Hankken tavoitteena on ymmärtää, mikä merkitys ärtymyksellä on päivittäisissä yhteistyösuhteissa, jotka vaihtelevat läheisistä ihmissuhteista satunnaisiin kohtaamisiin.
Tähänastisessa tutkimuksessa ärtymys on määritelty usein miedoksi suuttumukseksi, minkä takia sen ymmärtäminen on jäänyt voimakkaampien tunteiden kuten pelon, rakkauden tai vihan varjoon. Kuitenkin ärtymyksen arkipäiväisyys tekee siitä kiinnostavan. Erityisen kiinnostavaa on, miten ärtymys toisaalta tukee ihmisen yhteistyötä, mutta voi myös johtaa sen hajoamiseen.
Tutkimus tuottaa uutta ymmärrystä ihmisen yhteistyön tunnemekanismeista.
IRRITATION-tutkimusryhmä tutkii ärtymyksen tunnetta ja sen yhteyttä ihmisen yhteistyön mekanismeihin yhdistämällä antropologian ja psykologian lähestymistapoja ja metodeja ja soveltamalla niitä viidestä maasta kerättyyn aineistoon. Tutkimusta tehdään Suomen lisäksi neljässä muussa maassa, jotka ovat keskenään kulttuurisesti erilaisia. Tutkimusaineisto kerätään Suomesta, Brasiliasta, Kiinasta, Zimbabwesta ja Sri Lankalta.
Antropologisen kenttätyön avulla selvitetään tekijöitä, jotka muokkaavat ärtymyksen kokemusta ja ilmaisua. Sen pohjalta ryhmä suunnittelee työkalut kokeelliseen vertailuun, jolla testaamme systemaattisesti ärtymyksen ja yhteistyön yhteyksiä eri ympäristöissä.