Arktinen yhteistyö – mitä Suomi siitä hyötyy?

Arktinen tulevaisuus

STAGE
29.11. klo 17-18.30

Arktinen neuvosto on kahdeksan maan muodostama foorumi, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua arktisella alueella. Suomi heiluttaa neuvoston puheenjohtajan nuijaa vuosina 2017–2019. Mutta mitä Suomi hyötyy arktisesta yhteistyöstä – vai hyötyykö laisinkaan?

Arktisen yhteistyön saloihin johdattaa ulkoministeriön johtava asiantuntija René Söderman. Aiheeseen pureudutaan paneelikeskustelussa, johon osallistuu asiantuntijoita yhteiskunnan eri aloilta sekä pohjoisesta että etelästä. Keskustelua ohjaa Anna Mauranen.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Voit seurata tilaisuutta myös verkossa suorana tästä linkistä tai tilaisuuden jälkeen tallenteena.

Keskustelijat

Mika Riipi on Lapin maakuntajohtaja ja vastaa aluekehityksestä, maankäytön yhteensovittamisesta ja edunvalvonnasta Suomen arktisessa maakunnassa. Lappi on profiloitunut vahvasti arktiseen yhteistyöhön eri foorumeilla ja erityisesti EU-tasolla maakunta on noussut mallialueeksi arktisen erikoistumisen ja olosuhdeosaamisen kehittämisessä.

Henna Haapala on arktinen vastuuvirkamies ympäristöministeriön kansainvälisten ja EU-asiain ryhmässä. Haapala koordinoi Suomen panosta Arktisen neuvoston ympäristöyhteistyöhön. Hän on osallistunut myös pitkään Barentsin alueen yhteistyöhön sekä Suomen ja Venäjän kahdenväliseen ympäristöyhteistyöhön.

Veli-Pekka Tynkkynen (FT) toimii Venäjän energiapolitiikan professorina Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Tynkkynen johtaa kuusihenkisen kansainvälisen tutkimusryhmänsä työtä Suomen Akatemian, Strategisen tutkimuksen neuvoston ja Valtioneuvoston kanslian rahoittamissa hankkeissa, joissa tarkastellaan Venäjän energiapolitiikan valintoja sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta.

Yrsa Grüne on toimittaja, kolumnisti ja bloggari HBL:ssä, vieraileva kolumnisti Svenska Dagbladetissa. Hänen erikoisalanaan on ulko-ja turvallisuuspolitiikka. Grüne on osallistunut seuraavien teosten julkaisuun: Världen utanför, Schildts, 2006, Suomalaisten kovat paikat Balkanilla 2008, Tammi, Järistyksiä Euroopan unionissa, Docendo 2016.

Helsingin yliopisto ja Ulkoministeriö järjestävät neljännen kerran yhteistyössä Arktinen tulevaisuus -tapahtuman 28.-29.11.2017. Tapahtuma on ikkuna arktisen alueen ajankohtaisiin muutoksiin, ilmiöihin, trendeihin ja tapahtumiin.

Katso myös Arktinen terveys tiistaina 28.11. klo 17 Tiedekulman Stagella.