Sitran Mari Pantsar: Uusi talousmalli vaatii uudenlaista osaamista

Hollantilainen ajatuspaja Circle Economy julkisti tammikuussa 2019 pysäyttävän raporttinsa materiaalien kierrosta maailmassa.

Vaikka elämme jo reilusti yli maapallon kantokyvyn ja käytämme liikaa luonnonvaroja, vain 9,1 % käyttöön otetuista luonnonvaroista säilyy kierrossa. Yli 90 % päätyy kaatopaikalle, polttoon vai jätteenä ympäristöön. Samalla niiden arvo häviää ja tarvitaan uusia luonnonvaroja uusia tuotteita varten.

Hinta holtittomalle materiaalien käytölle on kova ympäristön ja talouden kannalta. Lasku lankeaa meille kaikille ennen pitkää raaka-aineiden ja tuotteiden kasvavan hinnan muodossa. Haaste vain kasvaa, kun maailman väestön ennustetaan lisääntyvän noin kolmella miljardilla hengellä vuoteen 2050 mennessä.

Nykyinen lineaarinen talousmalli, joka perustuu luonnonvarojen käyttöönottoon, valmistukseen, kuluttamiseen ja poisheittämiseen on tullut tiensä päähän. Meidän on siirryttävä kestävämpään talousmalliin: kiertotalouteen.

Kiertotalous on paljon enemmän kuin kierrätystä. Se on tuotesuunnittelua, jakamista, tuotteiden käyttöä palveluna, kiertomateriaaleista tehtyjen tuotteiden käyttöä ja kaiken hävikin poistamista. Se on yksinkertaisesti materiaalien fiksua käyttöä.

Kiertotalouteen siirtymisessä tarvitsemme uudenlaista osaamista: materiaalitekniikka, suunnittelu ja uudet liiketoimintamallit ovat kiertotalouden ytimessä. Koska kyseessä ei ole uusi tekniikka vaan koko talousmallimme muuttuminen, tarvitsemme tulevaisuudessa uudenlaista ajattelua ja osaamista koko yhteiskunnassa. Tulevaisuudessa emme tarvitse pelkästään kiertotalouden asiantuntijoita, vaan joka alan asiantuntijan tulee sisäistää kestävän kiertotalouden periaatteet. Opetuksella ja koulutuksella on tässä keskeinen rooli. Sitrassa teemmekin yhteistyötä kaikkien opetusasteiden kanssa päiväkodeista yliopistoihin uuden talousmallin jalkauttamiseksi käytännön toimiksi.  #Siksitiede

Mari Pantsar on Sitran hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja

Tieteen puolustajat –kirjoitussarjassa ihmiset kuvailevat tutkimuksen merkitystä omasta näkökulmastaan. Tutustu muihin kirjoituksiin Siksitiede-sivulla (skrollaa alas).