PERUTTU: Tutkimusaineiston avaaminen – mitä se vaatii? Tiedekulman tapahtumassa etsitään vastausta

Yliopiston poikkeustilanneohjeistuksen mukaisesti What it takes: Open your data -tapahtuma Tiedekulmassa 26.3.2020 on peruttu. Uusi ajankohta tapahtumalle ilmoitetaan myöhemmin.

Helsingin yliopiston tavoitteena on avata tutkimusmenetelmät, -tulokset ja -aineistot tiedeyhteisön ja yhteiskunnan käyttöön mahdollisimman laajasti (ks. HY:n tutkimusdatapolitiikka). Nykyään myös tutkimusten rahoittajat vaativat aineistojen avaamista. Aineistojen avaaminen herättää tutkijoissa monia kysymyksiä ja harvalle on selvää, miten ja missä aineisto kannattaa avata.

What it takes: open your research data / Peruttu

Lisätiedot

Tiedekulma Stage (Yliopistonkatu 4, Helsinki)
Torstai 26. maaliskuuta 2020 kello 13–15

Ohjelma

Eri näkökulmia aineistojen avaamiseen:

  • 13:00–13:15 Tilaisuuden avaus Tanja Lindholm (Helsingin yliopiston Datatuki)
  • 13:15–13:40 Elixir Finland: Ilkka Lappalainen
  • 13:40–14:05 Tietoarkisto: Tuomas Alaterä
  • 14:05–14:30 Lajitietokeskus
  • 14:30–14:55 Tutkijan puheenvuoro: Konsta Happonen (Helsingin yliopisto)

Helsingin yliopiston Datatuen järjestämässä tapahtumassa on tarkoituksena tuoda selkoa aineistojen avaamiseen.  Tapahtumassa neuvoja aineistojen avaamiseen antaa kolme eri palveluntuottajaa. Lisäksi tutkija Konsta Happonen (TUHAT) Geotieteiden ja maantieteiden osastolta kertoo, mitä datan avaaminen tarkoittaa tutkijan näkökulmasta sekä antaa esimerkkejä aineiston avaamisen tuomista hyödyistä.

Tapahtuma vastaa kysymyksiin, mitä aineiston avaaminen vaatii ja mitä se tarkoittaa. Asiantuntijat kertovat, mitä aineiston tallentaminen arkistoon edellyttää ja mitä aineistoa sinne voi tallentaa. Keskustelemme lisäksi siitä, mitä tulisi ottaa huomioon jo tutkimusprojektin alkuvaiheessa – esimerkiksi siitä, mitä metadataa tutkimuksen aikana tulisi kerätä, jotta aineiston avaaminen olisi mutkatonta, ja siitä, kuka omistaa aineiston avaamisen jälkeen.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, joita aihe kiinnostaa, niin tutkijat kuin myös tutkimuspalveluissa työskentelevät. Tapahtuman kieli on englanti. Kysymyksiä ja aineiston avaamiseen liittyviä huolenaiheita voi lähettää ennakkoon osoitteeseen datasupport@helsinki.fi. Tapahtumaa voi seurata myös live-striimin välityksellä.

Seuraa tapahtumaa facebookissa tai Twitterissä aihetunnistetta #datarepo2020 saadaksesi tuoreimmat tiedot tapahtumasta.