Peli-ideoita maantieteen opetukseen

On olemassa paljon tuttuja pelejä, jotka voidaan muuttaa luokkahuonekäyttöön. Yksi tällainen on Pictionary. Se on peli, jossa pitää saada oma joukkue arvaamaan joko sana tai sanonta piirtämällä. Jokaiselle joukkueelle annetaan pino kortteja nurinpäin. Korteissa on maantieteellisiä termejä kuten maanjäristys, kaupunki, alkutuotanto, drumliini, tsunami jne. Sanat voivat olla myös valtion tai muiden paikkojen nimiä. Joukkueet piirtävät vuorollaan rajatun ajan (esim. 2 minuuttia) puitteissa ja tarkoituksena on siis, että saman joukkueen jäsenet yrittävät arvata, mitä piirtäjä yrittää kuvallaan sanoa. Piirtäjä ei saa antaa vinkkejä ilmein, elein eikä äänin. Jos joukkue keksii oikean sanan, se saa pisteen. Peli ei vaadi taiteellista lahjakkuutta, vaan hoksauskykyä. Peli sopii esim. jonkun aihealueen kertaamiseen.

 

Vastaavasti voidaan pelata myös maantieteellistä Aliasta. Se on peli, jossa pelaajien tehtävänä on selittää sanoja toisilleen. Peli jakaantuu noin minuutin mittaisiin vuoroihin. Joukkueet pelaavat vuorotellen, ja vuorossa olevan joukkueen jäsenistä yhden tehtävänä on selittää sanakorteissa olevia termejä joukkueen toisille jäsenille. Joukkueen muut jäsenet arvaavat sanaa, ja niistä sanoista jotka tulevat ratkaistuiksi joukkue saa yhden pisteen. Selitysvirheet (eli selittäjä käyttää selittävän sanan johdannaista) ja ohitetut sanat vähentävät pistemäärää.

 

Aloitettaessa uuden mantereen tai valtion käsittelyä, oppilaat voidaan tutustuttaa alueeseen palapelin avulla. Esim. (paperilla oleva) Afrikan manner voidaan leikata osiin, joista oppilaat kokoavat maanosan pareittain tai yhdessä. Pareittain tehtäessä jokaiselle oppilaalle voidaan antaa oma pieni palapeli, jonka he voivat valmiina liimata vihkoonsa. Jos koko luokka tekee palapeliä yhdessä, sen täytyy olla kooltaan iso, jotta kaikki näkevät. Paloja voi olla myös enemmän. (Vinkki: ison kartan saat tehtyä heijastamalla piirtoheittimellä kartan seinälle, jossa on paperia, jolle voit sitten piirtää ko. kartan. Sitten vain leikkelet sen osiin.)