– Mistä me saamme tilat? Dhakassa ei ole isoja tyhjiä tontteja.
– Mitä teemme jätteelle? Lyijyn voi varmaan myydä?
– Jos tarjoamme koulutusta, tarvitsemme lisää työntekijöitä.
Outotecin Espoon pääkonttorin kokoushuoneessa ideoidaan vauhdilla. On maaliskuinen iltapäivä ja käynnissä on Helsingin yliopiston ja Outotecin yhteisen Sustainability Master Classin työpaja.
Ohjelman nelisenkymmentä osallistujaa on jaettu kuuteen joukkueeseen, joista The Toadsin suunnitelmana on viedä rikastusteknologiaa Bangladeshiin. Urbaaniksi kaivostoiminnaksi kutsutussa ideassa on tarkoitus päästä kiinni suurkaupungin jätteiden arvometalleihin ja ottaa ne talteen.
Nyt pitäisi vain kehittää suunnitelma, miten idean toimivuutta voisi testata. Testi-idean esittelypuheeseen eli pitchiin on aikaa enää puolitoista tuntia.
Kemisti pohtii pantteja
Sustainability Master Class on osa Helsingin yliopiston Master Class -kumppanuuskonseptia. Master Classit ovat haastepohjaisia, useamman kuukauden mittaisia yhteiskehittämisohjelmia, joissa luodaan kestäviä, konkreettisia ratkaisuja yhdessä kumppanin kanssa määriteltäviin ongelmiin. Rikastamis- ja mineraaliteknologiayhtiö Outotecin kanssa nyt järjestetty Sustainability Master Class on neljäs Master Class. Englanninkielinen ohjelma on kerännyt yhteen opiskelijoita ja tutkijoita eri yliopistoista, tiedekunnista ja opintojen vaiheista sekä nuoria asiantuntijoita useasta eri yrityksestä.
Kemian tekniikasta väitöskirjaa Lappeenrannan teknisessä yliopistossa tekevä tohtorikoulutettava Minna Nevalainen lähti mukaan, koska happamien vesien suodatusta käsittelevä väitöstyö liittyi kaivosalaan. Kurssilla Systemico-ryhmän työ vei kuitenkin ihan eri suuntaan: ryhmä pohtii palkitsemisjärjestelmiä, joilla kuluttajia innostettaisiin kierrättämään elektroniikkaa nykyistä tehokkaammin.
– Meille annettiin lähtökohdaksi ajatus, että kaivosalan on pakko uudistua radikaalisti, Nevalainen kertoo. Kierrätykseen panostaminen tuntui meidän ryhmästä perustellulta.
Ohjelmaa Nevalainen pitää hyvänä. Erityisesti häntä on ilahduttanut työskentely useiden eri alojen ihmisten kanssa.
– Olen ryhmäni ainoa luonnontieteilijä. On kiinnostava katsoa, miten esimerkiksi yhteiskuntatieteilijät lähestyvät kysymyksiä.
Monialaisia innovaatioita
Ohjelman mentoreihin Outotecin puolelta kuuluva kestävän kehittämisen päällikkö Susanna Horn on ilahtunut osallistujien monipuolisuudesta. Etenkin useat liiketalouden opiskelijat ilahduttavat.
– Ajatuksena on kuitenkin pohtia liiketoimintaa. Outotecin näkökulma on, että kestävä kehitys ei ole kuluerä vaan bisnesmalli.
Horn kehuu myös kurssilaisten ideoita.
– Olen ollut vaikuttunut, miten luovaa porukkaa on saatu mukaan. Innovointi on sujunut oikein hyvin.
Kestävyystiedettä käytäntöön
Helsingin yliopistoon ollaan perustamassa uutta kestävyysongelmiin keskittyvää tutkimuskeskusta, joka tutkimuksen ja yhteiskehittämisen keinoin pyrkii etsimään ratkaisuja kestävyysongelmiin. Kestävyystieteessä aloittaa ensi syksystä alkaen myös oma maisteriohjelma, jossa tulee olemaan yli 100 opiskelijaa. Mukana on mm. arktista tutkimusta, alkuperäiskansatutkimusta, ympäristömuutoksen tutkimusta sekä kestävän metsätalouden tutkimusta. Maisteriohjelmassa pidetään tärkeänä myös kestävyystieteen soveltamista käytäntöön, ja Sustainability Master Class tulee jatkossa olemaan osa ohjelman soveltavia opintoja.
Sustainability Master Class päättyi 6.4.2017 Final Pitch -iltaan, jossa ensimmäisen palkinnon vei ratkaisuidea "MIneLoop", sidosryhmäviestintään tarkoitettu verkkotyökalu, jonka avulla kaivosyhtiö ja paikalliset toimijat voivat helposti kommunikoida keskenään ja seurata ja jakaa tietoa kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista.
Lue lisää Master Classista tai Sustainability Master Class -kurssin blogista.
Lisätietoja: Yhteyspäällikkö Jenni Koistinen, Yhteiskuntasuhteet. P. 050 448 9176, jenni.koistinen@helsinki.fi