Arktinen terveys

Arktinen tulevaisuus

STAGE
28.11. klo 17-18

Miten ilmastonmuutos uhkaa ympäristön, eläinten ja ihmisten terveyttä arktisella alueella? Ovatko arktisen alueen ihmiset terveempiä kuin ihmiset muualla? Miten työterveydestä huolehditaan arktisissa olosuhteissa?

Näihin ja moniin muihin ajankohtaisiin, arktisiin terveyskysymyksiin saat vastauksen Tiedekuman Arktinen terveys - tietoiskupäivässä. Lavan ottavat haltuun Helsingin ja Oulun yliopiston sekä Työterveyslaitoksen asiantuntijat.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Voit seurata tilaisuutta myös verkossa suorana tästä linkistä tai tilaisuuden jälkeen tallenteena.

Tietoiskut ja puhujat

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien leviämiseen ja esiintymiseen?
Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen (LUKE) ja yliopistotutkija, virologian dosentti Tarja Sironen (HY) tutkivat yhdessä zoonoosien eli eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien esiintymistä ja leviämistä. Tavoitteena on ymmärtää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa mikrobeihin ja loisiin, sekä niitä levittäviin isäntäeläimiin ja vektoreihin.

Mitä on arktinen terveys ja hyvinvointi?
Arja Rautio (OY) tutkii arktista aluetta. Erityisesti pohjoisten kansojen terveys ja hyvinvointi ovat hänelle tärkeitä teemoja. Rautio johtaa Arktisen terveyden työryhmää yhdessä Heidi Eriksenin kanssa.  Työryhmä pyrkii yhteistyön avulla keskittämään toimintaa muutamille tärkeille terveyden alueille, kuten mielenterveyteen, infektiotauteihin, työskentelyyn kylmässä, tutkimusetiikkaan sekä yhteiseen terveyteen.

Mitä on arktinen työterveys ja työturvallisuus?
Kirsi Jussila, erikoistutkija, TkT, on työskennellyt Työterveyslaitoksella Oulussa vuodesta 2006 alkaen tutkimusalueenaan vaatetusfysiologinen tutkimus, kylmässä työskentely ja suojautuminen eri toimialoilla. Hän on toiminut projektipäällikkönä useissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa Arktisen työturvallisuuden kehittämiseksi.

 

Helsingin yliopisto ja Ulkoministeriö järjestävät neljännen kerran yhteistyössä Arktinen tulevaisuus -tapahtuman 28.-29.11.2017. Tapahtuma on ikkuna arktisen alueen ajankohtaisiin muutoksiin, ilmiöihin, trendeihin ja tapahtumiin.

Katso myös Arktinen yhteistyö - miten Suomi siitä hyötyy? keskiviikkona 29.11. klo 17 Tiedekulman Stagella.