Laidunkauden avajaiset Viikissä 4. toukokuuta – luvassa kirmailevia lehmiä ja tiedeohjelmaa

Laidunkauden avajaiset lauantaina 4. toukokuuta Viikin opetus- ja tutkimustilalla on keväisen kansanjuhlan lisäksi myös tiedetapahtuma. Helsingin yliopiston Tiedekulma pop upin tämänvuotisissa esityksissä kehitetään kasvipohjaisia elintarvikkeita, pohditaan lehmän ja vasikan vierihoitoa ja kerrotaan ruokinnan vaikutuksesta lehmien metaanipäästöihin.

Laidunkauden avajaiset on Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja tutkimustilalla vuotuinen suurtapahtuma, jossa tuhannet kaupunkilaiset tulevat seuraamaan lehmien kirmaamista kesälaitumille.

Jo kolmatta vuotta peräkkäin Helsingin yliopisto tarjoilee oheen myös helposti sulateltavan, tunnin mittaisen annoksen tiedettä. Tänä vuonna ohjelmassa on kello 10–11 kolme esitystä, jotka kaikki järjestetään keskellä Laidunkauden avajaisten tapahtuma-aluetta, ravintola Tähkän (Koetilantie 7) kabinetissa.

Jatko-opiskelija Pia Silventoinen maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta aloittaa kertomalla kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehittämisestä ja siitä, miten hän osana kansainvälistä opiskelijatiimiä oli mukana luomassa palkittua vegaanista suklaamoussea, Voussea.

Seuraavaksi erikoistumisopintoja eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tekevä eläinlääkäri Virve Korhonen pohtii lehmän ja vasikan pitemmän vierihoidon haasteita ja mahdollisuuksia.

Lehmäaiheesta jatkaa tutkijatohtori Anni Halmemies-Beauchet-Filleau maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta. Hän kertoo siitä, miten ruokinnalla vaikutetaan sekä maidon laatuun että lehmien metaanin tuotantoon.

Luvassa liikenneruuhkaa – tulethan julkisilla!

Laidunkauden avajaiset kerää paikalle tuhansia ihmisiä. Viikin pysäköintimahdollisuudet ovat rajalliset, joten tapahtumaan kannattaakin tulla hyvissä ajoin ja mahdollisuuksien mukaan julkisilla. Viikin kampus sijaitsee HSL:n vyöhykkeellä B.

Lauantaina kampuksella työskentelevien kannattaa huomioida, että henkilökunnan parkkipaikat voivat täyttyä nopeasti. Viikonloppuisin parkkipaikoille ei ole henkilökuntavarausta. Koetilanmäen alueelle pääsee tapahtuman aikana autolla vain erikoistapauksissa.

Laidunkauden avajaiset järjestetään yhteistyössä Valion ja Helsingin yliopiston maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa ry:n kanssa Viikin opetus- ja tutkimustilalla 4.5. kello 10–13. Lehmät kirmaavat laitumelle kello 11.30.  Tiedekulma pop upin esitykset pidetään ravintola Tähkän kabinetissa (Koetilantie 7) kello 10-11, joten tilaisuuden jälkeen ehtii hyvin asettautua parhaisiin katseluasemiin ennen lehmien laitumellelaskua! Janoisena tai nälkäisenä alueella ei tarvitse kulkea, sillä Sampsa ry myy useassa pisteessä kahvia, simaa ja pikkupurtavaa, ja ravintola Tähkässä on tarjolla lounasta. Laidunkauden avajaistapahtumassa juontajana toimii Vappu Pimiä.

​​​​​​​Seuraa tapahtuman Facebook-sivua.

Laitumellelaskusta on myös luvassa suora Facebook-lähetys Helsingin yliopiston sivulla.