Tulevaisuus menee metsään

Tiedekulma - Tulevaisuus menee metsään

TI 7.11. KLO 16.15
STAGE

Olemme tulleet metsästä ja tahdomme yhä mennä sinne.

Paperi johdatti suomalaiset köyhästä korvesta hyvinvoivaan kaupunkiin. Tänäkin päivänä sellu myy, ja suomalainen pahvilaatikko on varsinainen kärkituote. Metsän menestystarina jatkuu, mutta miten? Millaisia uusia, aiempaa ekologisempia innovaatioita vihreä kulta innoittaa? Ymmärrämmekö tulevaisuudessa paremmin metsän elintärkeyden?

Keskustelemassa Niklas Jensen-Eriksen, Kirsi Mikkonen, Ritva Toivonen ja Marko Leppänen. Keskustelua luotsaa Yliopisto-lehden toimituspäällikkö Arja Tuusvuori.

Ennen keskustelua luvassa Vesa Haapalan essee Metsänpeitto toimittaja Mikko Pelttarin lukemana.

Illan aihe kuuluu uuden Tiedekulman avaussarjaan Pieni maa, suuri muuttuja, jossa syvennetään ymmärrystä Suomea kohtaavista muutoksista.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Voit seurata tilaisuutta myös verkossa suorana tästä linkistä tai tilaisuuden jälkeen tallenteena.

Katso tapahtuman sivu Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma Tulevaisuus menee metsään -tapahtuman puhujat

NIKLAS JENSEN-ERIKSEN, MARKO LEPPÄNEN, KIRSI MIKKONEN, RITVA TOIVONEN

 

Yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen tutkii ikiliikkujaa, markkinataloutta. Häntä kiehtoo kapitalismin draama ja yritysten rooli yhteiskunnassa. Kun sahatavara, sellu ja paperi alkoivat myydä, korpien lapset pääsivät opintielle. Mihin metsä kurkottaa seuraavaksi, entä maa?

Metsä tekee hyvää, muistuttaa maantieteilijä Marko Leppänen, tuoreen Terveysmetsä-kirjan toinen kirjoittaja. Leppäsen vetämiä luontoretkiä Sipoossa on käytetty osana terveyskeskuksen hoitovalikoimaa. Kokemukset ovat rohkaisevia: verenpaine laskee, mielenvire nousee.

Ihovoidetta, välipaloja ja muovin korvaajia — kaikkea tätä saa hemiselluloosasta, metsäteollisuuden sivutuotteesta. Miten? Elintarviketieteiden apulaisprofessori Kirsi Mikkonen kertoo. Ainulaatuinen suomalainen innovaatio on nyt tekemässä läpimurtoa.

Puu juhlii mökkirannoilla ja pientaloalueilla, mutta missä viipyvät puukerrostalot? Tulossa, lupaa metsäekonomian dosentti, Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Ritva Toivonen. Toivosen vetämä KÄPY-hanke kokoaa tutkimustietoa, rakentamisen liiketoimintaosaamista ja suomalaisten toiveita asumisesta.