Vietnamista paenneidein elämänkulut Suomessa

Tutkimus vietnamilaisten siirtolaisten elämänkulusta Suomessa
Tutkimuksesta

Vietnamin sodan seurauksena pakolaisiksi joutuneet saapuivat Suomeen 1970- ja 1980-luvuilla osana kansainvälistä humanitaarista operaatiota. Vaikka monet heistä saapuivat jo yli neljäkymmentä vuotta sitten, tiedämme heidän elämänkulustaan ja kokemuksistaan Suomessa melko vähän. Vietnamista paenneiden elämänkulut Suomessa on haastattelupohjainen tutkimus, joka käsittelee Vietnamista Suomeen saapuneiden ainutlaatuisia elämänpolkuja ja -kokemuksia Suomessa. Haastatteluiden avulla tarkastelemme heidän sopeutumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan, elämänkulkua sekä ikääntymiseen liittyviä käsityksiä ja tarpeita.

Tutkimusryhmä

Tutkimusryhmään kuuluvat tohtori Laura Kemppainen ja tutkimusavustaja Nguyen Ngoc Tram. Tutkimuksen toteutetaan osana Helsingin yliopiston MICA-tutkimusryhmän toimintaa. MICA on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä (CoE AgeCare). Tutkimuksen vastuullinen tutkija on tohtori Laura Kemppainen. Tutkimushaastatteluja tekee tutkimusavustajamme Nguyen Ngoc Tram.

Laura Kemppainen

Laura Kemppainen (neé Lyytikäinen) on sosiologian dosentti ja työskentelee yliopistotutkijana MICA-tutkimusryhmässä. Hän on vastuututkija Vietnamista paenneiden elämänkulkututkimuksessa. Hän on tutkimuksissaan tarkastellut muuttoliikkettä etenkin terveyden, hyvinvoinnin ja ikääntymisen näkökulmista. Kemppaisen tutkimuksellisia kiinnostuksenkohteita ovat  eriarvoisuusutkimus, ylirajaisuus, ikääntyminen sekä monimenetelmällisyys. Hän on toiminut vastuullisena tutkijana hankkeissa Crossing Borders for Health and Wellbeing (2017–2020) ja Transnational Health and Wellbeing (2020–2022), joissa tutkittiin terveyspalveluiden, terveyteen liittyvää matkailua ja terveyspalveluiden ylirajaista käyttöä.

 

Lisää Kemppaisesta löytyy täältä.

Nguyen Ngoc Tram

Nguyen Ngoc Tram tekee maisterintutkintoaan sosiologiassa Helsingin yliopistossa ja työskentelee harjoittelijana MICA:ssa. Hänen pro gradu -tutkielmansa keskittyy vietnamilaisten maahanmuuttajien yksinäisyyden kokemuksiin Suomessa. Hän toimii tutkimusavustajana vietnamista paenneiden elämänkulkututkimuksessa.

Lisää Nguyen Ngoc Tramista löytyy täältä.

Uutiset
Osallistujia etsimässä: Tarinoillasi on merkitystä

Kutsumme osallistujia tutkimukseemme. Etsimme Vietnamista Suomeen aikuisina (vähintään 18-vuotiaina) 1970-luvun lopun ja 1980-luvun lopun välisenä aikana muuttaneita henkilöitä. Jos tämä kuvaa sinua ja olet kiinnostunut jakamaan kokemuksiasi, ota yhteyttä tällä sivulla olevien yhteystietojen kautta.

Huomaa, että yhteydenotto ei velvoita sinua osallistumaan. Jos et itse kuulu tutkittavien joukoon, mutta tiedät jonkun, joka voisi olla kiinnostunut ja sopiva osallistumaan, pyydämme sinua jakamaan tiedon heille. Vastaamme mielellämme kysymyksiin, joita sinulla saattaa olla tutkimuksesta.

Kaikki haastattelut tehdään täysin luottamuksellisesti. Osallistujat pysyvät nimettöminä, eikä tutkimusjulkaisuissa julkaista tunnistettavia tietoja. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

Tutkimustulokset lisäävät merkittävästi ymmärrystämme varhaisten siirtolaisten elämänkuluista Suomessa. Tavoitteenamme on jakaa tutkimustuloksiamme  laajasti eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Tutkimuksen tulokset tuovat arvokasta tietoa vietnamilais-suomalaisen yhteisön hyvinvoinnista ja sen erityistarpeista, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää palvelujen kehittämisen ja poliittisen päätöksenteon tukena.

Yksityiskohtaiset tiedot siitä, miten osallistujien henkilötietoja käsitellään, löytyvät linkkien takaa suomeksi, englanniksi ja vietnamiksi.

Yhteystiedot

Jos sinulla on tutkimukseen liittyviä kysymyksiä tai haluat keskustella projektistamme, ota yhteyttä:

 

Tutkimusavustaja

Nguyen Ngoc Tram (vietnamia)

Sociologia, Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Unioninkatu 35, 00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: +358505941934 Ma-Pe klo 9-20

Sähköposti: vietnam-study@helsinki.fi

 

Vastaava tutkija

Laura Kemppainen (suomesa/englantia)

Sociologia, Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Unioninkatu 35, 00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: +358505560741

Sähköposti: laura.kemppainen@helsinki.fi

Julkaisut

Päivitettävä