Ympäristömme on täynnä ihmissilmälle näkymättömiä hiukkasia, joiden olemassaoloa tuskin huomaa. Samoja hiukkasia, ja paljon erikoisempiakin, luodaan törmäyttimillä ja havaitaan mittalaitteilla, joista suurimmat sijaitsevat Cernin tutkimuskeskuksessa Sveitsissä.
Tätä hiljaista mutta mitattavissa ja näytettävissä olevaa maailmaa fyysikot esittelevät yleisölle Helsingin observatoriossa perjantaina 30. syyskuuta kello 17–20, jolloin myös noin 300 muussakin eurooppalaisessa kaupungissa järjestetään Tutkijoiden yö.
– Paljastamme sumukammion avulla hiljaiset hiukkasseuralaisemme, kertoo Terhi Järvinen Helsingin yliopiston Fysiikan tutkimuslaitoksesta.
Sumukammiosta Cerniin
Sumukammiolla ei enää tehdä hiukkasfysiikan tutkimusta, mutta sillä voi havaita ympäristössämme olevaa säteilyä. Esimerkiksi vuonna 2012 löydetty Higgsin bosoni on niin harvinainen, ettei sen löytämisestä olisi voitu edes haaveilla sumukammion tyyppisillä laitteistoilla.
– Totta puhuen Higgsin bosoni on niin raskas hiukkanen, etteivät entisaikojen hiukkaskiihdyttimet olisi pystyneet synnyttämään sitä, Terhi Järvinen sanoo.
Nykyäänkin hiukkasfysiikan tutkimus perustuu pitkälti sähkövarauksellisten hiukkasten ratojen havainnointiin ja erilaisten hiukkasien, esimerkiksi elektronien ja myonien, tunnistamiseen eri mittausmenetelmien avulla. Työtä tehdään yliopistossa ja tutkimuslaitoksissa ja Cernissä.
Tutkijoiden yönä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern lähettää 30.9. kello 19.00 Suomen aikaa videolähetyksenä ohjelman CERN Control Centre. The room from which all CERN Accelerators are driven. Tervetuloa osallistumaan tähän lähetykseen observatorion päässä!
Rosetta-luotaimen viimeiset iltapäivän hetket
Syyskuun viimeiselle päivälle osuu myös Rosetta-luotaimen komeettatehtävän päättyminen, kun Rosetta ohjataan hitaasti komeetan pintaan. Luotaimen kahden vuoden toiminta 67P/Churyumov–Gerasimenko-komeetalla siis loppuu.
Rosetta saavuttaa komeetan pinnan perjantaina 30.9. alkuiltapäivästä, jolloin yhteys luotaimeen menetetään. Tieto signaalin sammumisesta saadaan kello 14 ja 15 välillä. Lähestyessään komeetan pintaa luotain tekee ainutlaatuisia havaintoja ja lähettää ne reaaliajassa Maahan.
Rosetta on onnistunut tutkimusmissio, jossa on merkittävä suomalainen panostus. Laitteet ovat toimineet odotetusti ja dataa on saatu paljon.
– Ilmatieteen laitos osallistui kuuden luotaimessa ja laskeutujassa olevan laitteen suunnitteluun ja rakentamiseen. Seuraamme viimeiset hetket loppuun asti mielenkiinnolla jännittäen, sanoo avaruustutkija Riku Järvinen.
Tutkijoiden yössä tietoa avaruusmyrskyistä ja revontulista
Myös observatorion illassa kello 17.00 alkaen puhutaan siis Rosetta-luotaimesta. Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat seuraavat törmäyksen etenemistä ja kertovat siitä Tutkijoiden yö -tapahtumassa lisää. Sen lisäksi observatoriossa voi ihastella huikaisevia videoita Auringosta ja oppia ennustamaan avaruussäätä.
Observatoriossa on näytillä myös huima hiustakin ohuempi sähköpurjelieka, ja siellä rakennetaan matematiikan avulla erilaisia kappaleita vaahtokarkeista ja tikuista pelkästään nähdyn varjokuvan perusteella.
Lähde yöhön tutkijoiden kanssa
Tutkijoiden yö järjestetään syyskuun viimeisenä perjantaina 30.9.2016 yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Suomessa tapahtumaan voi osallistua 13 eri paikkakunnalla.
Helsingin yliopiston ohjelmaa on Tiedekulmassa, Helsingin observatoriossa ja Lahden yliopistokampuksella. Yliopiston tutkijoita osallistuu myös ohjelmaan Tiedekeskus Heurekassa.
Helsingin yliopiston observatorio sijaitsee osoitteessa Kopernikuksentie 1. Ovet observatoriossa ovat avoinna kello 17–20, mutta kannattaa huomioida, että tilat ovat melko ahtaat. Tervetuloa mukaan!
Yliopiston tilaisuudet ovat osa Tutkijoiden yö -tapahtumaa, johon on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman Marie Skłodowska-Curie -toimilta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.
Lue lisää:
Tutkijoiden yön koko ohjelma Helsingin observatoriossa
Tutkijoiden yön ohjelma Tiedekulmassa
Suomen Tutkijoiden yön verkkosivut
Rosetta-luotain todisti jäisen komeetan heräämistä
Observatorion pieni Rosetta-aiheinen näyttely viime vuonna Ilmatieteen laitoksen kanssa