Viikkiä suunnitellaan uusiksi

Nuoret arkkitehdit ja alueen toimijat haluavat tiivistyvään Viikkiin lisää säpinää.

Viikki on kuin Suomi pienoiskoossa. Monet kampuksen yksiköt ovat tiivistäneet tilankäyttöään, ja väki keskittyy muutamiin solmukohtiin. Niiden ulkopuolisille alueille tarvittaisiin uusia ratkaisuja pitämään koko kampusaluetta vireänä.

Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus ja nuorten arkkitehtien perustama Uusi Kaupunki -kollektiivi ovat nyt etsineet kahden päivän ajan ideoita, joilla yliopistokäytöstä tyhjentyville tai muuten vähällä käytöllä oleville tiloille saataisiin uusia toimintoja. Myös yleisöllä on ollut tilaisuus jättää ideoitaan Viikissä päivystäneelle arkkitehdille.

Takapihan puolelta sisään

Arkkitehti Pirkko Varila Helsingin yliopistolta myöntää, että Viikin kampus ei ole helppo kokonaisuus. Aluetta on rakennettu pala palalta eri vuosikymmeninä, ja myöhempiä peruskorjauksia on tehty kunkin aikakauden tarpeiden ja ideoiden mukaan.

Esimerkkinä ovat Latokartanonkaaren 1960-lukulaiset laitosrakennukset. Niitä koskeva arkkitehtuurikilpailu järjestettiin 1950-luvulla, jolloin Suomessa oli hyvin vähän autoja. Niiden määrän räjähdysmäistä lisääntymistä ei tuolloin osattu vielä kuvitellakaan.

– Tarkoitus oli, että niin henkilökunta kuin opiskelijatkin olisivat asuneet alueella ja kävelleet työ- ja opiskelupaikalleen Viikin niittyjen halki. Tämän vuoksi esimerkiksi A-rakennuksen pääoveksi suunniteltu sisäänkäynti avautuu nurmialueelle kaakkoon eikä kadun ja nykyisen parkkipaikan puolelle, Varila kuvailee.

Myös kampuksen keskellä tutkijoiden koekenttänä toimiva aidattu peltoalue kasvihuoneineen vaikuttaa etäisyyksiin ja talojen suuntiin. Esimerkiksi 1990-luvulla rakennetut Biokeskukset kääntävät selkänsä Latokartanonkaaren suuntaan, ja kävelyreitit kampuksen laidalta toiselle ovat pitkiä ja syys- ja talviaikaan myös pimeitä.

Kävelysiltoja ja tallibaari

Arkkitehtivetoisilla työryhmillä on Viikin kampuksen elävöittämiseksi lukuisia ratkaisuehdotuksia. Koekenttä voitaisiin ylittää liikenneympyrää tai velodromia muistuttavan kevyen siltarakenteen avulla. Gardenian alueelle sopisi rakentaa lisää asuntoja ja yhteisöllisiä tiloja, ja itse päärakennuksesta voitaisiin vuokrata kasvatuskammioita erilaisiin pienimuotoisiin viljelykokeisiin. Myös vanha väestönsuoja EE-talon takana soveltuisi viljelykäyttöön tai vaikkapa panimoksi.

Latokartanonkaaren varrella olevasta D-talosta sukeutuisi helposti kierrätysideaa hyödyntävä urheilukeskus, ja sieltä päästäisiin suoraan Viikin kampuksen halki kulkeville ulkoilureiteille. Iltaisinkin auki oleva tallibaari oli myös infokeskus Koronan ympäristön virkistyssuunnitelmissa mukana.

Raikkaita ideoita

Esityksiä kuunnellut Pirkko Varila on silminnähden tyytyväinen nuorten arkkitehtien kykyyn ottaa pienessä ajassa haltuun koko laaja kampusalue.

– Saimme raikkaita, luovia ajatuksia. Osasta toki tiedämme, mihin ne käytännössä törmäävät, mutta niistä voi syntyä hyödynnettäviä sivupolkuja. Varmasti katselemme näitä moneen kertaan, ja osa yhteen paikkaan ajatelluista ideoista siirretäänkin toiseen kohtaan.

Uusi Viikki! -projektin yksityiskohtiin pääsee tutustumaan Uusi Kaupunki -kollektiivin sivuilla. Yksi jakso Yle Teemalla lokakuusta lähtien esitettävää Kaupunki uusiksi -sarjaa käsittelee myös Viikin uudistamista.

Uusi Kaupunki: Uusi Viikki! 2.-4.9.2014

Uusi Kaupunki -kollektiivi