Piirustussalin Taiteiden yö

Piirustussalin avoimet ovet Taiteiden yönä to 15.8.2024 klo 16:30–19:30!

Tule mukaan Piirustussalin Taiteiden yöhön! Tutustu tiloihin tai kokeile piirtämistä itse! Helsingin yliopiston piirustusmestari Vappu Rossi esittelee salin tiloja, historiaa ja toimintaa. Voit piirtää kipsikokoelman veistoksia vaikka koko illan, jos on tilaa. 

Tapahtuman tiedot:

  • Avoin kaikille, maksuton.
  • Tapahtuma toimii non-stop-periaatteella. Saliin mahtuu enintään 60 henkilöä kerrallaan.
  • Jos tilaa on, voit piirtää vaikka koko illan, klo 19:30 saakka. 

Mitä ottaa mukaan:

  • Omat piirustusvälineet, kuten lehtiö tai luonnoskirja ja mieluisat piirtimet (esim. lyijy- tai värikynät, kuitukärkikynät tai liidut).
  • Välineitä voi myös lainata Piirustussalilta.

Piirustussali:

Piirustussali on Suomen vanhin taideopetuslaitos. Monet Suomen taiteen kultakauden mestarit ovat opiskelleet tai opettaneet siellä, ja salissa on järjestetty merkittäviä näyttelyitä, muun muassa Suomen ensimmäinen julkinen taidenäyttely vuonna 1845. Nykyisessä sijainnissaan Porthania-rakennuksen 7. kerroksessa Piirustussali on toiminut vuodesta 1956, ja siellä järjestetään sekä kaikille avoimia että yliopiston omille opiskelijoille tarkoitettuja kursseja. 

Piirustussalin kokoelmaan kuuluu viitisenkymmentä kipsiveistosta antiikin, renessanssin ja keskiajan veistoskopioista ja -osakopioista anatomisiin malleihin. Kipsiveistoksia voi piirtää perinteikkäästi tai kokeillen, lyhyinä croquis-tyyppisinä harjoituksina tai vaikkapa katsomatta piirustusta. Kipsien piirtäminen on kuulunut akateemiseen taidekoulutukseen vuosisatojen ajan, ja edelleenkin kipsipiirustus on oiva tapa harjoitella kolmiulotteisen objektin pelkistämistä tasopinnalle. 

Tervetuloa piirtämään! Aikaisempaa kokemusta piirtämisestä tai kipsiveistoksista ei tarvita. 

Osoite: Piirustussali, Helsingin yliopiston Porthania-rakennus, 7. kerros, Yliopistonkatu 3