Taiteiden yö viherkatolla
Kumpulan kampuksen Exactum-rakennuksen kattoterassi on avoinna yleisölle torstaina 24.8. klo 17-18.30. Lyhyiden asiantuntijapuheenvuorojen lomassa voi tutustua moderniin viherkattoon ja ihailla näkymiä Vanhankaupunginlahdelle.

Viherkattoillassa puhutaan kattojen estetiikasta, niiden hyödyistä luonnolle ja ihmisille sekä kuullaan kokemuksia ja käytännön neuvoja viherkaton perustamista suunnittelevalle.

Kuvittele, että makaat urbaanilla kattokedolla

Ihailet syvän fuksianpunaista ketoneilikkaa tai hennon kissankellon huojumista tuulessa. Kasvien seassa saattaa vilahtaa ketokirkilude ja neitoperhonen voi istahtaa nenällesi. Hengität raikasta ilmaa ja kaupungin äänet etääntyvät kauas. Olet urbaanilla kattoterassilla, josta voit laskeutua virkistyneenä takaisin kaupungin vilinään.

– Viherkattotutkimus tuo jatkuvasti uuttaa tietoa viherkattojen hyödyistä, mutta myös haasteista, sanoo yksi illan puhujista, tutkija Marja Mesimäki Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee Viides ulottuvuus - viherkatot ja -seinät osaksi kaupunkia -tutkimusohjelmassa, jossa etsitään kestävän kehityksen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja. Exactumin viherkatto on yksi ohjelman koeviherkatoista.

Viherkattojen käytännön toteutuksesta kertoo maisemasuunnittelija, LuK Taina Suonio (@Taina_RMGardens). Hän on ollut mukana monissa rakennushankkeissa sekä Helsingin kaupungin viherkattolinjausta valmistelevassa työryhmässä.

Orastavaa estetiikkaa

Ympäristön luovuus kaupunkiympäristössä on sekä ihmisen että luonnonvoimien yhteispeliä. Tutkija Petteri Kummala Suomen arkkitehtuurimuseosta tulee puhumaan kaupunkiluonnon esteettisiä ulottuvuuksia ja viherkattojen orastavasta estetiikasta.

Kypsyvätkö tomaatit tietokoneiden hukkalämmöllä?

Exactumin katolla on koekasvihuone ja tietojenkäsittelytieteen tutkija Samu Varjonen (@sklvarjo) kertoo kokemuksia kasvihuoneen lämmityksestä tietokoneilla Soveltuuko käsittelemätön ulkoilma tietokoneiden jäähdytykseen ja mitä tehdä tietokoneiden tuottamalle hukkalämmölle?

Lisätietoja