Suurkaupunkien ilmanlaadun seurantaa kehittävä MegaSense-ohjelma on solminut yhteistyösopimuksen Elisan kanssa.

Helsingin yliopiston MegaSense-tutkimusohjelman ajatuksena on kattaa tiheä kaupunkialue ilmanlaatusensoreiden verkostolla, joka pystyy havaitsemaan ilmanlaadun saastuttajat. Sensoreiden suuri määrä auttaa rakentamaan reaaliaikaisen tilannekuvan kaupungin ilmanlaadusta. MegaSense on solminut sopimuksen tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyhtiö Elisan kanssa. Elisa tarjoaa projektille verkkoteknologian, jolla uusia innovaatioita haetaan.

MegaSense-tutkimusohjelmalla on jo käytössään Kumpulassa Elisan NB-IoT-verkko. Seuraavaksi MegaSensen käyttöön on tarkoitus avata 5G-verkko, jota pääsevät projektia pyörittävän Helsingin kaupungin lisäksi käyttämään myös startupit, jotka toimivat Kumpulan alueella. Helsingin lisäksi projekti toimii myös Pekingissä.

Uusi verkkoteknologia yhdistää tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoman mukaan sensorit, mahdollistaa tehokkaan tiedon keruun ja tukee entistä älykkäämpää sensorien hallintaa.

– Kehitämme uudenlaista ilmanlaatusensorien verkkoa, jossa automaattisesti tunnistetaan kunkin sensorin toimintaympäristö ja minimoidaan mittausvirhe. Tekoälymenetelmät mahdollistavat edullisten sensorien toimintojen merkittävän parannuksen.

MegaSense-ohjelmaan liittyy olennaisena osana UrbanSense-hanke, joka kokoaa 5G-testialustat yhteen ja tehdään verkkoteknologioihin ja niiden käyttöön liittyvää tutkimusta. Hankkeen tavoitteena on luoda avoin 5G innovointialusta ja hyvät puitteet verkko- ja palveluliiketoiminnan kehittämiselle.

Megasense
Twitter @mega_sense

Helsinkiläiset saavat jatkossa reaaliaikaista ja yksityiskohtaista ilmanlaatutietoa – HOPE-hankkeelle merkittävä EU-rahoitus (11.10.2018)

Helsingin yliopisto ja Nokia Bell Labs kehittivät ilmanlaadun seurantaan älykkään 5G-teknologian (9.3.2018)