Vappushokkelo vakiintui Kumpulaan
Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan rakentuu vapunpäivänä jo 55. kertaa Vappushokkeloksi nimetty lastentapahtuma.

Eräs biologian fuksi keksi 55 vuotta sitten, että vappuna voisi järjestää jotain hubaa lapsille. Syntyi Vappushokkelo. Tuolloin tapahtuma järjestettiin Eläinmuseossa, nykyisessä Luonnontieteellisessä museossa, ja sitä mainostettiin muun muassa kulkemalla jättikokoisen sikari-ilmapallon kanssa pitkin keskustaa.

Biologian opiskelijoiden 1960-luvun alkupuolella alkanut perinne elää edelleen. Vain vuonna 1994 shokkelo joutui väistymään suuren dinosaurusnäyttelyn tieltä.

Vuosien varrella tapahtuma on muuttunut moneen otteeseen, mutta pääyhteistyökumppani ja tavoite eivät: Shokkelo järjestetään Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteessa ja tavoitteena on levittää luontotietoa hilpeällä tavalla ja kerätä varoja Symbioosi ry:n toimintaan.

Raittiusaatetta  ja sairaalakeikkoja

Viiteen vuosikymmeneen mahtuu jos jonkinlaista kommellusta. Kyyn puremia shokkelon järjestäjiä on viety sairaalaan ja vuohia jahdattu pitkin Eläinmuseon pihaa. Onpa muutamana vuotena 70-luvulla taistolaisen raittiusaatteen nimissä tapahtuman nimi muutettu Sokkeloksi – Shokkeloa pidettiin tuolloin moraalittomana.

Pitkään perinteenä oli, että vanhemmat biologian opiskelijat tulivat vappuaattoiltana ”testaamaan” juuri valmistuneen shokkeloradan. Monesti vauriot olivat todella isoja ja vahinkoja korjattiin läpi yön. Vuoden 1998 järjestäjät päättivät katkaista moisen älyttömän perinteen ja laittoivat illaksi vuosikurssinsa isoimman kaverin päivystämään ovelle. Perinne katkesi siihen.

Tuolloin shokkelo järjestettiin alkuperäisessä ympäristössään Luonnontieteellisessä museossa. Museorakennuksen peruskorjauksen ajaksi 2005–2008 symbiontit saivat käyttöönsä Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan, joka osoittautui mitä mainioimmaksi ympäristöksi.

– Iso ulkopuutarha tarjosi aivan eri mittaluokan mahdollisuudet esimerkiksi Vappushokkelon ytimen eli shokkeloradan rakentamiselle.

Kokemukset Kaisaniemestä olivat niin hyviä, että opiskelijat siirtyivät mielihyvin vasta avattuun Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan.

Kumpulan kuusihehtaarinen puutarha sopi lapsiperheiden tarpeisiin erinomaisesti ja kävijämäärät pomppasivat uusiin lukemiin.

Vappushokkelo 2016 – Sademetsän salaisuudet

Vappushokkelo 1.5.2016 klo 10–17
Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa (Jyrängöntie 2)
Liput 4€/lapsi ja 2€/aikuinen
Shokkelon tuotosta käytetään 15 prosenttia luonnonsuojeluun
Tervetuloa!