaisiin maailmankuviin yhdessä tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tutustu Uusi maailmankuva -tiedeteeman ohjelmaan ja osallistu keskusteluun (#maailmankuva).

Uusi maailmankuva 16.3.-12.4.2015

Tiedekulma