Suomen lasten metsäretkipäivä 12.4.2016
Suomen lasten metsäretkipäivää vietetään ensimmäistä kertaa tiistaina 12.4.2016. Metsäretkipäivän tarkoituksena on kannustaa kaikkia aikuisia, niin perheitä, lasten kanssa työskenteleviä kuin muitakin metsäretkistä kiinnostuneita tahoja viemään lapsia metsäretkille.

Metsäretkipäivä muistuttaa metsissä liikkumisen tärkeydestä ja on kunnianosoitus suomalaiselle metsäluonnolle. Suomen lasten metsäretkipäivän suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tapahtumaa organisoi Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja luokanopettajaopiskelijat.

“Meillä on unelma. Unelmassa tuoksuu metsä. Sellainen, jonka notkelmissa helisee lasten ilo ja maistuu mustikka! Sellainen, jossa syvä sammaleen vihreys ja tuulessa huojuvien mäntypuiden humina kohtaa. Millaista onkaan kulkea metsässä ja pysähdellä! Ihmetellä. Miltä tuntuu puron vesi varpaissa, sadepisara olkapäällä tai auringon säde kasvoilla, kun on kuljettu tovi? Jos on kulkenut aamusumuisessa metsässä jossa kevätlintu laulaa, on ollut onnellinen.”

Unelmamme on ollut, että Suomessa pitää jokaisen lapsen päästä edes kerran lapsuudessaan metsäretkelle. Jokaisen sukupolven on uudestaan opittava metsässä liikkumisen taidot ja metsän eliölajit. Parhaiten nämä asiat opitaan liikkumalla luonnossa. Kaikki lapset eivät enää nykyään käy metsissä, eivät yksin eivätkä perheen kanssa. He eivät välttämättä käy lainkaan tai hyvin harvoin metsäretkillä myöskään päiväkodin tai koulun kanssa. Joissakin päiväkodeissa metsäretkeily on jopa kielletty turvallisuusriskinä. Metsään ei uskalleta lähteä. Mitä jää lapselta kokematta ja millainen maailma elämättä?

Toivomme, että saisimme teidät, mahdollisimman monet opettajat ja ohjaajat, äidit, isät, mummit, kummit ja muut aikuiset mukaan viemään lapsia metsäretkelle. Toivomme mukaan myös lisää yhteistyökumppaneita kannustamaan lapsia metsäretkille. Erityisesti haluaisimme kuulla, miten teillä retkeillään!

Teemme Suomen lasten metsäretkipäivän oheen tietopakettia ja se löytyy tällä hetkellä blogistamme: http://blogs.helsinki.fi/metsaretkipaiva/. Koska teemme tätä ensimmäistä kertaa, niin työ etenee pikkuhiljaa – ja jatkamme töitä vielä monta vuotta eteenpäin! Meillä on myös Facebook-sivut ja -ryhmä: https://www.facebook.com/suomenlastenmetsaretkipaiva/  ja https://www.facebook.com/groups/suomenlastenmetsaretkipaiva/

Viedään Suomen lapset metsäretkille!

Lisätietoja:
Yliopistonlehtori Arja Kaasinen
puh. 050 531 9880 / 050 318 7286
s-posti arja.kaasinen@helsinki.fi