Opintokäynti Kemianluokka Gadoliniin

Kemianluokka Gadolin tarjoaa unohtumattomia ja innostavia kokemuksia kemiasta kaikenikäisille oppijoille aina varhaiskasvatuksesta aikuisopiskelijoille. 

Opintokäynnin aihepiiri suunnitellaan aina ryhmän opetuksellisia tavoitteita tukevaksi opettajan kanssa yhteistyössä. Opintokäynnin ohjelmaksi meillä on tarjota monipuolinen valikoima töitä, jotka on kehitty uusinpaan tutkimustietoon pohjaten tukemaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteita. 

Opintokäyntimme koostuvat ohjatusta kokeellisesta työskentelystä laboratoriossa, molekyyligastronomian töistä, molekyylimallinnuksesta tietokoneella, vierailuista tutkimuslaboratorioihin, opintojen ja uramahdollisuuksien yleisesittelystä tai kierroksesta Kumpulan kampuksella. 

Kemianluokka Gadolinin ohjaajina toimii ohjaajakoulutuksen saaneita kemian opettajaopiskelijoita. 

Voit toivoa kielitaitoisilta ohjaajiltamme opetuksen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Jos toivot ohjausta englanniksi tai ruotsiksi mainitse asiasta varausta tehdessäsi. Alta löydät tietoa varauskäytänteistä, kokeelliset työohjeemme, yhteystietomme ja saapumisohjeet.

Emme ota vastaan uusia opintokäyntivarauksia syyskaudelle 2020. Kemianluokka Gadolinin toiminta on keskitetty virtuaalisten oppimismateriaalien tuottamiseen vuoden loppuun asti. Opetukseen ja oppimiseen soveltuvia sähköisiä materiaaleja osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/virtuaaligadolin.

Kevään opintokäynnit avataan varattavaksi alustavien suunnitelmien mukaan 14.12.2020 klo 9.00, mutta pidätämme oikeuden muutoksiin. Tuolloin sähköisen varauskalenterin kautta voi varata opintokäynnin helmi-toukokuulle.

Kemianluokka Gadolinin 9.11. - 16.12. välille varatut opintokäynnit on mahdollista varauksen tehneen opettajan toiveesta toteuttaa virtuaalisina opintokäynteinä. Kaikille tälle aikavälille toiminnallisen opintokäynnin varanneille opettajille tullaan lähettämään sähköpostitse tieto virtuaalisesta opintokäyntimahdollisuudesta. Viestit lähetetään portaittain. 

Virtuaaliset opintokäynnit toteutetaan videoyhteyden välityksellä koulujen ja oppimisyhteisöjen omissa tiloissa ja heidän omia välineitään hyödyntäen. Opettaja vastaa kokeellisissa töissä tarvittavien välineiden ja reagenssien hankkimisesta, videoyhteyden toimimisesta sekä opetustilan valmistelusta virtuaalista opintokäyntiä varten hyvissä ajoin etukäteen. Opettaja vastaa myös työturvallisuuden toteutumisesta koko opintokäynnin ajan. 

Kemianluokka Gadolinin ohjaajat vastaavat kokeellisten töiden teoriasisältöjen sekä työvaiheiden läpikäymisestä sekä niissä opastamisesta videoyhteyden välityksellä. He jakavat opettajille myös mielellään huomioita ja ideoita liittyen valittujen kokeellisten töiden käytännön toteuttamiseen luokkahuoneessa.

Gadolin-ohjaajat ovat itse yhteydessä opettajaan virtuaalisen opintokäynnin tarkemman sisällön ja niihin liittyvien yksityiskohtien sopimisen suhteen sähköpostitse tai puhelimitse. Opettaja voi suoraan ohjaajan kanssa sopia vierailun tarkemmasta aikataulutuksesta, keskustella työn käytännön toteutukseen liittyvistä huomioista sekä suunnitella yhdessä etäyhteyden käyttöön liittyvistä yksityiskohdista. 

Tutustu eri koulutusasteille tarjoamiimme virtuaalisten opintokäyntien ohjelmavaihtoehtoihin täällä

Virtuaalisilla opintokäynneillä tarjoamme materiaalipankistamme erikseen valittuja kokeellisia töitä, jotka on mahdollista toteuttaa koululuokassa.

Varhaiskasvatus ja alakoulu
https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/virtuaalinen-opintokaynti-kemianluokka-gadoliniin-varhaiskasvatus-ja-alakoulu

Yläkoulu
https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/virtuaalinen-opintokaynti-kemianluokka-gadoliniin-ylakoulu

Toinen aste
https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/virtuaalinen-opintokaynti-kemianluokka-gadoliniin-toinen-aste

 

Emme ota vastaan uusia opintokäyntivarauksia syyskaudelle 2020. Pidätämme oikeuden muutoksiin ja seuraamme aktiivisesti covid-19-tartuntatautitilannetta. 

Mikäli haluat liittyä Helsingin yliopiston Kemian opettajankoulutusyksikön alumnien sähköpostilistalle, syötä sähköpostiosoitteesi sähköiseen liittymislomakkeeseen.

Voit ehdottaa meille kokeellisia töitä tai antaa palautetta opintokäynnistä palautelomakkeen kautta.

Huomioithan myös vierailumahdollisuudet muihin tiedeluokkiimme.

1. Aloita vierailun valmistelu ajoissa. Varaus tulee tehdä viimeistään kolme (3) viikkoa ennen suunniteltua vierailuajankohtaa, mutta suuren kysynnän vuoksi emme voi taata, että vierailu järjestyy.

 • Tutustu edempänä esiteltyihin mahdollisuuksiin, mm. tarjolla oleviin kokeellisiin töihin.
 • Mieti, mitä tavoitteita suunnittelemallasi vierailulla on, esimerkiksi opetusryhmäsi oppimisen näkökulmasta ja opettamasi kurssiin/aiheeseen liittyen. 
 • Mieti, mitä kaikkea toivoisit vierailun sisällöksi.
 • Huomioi, että vierailun voi varata vain tarjotuille ajankohdille, jotka on merkitty varauskalenteriimme arkisin (syyskaudella 2020 ma-to) klo 8.30 ja 11.30 välille tai klo 12.30 ja 15.30 välille. Opintokäynnin minimipituus syksyllä 2020 on 90 minuuttia. 

2. Varaa aika Kemianluokka Gadolinin sähköisestä varauskalenterista tai ota yhteyttä Kemianluokka Gadoliniin vierailukäynnin varaamiseksi.

 • Tee varaus suoraan varauskalenteriin. Ongelmatilanteissa voit soittaa  meille numeroon 02941 50672 tai ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen kemianluokkagadolin@helsinki.fi
 • Onnistuneesta varauksesta saat varauskalenterin automaattisen vahvistusviestin sähköpostiisi.
 • Olemme sinuun yhteydessä hyvissä ajoin ennen opintokäyntiä, kuitenkin viimeistään n. viikkoa ennen vierailua Gadolin-ohjaajiemme toimesta.
 • Otathan vierailunne ohjaajan puhelinnumeron talteen.
 • Ohjaajat ottavat ryhmänne vastaan Chemicum-rakennuksen aulassa sovittuna ajankohtana. Jos saavutte Kumpulaan myöhässä, ilmoitathan asiasta ohjaajalle.

Huom! Jos kalenterissamme on täyttä, voitte ottaa yhteyttä Aalto-yliopisto Junioriin, jonka Junior Lab toimii Espoossa Otaniemen kampuksella tai Tiedekeskus Heurekaan, jotka kumpikin järjestävät ohjattuja opintokäyntejä.

Kemianluokka Gadolinissa on tarjolla kaudella 2020-2021 valikoima kokeellisia töitä, jotka löydät täältä jaoteltuna kolmen pääteemaan

 1. Arkipäivän kemia
 2. Kestävä kemia ja kehitys 
 3. Moderni teknologia

Kemianluokka Gadolinin laajasta materiaalipankista löydät kaikki tiedeluokkamme työt. Näitä työohjeita saa vapaasti käyttää ja soveltaa omaan opetukseen omalla vastuulla, työturvallisuus hyvin huomioiden.

Demostraatiot ovat suosittu väliohjelma opintokäynneillä. Voit toivoa demostraatioita osaksi opintokäynnin ohjelmaa.

Opintokäynneille sopii ohjelmaksi myös tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla tehtävä ohjattu molekyylimallinnus. Mallinnusohjelmistoina käytämme ilmaista selainohjelmisto MolView:ta ja lukioissa käytössä olevaa maksutonta MarvinSketch-ohjelmistoa.

Kemianluokka Gadolin tarjoaa kouluille erinomaisen puitteet tulla aitoon kemian opiskelijalaboratorioon. Laboratoriossamme on paljon perinteisiä laboratoriovälineitä käytettävissä ja uutta modernia laboratoriotekniikkaa. Laboratoriostamme löytyvät mm. FT-IR ja spektrofotometrit, jonka lisäksi esittelemme mielellämme Kemian osaston massaspektrometria ja NMR-spektrometria. 

Kokeellisten töiden ja laitteiden käytön opetus antavat selkeät perustiedot kemian tutkimusmenetelmistä ja teorioista töiden takana. Opetus tukee oppilaan ymmärrystä ja kiinnostusta sekä aktivoi oppilaat ajattelemaan ja oivaltamaan itse. Pyrimme käyttämään tutkivan oppimisen opetusmenetelmää ja antamaan tutkijan roolissa olemisen tunteen.

Laboratoriomme on varustettu riittävällä määrällä laboratoriotakkeja, suojalaseja kuin tarvittaessa käytettäviä suojakäsineitä. Nämä ovat tutkijoiden ja kemian opiskelijoiden vakiovarusteita laboratorioissa työskenneltäessä. Työskentely kanssamme on turvallista ja mielenkiintoista.

Gadolin laboratorio