Tiedekulma - Teknologia

KE 8.11. KLO 17
STAGE

Esineiden internet tekee elämästä helpompaa, mutta samalla turvattomampaa. Pelkäämme koneita, vaikka ne voisivat pelastaa meidät konflikteilta. Oletko yksin, jos seuranasi on vain robotti? Teknologian kehitys synnyttää moraalisia ja juridisia kysymyksiä, joihin voi vastata vain ihminen. Vastauksia tarvitaan, sillä huomisen teknologia on jo täällä.

Keskustelemassa Sasu Tarkoma, Teemu Roos, Ella Peltonen, Michael Laakasuo, Ville Harjunen ja Vesa Kyyrönen. Puheenjohtajana toimii Krista Lagus.

Illan aihe kuuluu uuden Tiedekulman avaussarjaan Pieni maa, suuri muuttuja, jossa syvennetään ymmärrystä Suomea kohtaavista muutoksista.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Voit seurata tilaisuutta myös verkossa suorana tai tilaisuuden jälkeen tallenteena. Julkaisemme linkin lähetykseen verkkosivuillamme ennen tapahtuman alkua.

Katso tapahtuman sivu Facebookissa.

Keskustelijat

Sasu Tarkoma on tietojenkäsittelytieteen professori ja tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja. Hän on Suomen johtavia esineiden internetin, tietoturvan ja internet-teknologian asiantuntijoita.

Teemu Roos toimii apulaisprofessorina tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluvat tekoäly ja koneoppiminen.

Ella Peltonen on tietojenkäsittelytieteen väitöskirjatutkija. Hän tutkii tiedon ubiikkia käsittelyä eli kaikkialla läsnä olevaa laskentaa. Ubiikkiin maailmaan kuuluvat isojen aineistojen data-analyysi, koneoppimisen sovellukset ja mukana kulkevat älylaitteet.

Kognitiotieteen tohtori Michael Laakasuo vetää tutkimusryhmää, joka tutkii robottien moraalipsykologiaa. Häntä kiinnostaa erityisesti ihmisten tunnereaktiot tekoälyn tekemiin päätöksiin tilanteissa, jotka vaativat moraalista harkintaa.

Ville Harjunen on sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija, joka on kiinnostunut ihmisen ja virtuaalihahmojen vuorovaikutuksesta. Hänen tutkimuksensa keskiössä ovat tunteiden psykofysiologia, sanaton vuorovaikutus ja sosiaalinen päätöksenteko.

Vesa Kyyrönen on oikeustieteen väitöskirjatutkija. Hänen kansainvälisen oikeuden alan tutkimuksensa keskittyy robotiikan ja autonomisten järjestelmien vastuukysymyksiin sekä juridiikan ja teknologian väliseen vuorovaikutussuhteeseen.

Krista Lagus on digitaalisen yhteiskuntatieteen professori. Kognitiotieteeseen, psykologiaan, filosofiaan, valtio-oppiin sekä fysiikkaan ja tietotekniikkaan perehtynyt Lagus tutkii tällä hetkellä Suomi24-foorumin keskusteluja Citizen Mindscapes -hankkeessa.