CROSSCUT esillä SuomiAreenassa

Panelistit keskustelemassa Eetunaukion lavalla Porissa.

Kuva: Maarit Laakkonen

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan CICERO Learning -verkosto ja Experience Workshop järjestivät SuomiAreenassa tiistaina 16.7.2019 yhteisen tilaisuuden: Soiva oppimistuokio – musaa, matikkaa ja näkökulmia oppimiseen. Tunnin mittaisessa tuokiossa keskusteltiin muun muassa toiminnallisesta oppimisesta, oppimismotivaatiosta ja oppiainerajat ylittävästä opettamisesta. Lisäksi tulevan lukuvuoden eskarilaisista ja ekaluokkalaisista koostuva demoryhmä Porista oli lavalla oppimassa kieliä ja matematiikkaa musiikin siivittämänä.

Tilaisuudessa Helsingin yliopistosta mukana olivat professori Minna Huotilainen, tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi ja musiikkipedagogi Annina Rintakumpu. Experience workshopia edusti matematiikan dosentti Osmo Pekonen ja Jyväskylän yliopistosta paikalla oli musiikkikasvatuksen apulaisprofessori Suvi Saarikallio.

Tervaniemi kertoi yleisölle Erasmus+ CROSSCUT-hankkeesta, jossa CICERO Learning on partnerina yhdessä viiden EU-maan koulutusinstituutioiden kanssa. CROSSCUT-hankkeessa keskiössä on oppiainerajat ylittävä opettaminen ja fokuksessa on yläkoulu, jossa oppiainerajojen ylittäminen on todettu haasteelliseksi. Ratkaisujen löytämisestä käydään jatkuvasti keskustelua ja Soiva oppimistuokio konkretisoi, minkälainen eri oppiainerajoja ylittävä oppimiskokonaisuus voi käytännössä olla.

Demoryhmän esiintymisen jälkeen asiantuntijapaneelissa keskusteltiin oppiainerajat ylittävästä opetusprosessista ja musiikillisten työtapojen käytön hyödyistä myös muiden oppiaineiden oppimiselle. Tutkijat toivat esiin suomalaisen opettajan autonomian merkityksen oppiainerajat ylittävän opetuksen toteuttamiselle. Suomalaisessa koulussa on vapautta kokeilla opetuksessa monenlaisia ratkaisuja. Opetuksessa voidaan hyödyntää musiikkia myös ilman musiikkipedagogin muodollista pätevyyttä, tilaisuudessa musisointiin itsekin osallistuneet tutkijat rohkaisevat.

SuomiAreenan kävijämäärä oli tänä vuonna yhteensä ennätykselliset 73 000. Sadekuuroista huolimatta myös Soivaa oppimistuokiota oli seuraamassa runsaslukuinen joukko.

Lue terveiset myös CICERO Learning -verkoston Facebook-sivuilta.

Tilaisuuden toinen järjestäjistä Experience Workshop on erikoistunut STEM ja STEAM –aiheisten työpajojen järjestämiseen. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Musiikkipedagogi Annina Rintakumpu on mukana CROSSCUT-hankkeessa. Kuva: Maarit Laakkonen