Hurrikaanin matkassa tutkijoiden yönä Helsingin Observatoriossa
Helsingin yliopiston luonnontiede on mukana Tutkijoiden yössä perjantaina 29.9. kello 17-20. Ohjelma on kaikille avoin, ja hurrikaaneista kertoo sellaisessa lentänyt fyysikko Marja Bister.

Hurrikaanien tuhot ovat käyneet viime aikoina tutuksi. Hurrikaaneihin liittyy voimakkaita tuulia, runsaita sateita niin kuin Harveyssa elokuun lopussa, ja myrskytulvia; esimerkiksi Irman aikana vesi nousi paikoitellen 2 metriä puolentoista tunnin aikana.

Tulevaisuudessa myrskytulvat pahenevat, voimakkaat hurrikaanit voimistuvat ja niitä on enemmän. Hurrikaanisateet voimistuvat. Näin tutkijat arvioivat matemaattis-fysikaalisten mallien avulla.

- Me emme kuitenkaan tiedä, mitä hurrikaanien lukumäärälle tapahtuu kaiken kaikkiaan. Niiden synty kun on hyvin herkkä ympäristön vaikutuksille, sanoo Marja Bister, joka on tutkinut hurrikaaneja niiden syntysijoilla Itäisellä Tyynellämerellä. Hän on tutkimuksiinsa liittyen myös lentänyt hurrikaanien sisällä vuosina 1991-1992.

Hurrikaanit ja muut luonnonilmiöt ovat esillä Euroopassa vietettävässä Tutkijoiden yö -tapahtumassa perjantaina 29.9.2017 Helsingin observatoriossa, Kopernikuksentie 1. Ohjelmaa on yleisölle kello 17-20, kun aamu- ja iltapäivä on varattu koululaisille.

Miten kalenteri syntyy, ja miten nimien suosio vaihtelee?

Tapahtumassa tutkijat tekevät näkymättömän näkyväksi ja näyttävät, kuinka magneettiset voimat vaikuttavat meihin. Ilmakehätutkijat kertovat kaupunkien ilmasta, ilmastonmuutoksesta. Mitä tiedämme siitä nyt ja mistä kaikki hurrikaanitkin tulevat? Niistä siis kertoo Marja Bister.

Entä mitä meidän olisi hyvä tietää perusfysiikasta? Mitä ihmiselle tapahtuisikaan avaruudessa, jos hän olisi siellä alasti?  – Tähdet, ne kai pysyvät radoillaan, mutta miten ne päätyvät almanakkaan, josta poimimme lapselle nimet. Miten kalenteri syntyy, ja miten nimien suosio vaihtelee? Myös tästä aiheesta puhutaan Obsevatoriolla!

Tervetuloa mukaan!

Huomaa myös Fyysikkoseuran tapahtuma Tiede – Tutkimus – Tarina powered by Pecha Kucha yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa kello 20-22.

Katso ohjelma: https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/tutkijoiden-yo

Tapahtuma kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan.

 

Minna Meriläinen-Tenhu, @MinnaMeriTenhu, 050 415 0316, minna.merilainen@helsinki.fi