Lukiokurssi Keniassa

Espoolaiset lukiolaiset vierailivat Keniassa Helsingin yliopiston Taitan tutkimusasemalla helmi-maaliskuussa 2017.

Safarilla koululaiset katsoivat silmästä silmään leijonaa. Tuliaisina he toivat elämyksiä ja havaintoja paikallisesta kulttuurista, eläimistä, kasveista ja ympäristöstä sekä suorittivat samalla yhden lukiokurssin.

Afrikka yllätti

Maantieteestä kiinnostunut Olli-Matti Harve päätti lähteä mukaan, kun koulun ilmoitustaululla haettiin osallistujia tälle poikkeukselliselle biologian ja maantieteen kurssille Helsingin yliopiston Taitan tutkimusasemalle Keniassa. Koulu ei kustantanut matkaa vaan lennot ja majoitus maksettiin vanhempien kukkarosta.

— Afrikka yllätti positiivisuudellaan, sanoo Harve. Paikalliset ihmiset olivat tyytyväisiä elämäänsä ja heillä oli myönteinen asenne elämäänsä.

Matka oli biologian ja maantieteen kurssi 

Matkalaiset olivat saaneet tehtäväkseen kerätä aineistoa ryhmätyöhön. Harven projektityön aiheena oli tutkia kuinka savannin puut suojautuvat eläimiltä. 

— Safaripäivien aikana ja pysähdyspaikoissa matkalla Nairobista Taitaan mittasin akaasiapuun lehtien pituuksia ja seurasin mitä eläimiä liikkuu lähistössä, kertoo Harve.

Kirjallisuuteen perehtyminen ja työn viimeistely jäi tehtäväksi matkan jälkeen Suomessa.

Toiset oppilaat perehtyivät savannien ja sademetsän puihin, vertailivat Kenian ja Suomen koulujärjestelmiä. Osa oppilaista tutki turismia. Näin päästiin perehtymään myös kulttuurimaantieteeseen, joka koulussa jää vähemmälle huomiolle.

Projektitöiden esittelyyn koululle kutsutaan myös oppilaiden vanhemmat.  

Kenian-matkan suunnittelusta vastasivat mukana olleet Tapiolan ja Olarin lukioiden biologian ja maantieteen opettajat sekä Luomuksen johtaja Leif Schulman sekä isäntinä toiminut professori Jouko Rikkinen ja muu Taitan henkilökunta.

Globaalin vastuun toteuttaja

Suomalaisia koululaisia vierailee vuonna 2011 perustetulla tutkimusasemalla vuosittain.  Kauniaisten lukio on käynyt kolme kertaa yhdessä Grankulla Samskolan kanssa. Tämän kertaisella matkalla oli mukana 8 oppilasta Tapiolan lukiosta ja 8 oppilasta Olarin lukiosta.

Taitavuorten poikkeuksellinen luonto on houkutellut tutkijoita Suomesta jo aiemmin. Professori Petri Pellikka on työskennellyt alueella jo vuodesta 2004 lähtien.

— Tutkimusasema on globaalin vastuun toteuttaja tai ainakin antaa mahdollisuuden opiskelijoille ja tutkijoille päästä kehitysmaaolosuhteisiin, opettamaan ja tutkimaan, sanoo professori Petri Pellikka Helsingin yliopistosta.

Lue lukiolaisten matkapäiväkirja blogissa: https://espoonlukioidenkeniakurssi.wordpress.com/