Ruokaa kaikille

Tiedemuseo Liekin uusi näyttely valottaa tiedettä ruoan takana ja haastaa pohtimaan ruokaan liittyviä käsityksiä.

Tiesitkö, että peruna lautasellasi ja maito kahvissasi ovat määrätietoisen tutkimustyön tulosta? Ruokaa kaikille -näyttelyssä on tarjolla runsas annos tieteen historiaa maustettuna ripauksella huumoria. 

Puhdas ja turvallinen ruoka on Suomessa nykyisin itsestäänselvyys. Maassamme ei ole koettu nälänhätää yli 150 vuoteen. Toisaalta suomalaisten ravitsemus on muuttunut valtavasti lyhyessä ajassa. Aiemmin tutkijat torjuivat nälkää ja puutetta. Nykyisin ratkotaan uudenlaisia kysymyksiä, ja ruokavalinnat herättävät tunteita. Emme välttämättä tiedosta, miten tiede on vaikuttanut ruokahistoriaamme ja mihin ruokaan liittyvät mielikuvamme perustuvat. 

Ruokaa kaikille valottaa tiedettä ruoan takana ja haastaa pohtimaan ruokaan liittyviä käsityksiä. Mukana seikkailevat rohkeat ruokahahmot. Vastaisitko Makkaran, Kauran tai Härkäpavun treffi-ilmoitukseen? Mitä Nauris kertoo yksinoikeudella saamassamme haastattelussa? Voit luoda myös oman taidehistoriallisen ruoka-asetelmasi. 

Näyttely sopii kaikille ruokavalioille! Varoitus: saattaa sisältää älyllistä pähkinää. 

Suomenkieliset näyttelytekstit ovat osin selkokielellä. Näyttelyssä on useita kaikenikäisille sopivia toimintapisteitä.

Ruokaa kaikille Tiedemuseo Liekissä 17.5.2024 - 26.10.2025.

Tiedonnälkäisille suosittelemme myös Kansalliskirjaston Syömään -näyttelyä https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/tapahtumat/syomaan

Ruokaa kaikille -näyttelyn tekijät ja ohjausryhmä

Näyttelyn tuotanto ja sisältö:
Helsingin yliopiston Tiedemuseo Liekki, näyttelytyöryhmä Pia Vuorikoski, Aaro Sahari, Helena Hämäläinen, Paula Kyyrö, Katariina Pehkonen, Susanna Hakkarainen, Miia-Leena Tiili 

Konseptointi: 
Tiedemuseo Liekki ja Pentagon Design Oy

Visuaalinen suunnittelu ja taitto: 
Taina Väisänen ja Jovana Lukic, Takt Oy 
Ilona Ilottu ja Janne Koivu, Dog Design Oy 

Kuvitus: 
Sanna Mander

Ohjausryhmä: 
Helsingin yliopiston professorit Antti Sukura ja Maria Fredriksson-Ahomaa, eläinlääketieteellinen tiedekunta; Mari Sandell ja Marina Heinonen, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta; Johanna Mäkelä ja Taru Lindblom, kasvatustieteellinen tiedekunta.