Kiina ja suurvaltojen ilmastovastuullisuus

Mitä tarkoittaa suurvaltojen ilmastovastuu teoriassa — ja käytännössä? Kuinka Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä määrittelevät suurvaltojen vastuullisuutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa, ja missä määrin ne ovat tätä vastuuta valmiita kantamaan nyt ja tulevaisuudessa?

Kiina on jo vuosia korostanut olevansa ilmastovastuullinen valtio. Yhdysvaltain irtauduttua Pariisin ilmastosopimuksesta Kiinan on toivottu ryhtyvän maailman ilmastojohtajaksi — ja Kiinan johto on vastannut positiivisesti näihin toiveisiin. On kuitenkin epäselvää, millainen ilmastojohtaja Kiinasta voisi sukeutua. Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Sanna Kopran elokuussa 2018 julkaistava kirja pohtii, mitä vastuullisuus kansainvälisessä ilmastopolitiikassa oikein tarkoittaa Kiinan näkökulmasta. Miten Kiina määrittelee ilmastovastuullisuuden, millainen ilmastojohtaja se aikoo olla ja mitä tämä tarkoittaa muulle maailmalle?

China and Great Power Responsibility for Climate Change on akateemiselle yleisölle suunnattu tietokirja, joka tarkastelee Kiinan vastuukäsityksiä kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. Kirja väittää, että Kiinan nousu suurvallaksi muuttaa käsityksiämme suurvaltavastuusta. Kirja kehittää uudenlaisen normatiivisen viitekehyksen arvioida suurvaltojen roolia kansainvälisessä ilmastopoliikassa: Koska ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimpia kansainvälisiä turvallisuusuhkia, suurvalloilla on keskeinen vastuu johtaa kansainvälisiä toimia sen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi. Nousevana suurvaltana Kiina ei voi vältellä tätä vastuuta, ja johtavana suurvaltana Yhdysvaltojen tulisi viipymättä lunastaa takaisin paikkansa kansainvälisissä ilmastotalkoissa.

Paneelikeskustelu ilmastovastuusta - tervetuloa!

Sanna Kopran uutuusteos esitellään tiistaina 7.8. klo 17 alkavan suomenkielisen ”Suurvaltojen ilmastovastuullisuus” –paneelikeskustelun yhteydessä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Paneeliin osallistuvat Sanna Kopra (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto), Anna Kronlund (John Morton -keskus, Turun yliopisto) ja Veli-Pekka Tynkkynen (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto). Paneelin moderoi Emma Hakala (Ulkopoliittinen instituutti). Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta osallistujamäärään varautumiseksi pyydämme ilmoittautumista oheisella lomakkeella maanantaihin 6.8. mennessä.

Lue lisää aiheesta: Kestävä kehitys