Moral Machines-konferenssissa puhutaan tekoälyn etiikasta digitalisoituvassa maailmassa

Nykymaailman kiihtyvän digitalisoitumisen myötä digitalisaatioon liittyvät eettiset, moraaliset ja poliittiset kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumin konferenssissa Moral Machines? Ethics and Politics of the Digital World 6.-8. maaliskuuta vastataan näihin päivänpolttaviin kysymyksiin.

Kansainvälisessä Moral Machines? Ethics and Politics of the Digital World -konferenssissa käsitellään digitaalista nykymaailmaa useista näkökulmista. Kaikista kyvyistään huolimatta digitaaliset koneet ja laitteet eivät ajattele­ – ainakaan samalla lailla kuin ihmiset. Tästä herää kysymys, mitä on ajattelu digitaalisessa maailmassa ja kuinka koneet ajattelevat.

Kansainvälisen konferenssin keskiössä ovat ajattelu digitaalisessa maailmassa, koneiden moraali ja valvonta digitaalisessa maailmassa filosofisesta, kirjallisuuden, taiteen, yhteiskuntatieteiden ja politiikantutkimuksen näkökulmista.

Moral Machines? Ethics and Politics of the Digital World –konferenssi järjestetään sekä Tutkijakollegiumin tiloissa (Fabianinkatu 24, 3. krs.) että Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4). Keskiviikkona 6.3. järjestetään myös yleisölle avoin taiteellinen iltaohjelma klo 18­–20 Tiedekulmassa (Stage). Konferenssi on englanninkielinen.

Keynote-puhujat N. Katherine Hayles (Duken yliopisto) ja Bernard Stiegler (Compiègnen yliopisto) ovat kansainvälisiä digitalisaation tutkimuksen asiantuntijoita. Hayles on osoittanut, että tietokoneiden ajateltiin pitkään jäljittelevän ihmisajattelua – vaikka tosiasiassa koneen operoiminen on erilaista kuin se, mitä kutsumme ajatteluksi. Stiegler on puolestaan osoittanut, kuinka teknologia toimii samaan tapaan kuin muisti – ei kuitenkaan yksittäisen ihmisen tietoinen muisti vaan ulkoistettu julkinen muisti, josta yksilön ei tarvitse olla tietoinen. Muita keynote-puhujia ovat Erich Hörl (Lüneburgin Leuphanan yliopisto), Maria Mäkelä (Tampereen yliopisto), Frédéric Neyrat (Wisconsinin yliopisto, Madison) ja François-David Sebbah (Nanterren yliopisto, Pariisi).

Konferenssi on saanut rahoitusta Ranskan instituutilta, Tieteellisten seurain valtuuskunnalta sekä WISE-konsortiolta, joka lukeutuu Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelmaan ”Sopeutuminen kestävän kasvun edellytyksenä”.

Konferenssin ohjelma

Tervetuloa!

Lisätietoja konferenssista

Susanna Lindberg, puh. 050 448 2075, s-posti susanna.lindberg@helsinki.fi
Hanna-Riikka Roine, puh. 050 415 4503, s-posti hanna.roine@helsinki.fi