Tiedepolulla eletään ekologiaa

Lammin biologiselle asemalle Hämeenlinnaan avataan kesäkuun alussa Tiedepolku. Toiminnallisen luontopolun varrella kerrotaan kansantajuisesti ekologisen tutkimuksen tuloksista ja menetelmistä.

Lammin biologiselle asemalle avattavalla Tiedepolulla kävijät pääsevät kokeilemaan tutkimusmenetelmiä ja havainnoimaan luontoa. Polku kiertää noin kahden kilometrin pituisen reitin Lammin biologisen aseman metsässä ja Pääjärven rannassa.
 
Tietotaulut on tehty yhteistyössä tutkijoiden kanssa, ja aiheita havainnollistavat oivaltavat tekstit ja kekseliäät piirrokset. Kukin tauluista kertoo yhdestä ajankohtaisesta tutkimusaiheesta.  Polulla kerrotaan esimerkiksi miten levät liikkuvat, miksi Suomen järvet ovat ruskeavetisiä, mitä on sukupuuttovelka, miten uhanalaisia kasveja voidaan suojella ja millainen on muurahaisten superkolonia.

 
Kokeiluja ja havaintojen tekemistä

Tietotaulujen lisäksi polun varrella kävijät pääsevät kokeilemaan taitojaan esimerkiksi vesistötutkijoina ja tekemään havaintoja puiden lehtien vuodenaikaisvaihtelusta. Aktiviteetteja on kehitelty yhdessä tutkijoiden ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. Kansalaishavainnot ovat olleet tärkeitä esimerkiksi perhos- ja linnustotutkimuksissa, ja tulevaisuudessa kenen tahansa tekemiä luontohavaintoja haluttaisiin käyttää yhä enemmän tutkimuksissa.

Kansalaishavaintojen avulla voidaan saada enemmän ja laadukkaampaa tietoa esimerkiksi vesien tilasta tai ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Ennen kaikkea ne toimivat tavallisille ihmisille innostavana tapana tehdä luontohavaintoja ja osallistua ympäristön tilan kohentamiseen tähtääviin tutkimuksiin.

 

Tiedepolku on osa yhteiskunnallista vuorovaikutusta

Tiedepolun ajatus lähti asemalla sijaitsevan luontopolun uudistamisesta.

– Vierailullani Archboldin biologisella asemalla Floridassa ihastelin tutkimuksista kertovia luontopolkujen hienoja ja ammattimaisesti tehtyjä tauluja. Ajattelin, että jotain tällaista pitää tehdä Lammillekin, kertoo aseman tutkimuskoordinaattori John Loehr.

– Yliopiston yhtenä tehtävänä on yhteiskunnallinen vuorovaikutus, ja Tiedepolku on tapa toteuttaa sitä, sanoo aseman johtaja Janne Sundell.

Tiedepolku on avoinna kaikenikäisille ekologisesta tutkimuksesta kiinnostuneille retkeilijöille, ja lisäksi se on suunniteltu tukemaan lukion biologian opetuksen uutta opetussuunnitelmaa. Syksyllä polulle on tulossa vierailemaan lukiolaisryhmiä Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston tuella.

– Nuoret Tieteen polulla -hankkeessa on vielä paikkoja muutamalle ryhmälle, vinkkaa Tiedepolun projektisuunnittelija Aino Peltonen.

Tiedepolkua ovat rahoittaneet Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Polun on toteuttanut Lammin biologinen asema yhdessä luonto- ja ympäristöaiheisiin erikoistuneiden kuvittaja Seppo Leinosen ja toimittaja Auli Kilpeläisen kanssa.

–––––––––––––

Tiedepolun avajaiset pidetään torstaina 9.6.2016 kello 14.00-17.00. Ohjelma alkaa tervetuliaispuheella Lammin biologisen aseman pihalla (Pääjärventie 320, 16900 Lammi).  Sen jälkeen on luvassa vapaata tutustumista polkuun ja lopuksi tarjoiluja polun laavulla. Avajaiset ovat kaikille avoimet. Ilmoittautumiset perjantaihin 3.6. mennessä.