Lassina Zerbo vieraili Sysmässä
Tarkkailuaseman mittarit rekisteröivät askeleita ja hälytyspuhelimeen tuli viesti, että ovi on avattu. Hiljaiselo keskellä hämäläistä metsää keskeytyi. Lassina Zerbo, ydinkoekieltosopimusorganisaation (CTBTO) pääjohtaja vieraili Helsingin yliopiston ylläpitämällä Sysmän seismografiasemalla toukokuun lopulla.

Lassina Zerbo oli myös yksi pääpuhujista NATOn joukkotuho- ja aseistariisuntakokouksessa Finlandia-talolla.

Maanalaiset ydinkokeet paljastuvat

Aseidenriisuntaa tehdään diplomatian keinoin, mutta kansainvälinen valvontajärjestelmä on järjestön tukijalka.

Kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsee Sysmän Onkiniemen mittausasema, viimeiset kilometrit kuljetaan kapenevaa hiekkatietä. Perillä on pieni parakki. Helsingin yliopiston ylläpitämä FINES perustettiin vuonna 1985 ja se valittiin järjestelmän yhdeksi primääriasemaksu vuonna 1996.

Valvontajärjestelmään kuuluu yhteensä 170 seismografiasemaa 76 maassa. Näistä 50 on niin sanottuja primääriasemia.

Paikallistaso tärkeä kansainväliselle verkostolle

Pääsihteeri Lassina Zerbo näkisi mielellään mittausasemat näkyvänä osana paikallista yhteisöä. Hän toivoo, että ne olisivat retkikohteta koululaisille ja muille vierailijoille, jotta tieto ydinkoevalvonnasta leviäisi. Zerbon kotimaassa Burkina Fasossa mittausasema on kyläläisten ylpeys ja sen sähkönsaannista pidetään yhteisesti huolta.

– Sähkökatkoksiin on varauduttu Sysmässäkin ja varavoima pyörähtää tarvittaessa käyntiin, kertoo asemasta vastaava seismologi Jari Korström Helsingin yliopiston Seismologian instituutista.

Jatkuva valmius on välttämätöntä

– Primääriasemien rekisteröintitiedot kerätään jatkuvana datana reaaliajassa kansainväliseen tietokeskukseen Wieniin. Sysmän asema, koodinimeltään FINES, on ollut koko toimintansa ajan yksi valvontajärjestelmän luotettavimmista rekisteröintiasemista, kertoo johtaja Annakaisa Korja Seismologian instituutista.

Valvontajärjestelmän asemat rekisteröivät paitsi ydinkokeet myös muut tärinäaallot ja rekisteröintien perusteella voidaan määrittää tapahtumapaikka, syvyys ja voimakkuus sekä tunnistaa onko kyseessä maanjäristys, räjäytys tai jokin muu tärinää aiheuttama ilmiö.

Lisätietoja

Seismologian instituutin johtaja Annakaisa Korja
Sähköposti: annakaisa.korja@helsinki.fi
Puhelin: 050 3185745

Viestinnän asiantuntija Riitta-Leena Inki
Sähköposti: riitta-leena.inki@helsinki.fi
Puhelin: 050 448 5770
Twitter: @inkiriitta