Avoimesti: Kestävä kehitys on myös pankkien kilpailuvaltti

Danske Bankin asiantuntijat Saara Pohjalainen ja Jaakko Jukarainen osallistuivat keväällä 2019 Avoimen yliopiston viiden opintopisteen Ympäristövaikutusten arviointi-verkkokurssille. Kestävän kehityksen opintoja molemmat suosittelevat kaikille, sillä kestävyys on tulevaisuuden kilpailuvaltti.

Pankeissa on tapahtumassa suuria muutoksia, sillä myös niiden toiminnoissa on huomioitava kestävä kehitys. Danske Bank on mukana muutoksessa, ja pari vuotta sitten se perusti ”Sustainable Finance-tiimin”. Pankissa kestävyys tarkoittaa sitä, että kestävät hankkeet, esimerkiksi uusiutuvaa energiaa käyttävät energiatehokkaat rakennukset ja remonttikohteet voivat saada rahoitusta helpommin tai paremmin ehdoin. Myös itse pankki voi saada sijoittajilta halvemmalla rahaa, kun rahoituskohteena on vihreä hanke. Hiiliriippuvaisten yritysten on entistä vaikeampi saada tulevaisuudessa rahoitusta. Ympäristövastuu painaa.

-Rahavirtoja ohjataan kestävän kehityksen suuntaan, toteaa Jaakko Jukarainen. – Pankkien on pysyttävä yhteiskunnan kehityksessä mukana.

Ympäristöosaamista tarvitaan

Tuotantotalouden diplomi-insinööri Jukarainen on ollut pankkialalla 16 vuotta, mutta nykyisessä tehtävässä hän on työskennellyt vasta puolisen vuotta. Kestävyys on hänelle uusi asia ja siksi Avoimen yliopiston kurssi tuli tarpeeseen.

-Toivon vielä saavani lisäosaamista ympäristöteknologiasta ja lainsäädännöstä, hän sanoo.

Ympäristö- ja energiatekniikan diplomi-insinööri Saara Pohjalainen on aiemmista opinnoistaan saanut alalle paljon substanssi- ja lainsäädäntöosaamista mutta myös hänelle uudessa työssä tarvitaan osaamisen päivittämistä. Hän jatkaa parhaillaan englanninkielisiä Corporate sustainability- sivuaineopintoja Hankenilla.

-Oma motivaatio on tärkeä, sillä myös Avoimessa yliopistossa verkkoluentojen lisäksi oli työn ohessa kirjoitettava esseitä, väsytti tai ei.

Jukaraisella puolestaan kotona neljä lasta haastoivat verkko-opintoja. Silti mies jaksoi sitkeästi kuunnella 8 tunnin luennot loppuun.

Molemmat kiittävät työnantajaansa myönteisestä suhtautumisesta opintoihin. Työn ohessa opiskelu omaa työtä varten onnistuu, kun esimies joustaa ja tukee. Silloin myös haluaa oppia.

Verkkokurssi ilman kontaktiopetusta sopii työelämään hyvin, paikan päälle luentosaliin ei välttämättä edes pääsisi. Pohjalainen toivoo, että olisi saanut enemmän sanallista palautetta. Verkossa puurtaa usein yksin.