Tiedekulma Live

Ajankohtaisia uutiskuvia

2.9.–9.12.2020
JOKA KESKIVIIKKO klo 16–17

Helsingin yliopiston uusi keskusteluohjelma Tiedekulma Live kutsuu kaikki älykkäistä ajatuksista ja tutkituista näkökulmista kiinnostuneet striimin ääreen joka keskiviikko klo 16-17.

Tiedekulma Live tarkastelee yhteiskunnan, ihmisyyden ja ympäristön kysymyksiä poikkeuksellisessa koronan värittämässä tilanteessa.

Tulevaisuuden tuntemattomat mahdollisuudet ja viheliäiset ongelmat kaipaavat monialaista muutoksen ymmärrystä. Vierainamme joka viikko asiantuntijoita ja persoonallisuuksia alojensa huipulta.

Katsele, kuuntele ja osallistu keskusteluun! Syväluotauksia kipparoimassa mm. Ville Blåfield, Reetta Räty ja Jari Hanska.

Seuraa livestriimiä Tiedekulman verkkosivuilta tai Facebook Livessä. Jaksot julkaistaan seuraavana päivänä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastina Spotifyssä, Soundcloudissa ja Apple Podcastissa.

Klikkaa itsesi mukaan myös Tiedekulma Liven Facebook-tapahtumaan ja kutsu kaverisikin!

#tiedekulmalive

Seuraavat lähetykset

23.9. klo 16
Koronan jäljet koulussa

Maaliskuussa 2020 opettajat ja oppilaat joutuivat hyppäämään hetkessä tuntemattomaan. Yhtäkkinen etäopetus ei sopinut kaikille ja koronakevään jälkiä korjataan todennäköisesti pitkään. Kriisi paljasti eroja opetuksessa ja korosti oppilaiden perhetaustan vaikutusta. Mitä keväästä voi tutkimusten valossa oppia ja kuinka kouluissa nyt menee? 

Koronan vaikutuksia koulussa puivat Helsingin yliopiston harjoittelukoulujen johtava rehtori, dosentti Tapio Lahtero sekä kasvatustieteen professorit Risto Hotulainen ja Katariina Salmela-Aro. Keskustelua luotsaa Reetta Räty.

Seuraa striimiä Tiedekulman verkkosivulla

30.9. klo 16
Kenen demokratia?

Kansalaisia osallistetaan erilaisiin päätöksiin enemmän kuin koskaan ja osallistamispuhe on kaikkien huulilla. Samalla esimerkiksi poliittinen osallistuminen on jäänyt yhä enemmän hyvin pärjäävien käsiin, kun koulutetut, hyvätuloiset ja terveet osallistuvat aktiivisesti itselleen tärkeisiin keskusteluihin. Kaventuuko demokratia, kun kaikkien ääni ei kuulu päätöksenteossa? Millaisia ratkaisuja osallistamispolitiikalla ja läpinäkyvyyden lisäämisellä voidaan saavuttaa? Minkälaista aktiivisuutta valtio odottaa kansalaisiltaan? 

Osallistumisen eriarvoisuudesta keskustelemassa julkisoikeuden apulaisprofessori Ida Koivisto, Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ja sosiologian professori Eeva Luhtakallio. Juontaja on Jari Hanska.

Seuraa striimiä Tiedekulman verkkosivulla.

Menneet lähetykset

16.9. Ovatko suomalaiset samassa veneessä?

Yhteiskunta näyttää monesta näkökulmasta jakautuneen voittajiin ja häviäjiin. Onko suomalaisilla vielä sama suunta, jossa rakennetaan yhteistä hyvää? Vai onko eliitti kasvanut globalisaation myötä erilleen ja köyhät joutuneet sivuun muusta yhteiskunnasta? Vahvistaako koronakriisi jakoa vai saako se ihmiset näkemään hyvinvoinnin epätasaisen jakautumisen?

Suomalaisen yhteiskunnan jakolinjoista ja empatiakuiluista ovat keskustelemassa kaupunkiteologian professori Henrietta Grönlund, viestinnän professori Anu Kantola ja sosiaalihistorian apulaisprofessori Sakari Saaritsa, juontajana toimittaja Jari Hanska

9.9. Kulutuskulttuurin jälkeen

Koronakriisin myötä kulutus on notkahtanut maailmanlaajuisesti. Pandemia on nostanut päivänvaloon tutun ristiriidan: jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset normaalisti, tarvitsisimme neljä maapalloa – ja jos emme kuluta, Suomen talouskasvu hiipuu. Kuinka pysyvästi korona-aika tulee muuttamaan ihmisten käyttäytymistä ja voiko kriisi toimia sysäyksenä kestävämpään tulevaisuuteen? Keitä olemme, kun emme enää ole kuluttajia?

Kulutuskulttuurin murroksesta ovat keskustelemassa kestävän käyttäytymismuutoksen apulaisprofessori Annukka Vainio, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja uskontotieteen tohtorikoulutettava Mikko Kurenlahti. Keskustelua vetää toimittaja Jari Hanska.

2.9. Miten maailma makaa?

Koronapandemia on laittanut maailmankirjat sekaisin ja pakottaa meidät ajattelemaan uudelleen esimerkiksi globaalia yhteistyötä, taloutta ja ympäristöä. Onko tämä kriisi erilainen kuin aiemmat ja opimmeko siitä jotain? Millaisessa maailmassa elämme, kun pandemia on ohi?

Maailman tilaa ja tulevaisuutta analysoimassa kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen ja Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu, juontajana Ville Blåfield.