Linuxin maailmanvalloitus alkoi 25 vuotta sitten

Se, että koodia kehitetään yhdessä, on johtanut huikeisiin innovaatioihin.

– Linux-käyttöjärjestelmä on ilman muuta laitoksemme tunnetuin saavutus, sanoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma.

On siis kulunut 25 vuotta siitä, kun Linus Torvalds, laitoksen silloinen opiskelija, kertoi ensimmäisen kerran käyttö­järjestel­mästä, jota hän oli kehittä­mässä. Nyt se on nyt maailman käytetyin järjestelmä, ja avoin lähdekoodi ja tapa kirjoittaa koodia yhdessä ovat johtaneet läpimurtoihin, jotka ovat ravistelleet viestintäkulttuuria syvästi.

- Linuxin käyttö Androidissa ja palvelinsaleissa ovat hyviä esimerkkejä, Tarkoma sanoo. 

Nyt tulee datatiede ja digitaalinen infra

Linus Torvalds on Helsingin yliopiston kunniatohtori ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kunnia-alumni, ja Linux on Suomessa syntynyt tietojenkäsittelyn menestystarina. Siihen kirjoitetaan nyt jatkoa.

– Maailma digitalisoituu. Meillä on uutena avauksena datatieteen opetus ja tutkimus, Sasu Tarkoma kertoo.

Kun organisaatioiden tietovarannot kasvavat ja monimutkaistuvat ja muutokset nopeutuvat, haasteet niin sanotun ison datan,“big datan”, käsittelyssä korostuvat.

Niinpä syksyllä 2017 aloittava datatieteilijän (“data scientist”) koulutus yhdistää tietojenkäsittelytieteen osa-alueita, kuten koneoppimisen ja hajautetut järjestelmät.

– Kun avoimuus lisääntyy, tarvitsemme tehokkaita menetelmiä myös analytiikkaan sekä skaalautuvia ja hajautettuja ratkaisuja aineistojen hallintaan. Rakennamme siksi tulevaisuuden digitaalista infrastruktuuria, Tarkoma sanoo.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen Linus Torvalds –juhlaseminaarissa maanantaina 22.8. Kumpulan luonnontieteiden kampuksella puheenvuoro on Suomen johtavilla Linux-asiantuntijoilla.

Seuraa yliopiston Twitterissä @helsinkiuni Periscope-lähetyksiä seminaarista kello 13.00 alkaen.

Video, jossa professori Sasu Tarkoma katsoo tietojenkäsittelyn tulevaisuutta.

Lue lisää:

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoturva-alalle perustettiin yliopistojen yhteinen tutkimus- ja koulutuskeskus

Students make your plant spin 

Laitos täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Professori Jukka Paakin katsaus laitoksen ja alan kehittymiseen.