Uutuuskirja: Anton Ravander-Rauas Eläinveistäjä

Uusi kirja kertoo kotieläimiä veistäneestä Anton Ravander-Rauaksesta ja hänen tuotannostaan sekä kotieläinten ja eläinveistotaiteen historiasta. Kirjaa voi ostaa museon infosta hintaan 35 e.

”Eläinten kanssa minun on tehtävä kuin sinunkaupat - - - On heitettävä tittelit pois. Tavallisesti tämä tapahtuu jakamalla pieniä makupaloja, sokeria, fanerileipää ja sen semmoista.” Itseoppinut kuvanveistäjä Anton Ravander-Rauas korosti, ettei hän ollut ateljeetaiteilija. Taiteilijan työhuoneena toimivat useimmiten tallit, navetat, riihet tai jopa talon tupa. Hän piti tärkeänä kuvata eläimet niiden omassa elinympäristössään ja tutustua kunkin yksilön ominaisluonteeseen. Oli kuvauskohteena sitten haukkukuninkaat tai muotovaliot, ravikuningattaret tai maailmanennätyslehmät, marsalkka Mannerheimin koirat tai ratsut, veistäminen vaati aina yksityiskohtiin paneutumista, kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. 

Anton Ravander-Rauas loi ainutlaatuisen, naturalistista taidesuuntaa edustavan veistossarjan Suomen kotieläimistä. Malleinaan olleista eläimistä hän muovasi luonnollisen näköisiä pienoisveistoksia ja korkokuvia. Eläinveistoksia tilattiin moniin tarkoituksiin, kuten opetusvälineiksi, lahjaesineiksi ja palkinnoiksi.  

Teppo Korhosen, Ilkka Seppäsen ja Pia Vuorikosken Eläinten veistäjä – Anton Ravander-Rauas ja suomalaisen kotieläinveistotaiteen huippuja on ensimmäinen Ravander-Rauaksesta (1890–1972) tehty monografia. Se esittelee kuvanveistäjän elämänvaiheiden ja työtapojen lisäksi hänen koko tuotantonsa ja suurimmat projektinsa. Mukana on myös näkökulmia kotieläinrotujen kulttuurihistoriaan ja Suomen eläinveistotaiteeseen jo parin vuosisadan takaa. Idea kirjan tekemisestä syntyi, kun Helsingin yliopistomuseo esitteli taiteilijan eläinveistoskokoelmaa erikoisnäyttelyssään keväällä 2014.

Lisätietoja tekijöiltä: Pia Vuorikoski (päätoimittaja) pia.vuorikoski@helsinki.fi, 0504156760, Ilkka Seppänen ilkka.t.seppanen@pp.inet.fi, 0405166972, Teppo Korhonen korhoset.mikkeli@gmail.com, 0503246987.

Kustantaja: Johanna Korhonen, Maahenki Oy.