Kaupungin rauhallinen puoli

Mitä enemmän kaupungissa on luontoa, sen paremmin ihminen voi, kaupunkiekologian professori Jari Niemelä sanoo.

Yli puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa. Kaupungit eivät suinkaan ole pelkkää asvalttia tai betonia.

— Helsingissä tämän näkee hyvin. Kaupungissa on paljon peltoa, metsää ja vettä, kaupunkiekologian professori Jari Niemelä sanoo.

Tutkijat ovat huomanneet, että viheralueilla kuten kaupunkimetsissä tai puistoissa oleskelu tekee ihmiselle hyvää: se rentouttaa, alentaa verenpainetta ja stressiä.

— Mitä enemmän luontoa kaupungeissa on, sitä paremmin ihmiset niissä voivat.

Tällaista ei voisi väittää ilman vankkaa tutkimustietoa.

— Ihmisillä on toki omakohtaisia mutu-tuntemuksia luonnon rentouttavasta vaikutuksesta, mutta tutkimus on todistanut tämän faktaksi.

Niemelä pitää tärkeänä tutkimustiedon jakamista kaavoituksen, maankäytönsuunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Tällaisen toiminnan lisäksi Niemelä on vaikuttanut jo useampia vuosia kansalaisjärjestön, Suomen WWF:n, puheenjohtajana.

— WWF:n kautta voin jakaa yliopistossa vuosien saatossa kertynyttä ymmärrystäni ekologiasta suoraan ympäristönsuojelun tueksi.

Yksityishenkilönä Niemelä edistää parempaa maailmaa tekemällä lahjoituksia Helsingin yliopistolle. Kohteina ovat olleet yleinen tulevaisuusrahasto ja Akateemikko Ilkka Hanskin rahasto.

Ilkka Hanski oli läheinen kollegani ja ystäväni. Arvostin häntä suuresti huippuekologina ja yhteiskunnallisena osallistujana.

— Lahjoituksillani haluan osaltani edistää korkeatasoisinta akateemista tutkimusta ja erityisesti sellaista, joka tuottaa ratkaisuja isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Lahjoittamalla tieteelle rakennat Suomen tulevaisuutta.

Lue lisää aiheesta: Kestävä kehitys