Opiskelijat kehittävät biopolttoainetta kansainvälisessä kilpailussa

Yhteistyö, innovatiivisuus ja halu oppia yhdistyvät, kun Aalto-Helsinki iGEM 2015 -opiskelijajoukkue valmistautuu esittelemään oman projektinsa ja kilpailemaan Bostonissa syksyllä järjestettävässä kansainvälisessä synteettisen biologian kilpailussa.

– Tavoitteenamme on kehittää synteettisen biologian osaamista, laajentaa verkostoja ja edistää opiskelijalähtöistä tutkimusta, summaa Helsingin yliopiston molekyylibiotieteiden opiskelija Annakarin Korppoo.

Kymmenhenkisen monitieteisen joukkueen projekti käsittelee propaanin biologista tuottoa bakteereissa. Propaani on maailmalla laajasti käytetty polttoaine, mutta sitä tuotetaan uusiutumattomista luonnonvaroista. Opiskelijoiden rakentama uusiutuvasta biomassasta tuotettu propaani voisi olla käänteentekevä edistys biopolttoaineiden kehityksessä.

Projektin työstäminen on aloitettu jo hyvissä ajoin maaliskuussa, ja ryhmän aikomuksena on työskennellä sen parissa täysipäiväisesti läpi koko kesän. Tarkoituksena ei ole ainoastaan kehittyä omalla osaamisalueella, vaan myös oppia uutta.

– Tämä on kaikille ensimmäinen kerta tällaisessa projektissa ja teemme kaiken käytännössä itse. Olemme kuitenkin onnekkaita, koska monet tutkijat ovat olleet halukkaita neuvomaan, opastamaan ja ideoimaan kanssamme, Annakarin Korppoo kertoo.

Näkökulmien rikkaus

Aalto-Helsinki iGEM 2015 -joukkue on koottu monen eri alan opiskelijoista, joita yhdistää kiinnostus synteettiseen biologiaan. Ryhmässä on kymmenen alle 24-vuotiasta Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijaa.

– Etenkin ideoinnissa on mahtavaa, että ryhmässämme on niin monen eri alan opiskelijoita. Joukkueemme ehdoton rikkaus on näkökulmien moninaisuus. Jokaisella on jotain annettavaa, kertoo Helsingin yliopiston lääketieteen ja molekyylibiotieteiden opiskelija Juuso Rusanen.

Yksi kilpailun keskeisimmistä tavoitteista on saada joukkueet toimimaan yhteistyössä toistensa kanssa. Heinäkuussa ryhmä matkustaa Uppsalaan tapaamaan Ruotsin, Norjan ja Tanskan joukkueita.

– Kilpailussa kannustetaan ottamaan yhteyttä muihin joukkueisiin ja tekemään yhteistyötä, vaikkei toisen projektilla olisikaan mitään tekemistä oman kanssa. Tarkoituksena on oppia jotain uutta, mutta yhteistyöllä on myös käytännöllinen tarkoitus. Toinen joukkue voi keksiä ratkaisuja, joita ei itse ole tullut keksineeksi, Juuso Rusanen toteaa.

Kestävää tuotantoa yhdessä

Kesän tiiviin työrupeaman jälkeen joukkue matkustaa Bostoniin tutustumaan lähes kolmensadan muun joukkueen projekteihin. Vaikka kyseessä onkin kilpailu, ei tarkoitus ole taistella voitosta, vaan ideoida ja oppia.

– Olemme kuulleet, että kilpailussa on todella hauskaa. Samoista asioista kiinnostuneet ja aidosti innostuneet ihmiset kokoontuvat yhteen paikkaan, toteaa Helsingin yliopiston bioteknologian opiskelija Petra Tuomiranta.

– Meille kilpailun yksi tärkeimmistä tavoitteista on kansainvälinen kokemus ja tutustuminen eri kulttuureista tuleviin ihmisiin. On mielenkiintoista saada tietää, mitä muista maista tulevat osallistujat ovat mieltä suurista kysymyksistä, kuten kestävästä tuotannosta ja energiankulutuksesta, ja minkälaisia ratkaisuja he niihin ehdottavat, pohtii Helsingin yliopiston matematiikan opiskelija Victor Rodrigues.

International Genetically Engineered Machine (iGEM) on maailmanlaajuinen synteettisen biologian kilpailu, joka käydään Bostonissa 24. syyskuuta. Ensimmäisen kerran vuonna 2004 järjestetyssä kilpailussa opiskelijajoukkueet suunnittelevat ja toteuttavat elävässä solussa toimivan synteettisen mekanismin. Aiempina vuosina kilpailuun on otettu osaa mm. ympäristö-, terveys- ja energiateemoihin liittyvillä projekteilla. Kilpailun järjestäjänä toimii itsenäinen, voittoa tavoittelematon iGEM-säätiö (The International Genetically Engineered Machine Foundation).

Seuraa projektin edistymistä Aalto-Helsinki iGEM 2015 -joukkueen blogista

Aalto-Helsinki iGEM 2015 -joukkue