Digiaineistot ja -menetelmät humanistien käsissä

Tutkijakollegiumin tapahtumassa innostetaan humanisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä digitaalisten menetelmien ääreen.

Mikko Tolonen tutkii yliopiston tutkijakollegiumissa uppoperinteikkäältä kalskahtavaa aihetta, 1700-luvun historiaa. Seurattuaan 15 vuoden ajan kaverinsa työtä mikrobiologina Tolonen sai kuitenkin kipinän uudistaa omaakin tutkimusotettaan.

Kun hän vielä löysi kaverinsa kautta yhteistyökumppanikseen data-analytiikan ja koneoppimisen ammattilaisen, oli hyvä hetki ottaa askel niin sanotun digihumanismin kentälle.

Suomi24-palsta ja muuta dataa

Nyt Tolonen innostaa kahden tutkijakollegium-kollegansa eli Kaius Sinnemäen ja Ilkka Kieman kanssa muitakin humanisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä digitaalisten aineistojen ja menetelmien ääreen.

Mitä humanisti voi tehdä Suomi24-keskustelupalstan datalla? Tai miten historiantutkija voi hyödyntää koneoppimista? Näihin ja moniin muihin saman sukuisiin kysymyksiin etsitään vastauksia kumppanusten alulle panemassa Helsinki Digital Humanities -päivässä (HDH) ensi viikolla.

‒ Esittelemme onnistuneita digihankkeita ja ideoimme uusia. Esitietoja ei tarvita, joten kannattaa tulla mukaan, jos vähänkään kiinnostaa, Mikko Tolonen houkuttelee.

Opettele koodaamaan tai liittoudu

Tolonen myöntää silti, että pidemmän päälle työ vaatii asennemuutosta ja uusien taitojen opettelua.

Humanisteilla on helmasynti varjella tutkimuskohteeseensa liittyviä tietoja kuin niistä olisi mahdollista tehdä vain yhtä, uniikkia tutkimusta.

‒ Luonnontieteissä ymmärretään paremmin, että raakadatan käyttöä ei kannatta rajoittaa.

Koodaamisen alkeet on myös hyvä tuntea, mutta tärkeintä on yhteistyö.

‒ Digihumanistit ovat ikään kuin oma lajinsa. Usein ongelma on, etteivät he ole superhyviä kummassakaan. Parempi olisi rekrytoida laskennallisen menetelmien ja koneoppimisen osaajia yhteistyökumppaneiksi.

Pienempi kuilu kuin kuvittelisi

HDH-päivässä lähdetään liikkeelle alkeista, yksi luentoja täydentävistä työpajoista on nimeltäänkin Method for Dummies.

‒ Perehdymme perusmenetelmiin yhdessä ja pohdimme, millaisia yhtymäkohtia tällä on perinteisten tekstiaineistojen analyysimenetelmien kanssa. Ehkä ne eivät olekaan niin kaukana toisistaan, kertoo vetäjä Reijo Sund Yhteiskuntatieteiden menetelmäkeskuksesta.

Kolmikon ideasta on paisunut monitieteinen hanke, jossa ovat mukana myös humanistinen tiedekunta, Kansalliskirjasto, Varieng, BAULT ja kielipankki FIN-Clarin. Digitaalinen humanismi kuuluu myös yliopiston 375-juhlavuoden teemoihin, joten ensi vuonna aihe näkyy kampuksilla monin tavoin.

Helsinki Digital Humanities Day 3.12.2014

Lue lisää aiheesta: Kieli & kulttuuri