Elämän koodi

Tiedekulma Elämän koodi

TO 1.2. KLO 17
STAGE

Tulevaisuudessa suurimmat ja kiistanalaisimmat edistysaskeleet terveydenhoidossa tapahtuvat epäilemättä geeniteknologiassa. Asialla on kaksi puolta, hyödyt ja haitat. Eikä kukaan oikein vielä tiedä mitkä ovat mitäkin. Missä uhkakuvat asuvat, mikä on oikein, mikä väärin? Elämän koodi -tapahtumassa väitellään geeniteknologian etiikasta, esitellään uutta suomalaisten geenitietoa hyödyntävää FinnGen-hanketta, kerätään genominäytteitä ja kuullaan geenimusiikkia. Kyllä, geenimusiikia.

Kirmo Wartiovaara, Sirpa Soini ja Karri Liikkanen debatoivat geenien etiikasta juontaja Ivan Puopolon johdolla. Debatin jälkeen Reetta Rönkä haastattelee Samuli Ripattia, Janna Saarelaa ja Kimmo Pitkästä suomalaisten geenejä kartoittaneen tutkimuksen tuloksista ja uudesta FinnGen-hankkeesta.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekia, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriimiä tai katso tallenteena näistä linkeistä: De­bat­ti: Gee­nien etiik­ka (klo 17.00-17.50) ja Suo­ma­lais­ten gee­nit (klo 18.00-19.00).

Tapahtuma Facebookissa.

Helsingin Biopankki järjestää Tiedekulmassa samana päivänä klo 13-15 Biopankkitoiminta-tapahtuman, jossa keskustellaan tulevaisuuden lääketieteestä, tietoaltaista ja biopankeista.

Puhujat

Tiedekulma Debatti: Geenien etiikka

Karri Liikkanen (vas.), Sirpa Soini, Kirmo Wartiovaara

Kirmo Wartiovaara on lääketieteen tohtori ja kantasolubiologian dosentti, joka työskentelee perinnöllisyyslääkärinä HUS:ssa ja Suomen Akatemian kliinisenä tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän tapaa paljon potilaita, joilla on tai epäillään olevan geenivirheitä sairautensa taustalla. Kirmon terveysvinkki: “Elämässä tärkeintä on se että on kiva herätä aamulla. Kaikki muu on tälle alisteista. Kohtuus kaikessa on viisauden ja terveyden suhteen hyvä ohje.”

Karri Liikkanen on valmistunut käytännöllisestä filosofiasta Helsingin yliopistosta ja työskennellyt etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Timo Airaksisen tutkimusprojekteissa, joissa tutkittiin riskiä ja halua. Yrittäjänä työskentelevän Karrin mukaan akateemisen etiikan ongelma on se, että se ei välttämättä aina kohtaa ihmisten arkista maailmaa. Siksi on hyvä käyttää etiikan työkaluja erilaisten tapausten tutkimisessa. Karrin terveysvinkki: “On tärkeää löytää itselle mukavia terveellisiä tapoja, tehdä sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä.”

Sirpa Soini on tutkijasieluinen juristi, joka työskentelee THL Biopankin johtajana. Biolääketieteen maailma on Sirpalle loputon inspiraation lähde ja sen kehittäminen yhdessä huippuasiantuntijoiden kanssa kutsumus. Sirpan terveysvinkki: ”Joviaali asenne elämää ja muita ihmisiä kohtaan – kaikkea kohtuudella.”

Tiedekulma Suomalaisten geenit

Samuli Ripatti, Janna Saarela

Professori Samuli Ripatti tutkii sitä, miksi jotkut meistä sairastuvat kansantauteihin ja miten sairastumisen voisi välttää. Perimän eli genomin tutkiminen on osoittautunut usein tehokkaimmaksi ja toisinaan ainoaksi tavaksi saada vinkkejä tautien syntymekanismeista. Samulin terveysvinkki: “Lepää riittävästi, päiväunet kannattavat aina.”

Lääketieteen tohtori Janna Saarela toimii Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:n genomi- ja teknologiakeskuksen tutkimusjohtajana. Kahden vuosikymmenen aikana Saarela on työskennellyt niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa genetiikan ja bioteknologian tutkimushankkeissa. Tällä hetkellä Saarelan tekemä tutkimustyö keskittyy ihmisten autoimmuunisairauksiin, kuten esimerkiksi MS-tauteihin.

Kimmo Pitkänen (FT) on toiminut Helsingin Biopankin johtajana sen perustamisesta, vuodesta 2015 alkaen.  Helsingin Biopankki on osa Suomen suurinta sairaanhoitopiiriä kattaen 1,9 miljoonan ihmisen väestöpohjan. Biopankkeihin kootaan biologisia näytteitä ja näytteenantajaan liittyviä terveystietoja lääketieteellistä tutkimusta varten. Pitkäsen visiona on kehittää suomalaista biopankkitoimintaa yhtenäistämällä kotimaisten biopankkien toimintaa.