Uudelleen keksitty kaura

Elintarviketieteiden tohtori Reetta Andolin (ent. Kivelä) kehitti kaurapohjaisen kasvisproteiinin, nyhtökauran, vuonna 2014 lapsuudenystävänsä haastamana. Kauran beetaglukaanista väitöskirjansa tehnyt Andolin otti haasteen vastaan. Pari vuotta myöhemmin nyhtökaura oli Suomen puhutuin elintarvike. 

Andolin haluaa toimia ruoantuotannon kestävyyden hyväksi. Ennen nyhtökauraa hän työskenteli suurissa elintarvikeyhtiöissä, mutta vielä silloin maapallon kestokyvyn huomioivaa ruokaa pidettiin epärealistisena puuhasteluna. Keväällä 2015 Andolin kumppaneineen perusti nyhtökauraa tuottavan start up -yhtiön, jossa he saivat toimia arvojensa mukaan.    

Nykyään Andolin työskentelee innovaatioista vastaavana johtajana suuressa suomalaisessa elintarvikeyrityksessä. Yksittäiset ruokakeksinnöt ja pieniin ongelmiin keskittyminen eivät hänen mielestään ratkaise nykyistä ylikulutuksen ongelmaa. Valintojen ei myöskään pitäisi olla yksittäisten kuluttajien vastuulla. Sen sijaan eri toimijoiden pitäisi suunnata yhdessä suurin harppauksin kohti kestävämpää tulevaisuutta.

 

Tämä teksti on osa Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekin Ruokaa kaikille -näyttelyä. Näyttely on esillä Tiedemuseo Liekin näyttelykeskuksessa (Fabianinkatu 33, Helsinki) 26.10.2025 asti. Lue lisää: https://www.helsinki.fi/fi/tiedemuseo-liekki/nayttelyt/ruokaa-kaikille