Luma-keskus Suomen alaisuudessa on tällä hetkellä 11 tiede- ja teknologialuokkaa. Niistä vanhin on Kemianluokka Gadolin Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Se on kannustava esimerkki muille, sillä vuosittain Kumpulassa työskentelee 4000 koululaista.
Helsingissä tiedeluokan päätoimintamuotona ovat toiminnalliset opintokäynnit. Niiden aikana oppilasryhmät tekevät kokeellista kemiaa aidossa yliopistolaboratoriossa, tutustuvat molekyylimallinnukseen ja vierailevat tutkimuslaboratorioissa.
– Tiedeluokat ovat tutkimus- ja kehittämisympäristöjä, joissa syntyy uusia pedagogisia innovaatioita vaikka koulutusvientiin, sanoo Luma-keskus Suomen toimintaa johtava professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta.
Opetuslaboratoriossa kuin tutkijana
Kuusi vuotta toiminut Gadolin-luokka on monipuolinen oppimisympäristö. Nyt sen laboratoriota on uusittu: käytössä on paljon perinteisiä laboratoriovälineitä, mutta myös uutta modernia laboratoriotekniikkaa, jota käytetään lukiolaisten ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden kanssa sekä opettajien koulutuksessa.
– Ensi syksynä voimaan tulevien uusien opetussuunnitelmien myötä lukioiden ja yliopiston yhteistyötä tullaan tiivistämään. Tiedeluokat tarjoavat siihen uudenlaisen oppimisympäristön, Aksela arvelee.
Laitteista uusimpia ovat mittausautomaatiolaitteet: FT-IR, kaasukromatografi ja spektrofotometri. Kaasutöitä tehdään heliumin, hiilidioksidin ja nestetypen kanssa.
– Käytämme tutkivan oppimisen opetusmenetelmää ja annamme vierailijoille tutkijana olemisen tunteen, Aksela sanoo.
Opinnäytetyöt ja tutkimus kytkeytyvät yritysyhteistyöhön
Tiedeluokat ovat myös uudenlainen opettajien koulutuspaikka. Luokassa opetusta ja uusia oppilastöitä kehitetään yhteistyötahojen kanssa.
Siellä myös syntyy yliopisto-opiskelijoiden opinnäytetöitä ja julkaisuja sekä perus- ja täydennyskoulutusta opettajille.
Tiedeluokilla on näin opetusta uudistava vaikutus, sillä uusin tutkimustieto saadaan nopeasti mukaan tulevien tutkijoiden ja asiantuntijoiden koulutukseen.
Yritysten kanssa Gadolin-luokka on tehnyt sponsorisopimuksia, ja osa yrityksistä on ollut mukana alusta lähtien.
Malli, jossa yliopisto, elinkeinoelämä, koulut ja opettajankoulutus tutkimuksineen ovat mukana, on poikkeuksellinen ja kiinnostaa ulkomailla.
– Kemianluokassa käy paljon vieraita. Minä esittelin viimeksi tiedeluokkatoimintaamme Thaimaassa Thailand-USA Roundtable -tapahtumassa, Maija Aksela kertoo.
Tiedesynttäreitä perjantai-iltaisin
Kemianluokan tavoitteena on tukea kemian oppimista ja opetusta. Silti viihteellisiäkään elämyksiä ei kaihdeta, sillä perjantai-iltaisin se on varattavissa tiedesynttäreiden järjestämiseen.
Luonnontieteellisiä luokkia Kumpulassa ovat myös fysiikan F2k-tiedeluokka, matematiikan Origo ja tietojenkäsittelytieteen Linkki. Myös Geopisteessä otetaan oppilasvierailuja vastaan. Viikkiin on suunnitteilla tiedeluokkatoimintaa BioPoP-resurssikeskuksen yhteyteen.
Tiedeluokissa järjestetään myös kesäleirejä koululaisille. Viime kesänä niitä oli 24. Leiritiedot julkaistaan maalis-huhtikuussa.
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }