Kemian tiedekasvatuksen päivä 4.4.2025

Kansallinen kemian tiedekasvatuksen päivä on maksuton opettajille, tuleville opettajille ja kaikille kiinnostuneille suunnattu tapahtuma. Teemana vuonna 2025 on Moderni kemia. Tapahtuman järjestää LUMAlab Gadolin (Helsingin yliopiston tiedekasvatus, osa LUMA-keskus Suomea).

Kemian tiedekasvatuksen päivässä pääset tutustumaan Helsingin yliopiston kemian tutkimukseen, LUMAlab Gadoliniin sekä kemian alan moniin mahdollisuuksiin. Tapahtuman jälkeen järjestetään jatkot, jossa ilta jatkuu rennoissa merkeissä.

Aika: Perjantai 4.4.2025 klo 12-17.30

Paikka: Helsingin yliopiston Kemian osasto, Kumpulan kampus, A.I.Virtasen aukio 1 (luennot salissa A110). Luentoja pääsee seuraamaan myös verkon välityksellä.

Päivän ohjelma ja aikataulu

Toivomme, että ilmoittautuisit tapahtumaan erillisen ilmoittautumislinkin kautta, joka löytyy tästä alta. Tapahtuman puheenjohtajana toimii Outi Haatainen (koulutusjohtaja ja tutkijatohtori, kemian opettajankoulutusyksikkö). 

12-12.45 Vieraile LUMAlab Gadolinissa

Tervetuloa tutustumaan LUMAlab Gadoliniin! 
Osana Kemian tiedekasvatuksen päivää järjestämme tutustumiskäynnin LUMAlab Gadoliniin. Käynnillä pääset kuulemaan Gadolinin toiminnasta ja kokeellisten töiden tarjonnasta sekä osallistumaan lyhyeen kokeelliseen työpajaan. Vierailuun tulee ilmoittautua erikseen, sillä osallistujamäärä vierailulle on rajattu. Osallistujat noudetaan vierailulle Chemicumin aulasta 5 minuuttia ennen tapahtuman alkua.

13.00 - 17.30 Modernia kemiaa: luennot ja paneelikeskustelu
13-14.30 Päivien avaus

13.00 Tervetulosanat: Professori Maija Aksela, Helsingin yliopisto

13.05 Opetushallituksen terveiset: Opetusneuvos Teijo Koljonen

13.20 Kemian osaston terveiset: Yliopistonlehtori Markus Metsälä ja yliopistonlehtori Miia Mäntymäki, Helsingin yliopisto

14.00 Keynote-puheenvuoro: Apulaisprofessori Timo Leskinen, Helsingin yliopisto: Ligniinitutkimuksella kohti kestävää tulevaisuutta
Vaikka ligniinitutkimus edustaa kemian maailmassa hyvin perinteistä tutkimussuuntaa, voidaan tämän biopolymeerin kautta tarkastella erilaisia suuntauksia modernissa kemian tutkimuksessa. Lähtien vihreän kemian periaatteita noudattavista prosesseista metsäteollisuuden tarpeisiin aina tulevaisuudessa siintävään hiilidioksidin hyötykäyttöön, ligniinitutkimuksen kautta voimme havainnollistaa myös tapoja joilla modernia tiedettä ja tutkimusta tehdään, erilaisissa verkostoissa ja entistä monitieteellisemmin.

Tutustu puhujiin

Maija Aksela

Maija Aksela on tiedekasvatuksen professori sekä kemian opettajankoulutusyksikön ja LUMAlab Gadolinin johtaja Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa kemian osaston opettajankoulutusyksikössä. Hän kouluttaa tulevia matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettajia ja tekee aiheesta opetukseen sekä tiede- ja teknologiakasvatukseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä

Teijo Koljonen 

Teijo Koljonen toimii opetusneuvoksena Opetushallituksen lukiokoulutus, taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö - yksikössä. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat lukiokoulutuksen kehittämiseen sekä perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien perusteisiin liittyvät asiat.

Markus Metsälä

Markus Metsälä on fysikaalisen kemian yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kemian osastolla. Hän toimii kemian kandiohjelman johtajana ja kemian osaston opetuksesta vastaavana varajohtajana.

Miia Mäntymäki

Miia Mäntymäki on kemian yliopistonlehtori Helsingin yliopiston kemian osastolla. Hänen opetuksensa keskittyy kanditason laboratoriotöihin. Lisäksi hän toimii osaston Materiaalit-tutkimusteeman koordinaattorina. Muiden töidensä ohella Miia toimii myös Suomalaisten Kemistien Seuran hallituksessa.

Timo Leskinen

Apulaisprofessori Timo Leskinen on tehnyt uraa puun polymeerien ja näihin pohjautuvien tuotteiden tutkimuksen parissa. Tehtyään alan tutkimusta yliopistoissa ja yritysmaailmassa, hän on palannut Helsingin yliopistoon kehittämään vihreän kemian prosesseihin ja sovelluksiin liittyvää opetusta, johtaen samalla Kiertotalouden kemian tutkimusryhmää. Ryhmän tutkimus keskittyy tällä hetkellä ligniinipohjaisten materiaalien kehitykseen.    

14.30-15 Kahvitauko ja näytteileasettajiin tutustuminen klo 14.30 -15.00 (Chemicumin aula)

Mukana muun muassa seuraavia näytteilleasettajia:

  • Tekniikan museo: HOW - kivoin koulupäivä ikinä!
  • Neste Oyj: Tutustu Nesteen toimintaan
  • Borealis Polymers Oy: Tutustu Borealiksen toimintaan
  • Kemian opettajankoulutus: Teknologia tiedekasvatuksessa - tutustu Arduino-mittauslaitteiston suunnitteluun ja hyödyntämiseen kemian opetuksessa.
15-16.30 Kemian alan yritysten, tutkimuksen ja opetuksen puheenvuoro

15:00 Neste Oyj (aihe päivittyy myöhemmin)

15:20 Kemira Oyj (aihe päivittyy myöhemmin)

15:40 Nora Vaarne, Borealis Polymers Oy: Katalyytti ja prosessi-innovaatiot kestävän kehityksen mahdollistajana

16:00 Professori Mikko Ritala: Atomikerrosmenetelmät mikroelektroniikan valmistuksessa
Tekoäly ja datakeskukset ovat vallannet otsikot, mutta kaiken perustana ovat mikropiirit ja niiden valmistuksessa käytetty kemia. Suomessa kehitetystä atomikerroskasvatuksesta (ALD) on tullut ratkaisevan tärkeä menetelmä, mikä mahdollistaa kehittyneimmän mikroelektroniikan valmistuksen.  Myös käänteisen menetelmän eli atomikerrosetsauksen (ALE) merkitys kasvaa jatkuvasti. Näitä menetelmiä voidaan kuitenkin hyödyntää vasta, kun kullekin kiinnostuksen kohteena olevalle materiaalille on kehitetty toimiva prosessi. HelsinkiALD-ryhmässä on tehty ALD-kemian tutkimusta yli 30 vuotta ja nyt tutkimusta on laajennettu myös ALE-kemiaan.

Tutustu puhujiin

Mikko Ritala 

Mikko Ritala suoritti maisterin tutkinnon vuonna 1991 Turun yliopistossa ja tohtorin tutkinnon vuonna 1994 Helsingin yliopistossa, molemmat epäorgaanisesta kemiasta. Vuosina 1995-2003 hän työskenteli Helsingin yliopistossa ensin post doc -tutkijana ja sitten akatemiatutkijana. Vuonna 2003 hänet nimitettiin Helsingin yliopiston epäorgaanisen materiaalikemian professoriksi.

Mikko Ritalan pääasiallinen tutkimustoiminta on mikroelektroniikassa ja muissa sovelluksissa käytettävien ohutkalvojen atomikerroskasvatus (ALD). Reaaliaikaiset reaktiomekanismitutkimukset ovat tärkeä osa tätä tutkimusta. Toinen hänen tutkimuskohteensa on nanorakenteisten materiaalien valmistaminen esimerkiksi ALD:llä ja sähköpinnoituksella sekä nanokuitujen sähkökehräys. Mikko Ritala on julkaissut yli 560 artikkelia, hänellä on useita patentteja ja hänelle on myönnetty useita merkittäviä palkintoja ja tunnustuksia. 

Tiina Riekkola 

Tiina Riekkola on työskennellyt Nesteen tutkimus- ja kehitysosastolla (R&D) vuodesta 2014 lähtien. Hänellä on monipuolista kokemusta Nesteen tutkimusanalytiikasta sekä uusiutuvien raaka-aineiden esikäsittelytutkimuksesta ja prosessoinnista niin Suomesta kuin Singaporestakin. Tällä hetkellä Tiina toimii orgaanisen analytiikan ja pohjaöljylaboratorion tiiminvetäjänä Nesteen tutkimusanalytiikan osastolla Porvoon Kilpilahdessa.

Riina Takamaa

Riina Takamaa on vanhempi tutkija Innovative Fibers -tiimissä Kemiran innovaatiokeskuksessa Espoossa. Hänellä on yli 12 vuoden kokemus erilaisten biomassojen käsittelystä ja muokkauksesta. Riina Takamaa on valmistunut orgaanisen kemian filosofian tohtoriksi vuonna 2020 Helsingin yliopistosta ja maisteriksi vuonna 2013 Jyväskylän yliopistosta. Ennen Kemiraa hän työskenteli konsulttina Spinversellä, tutkijana VTT:llä ja tuotekehityskemistinä Stora Ensolla. Riina on erityisen kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja biopolymeerien tarjoamista mahdollisuuksista.

Nora Vaarne 

Nora Vaarne  toimii Borealiksen Porvoon Innovaatiokeskuksen sekä teknologialisensoinnin päällikkönä. Hänellä on 26 vuoden kokemus monenlaisista Innovaatio ja Teknologiatoimintaan liittyvistä rooleista polyolefiinien ja katalyyttien alalta perustutkimuksesta innovaatioiden kaupallistamiseen. Hän väitteli vuonna 2003 tohtoriksi Helsingin yliopiston epäorgaanisen kemian laitokselta ja suoritti MBA tutkinnon Aalto yliopistossa vuonna 2006. 

16.40-17.30 Paneelikeskustelu

Tässä paneelissa keskustellaan systeemiajattelun merkityksestä kemistin työssä, ja miten tämä tulisi ottaa huomioon kemian opetuksessa eri kouluasteilla.

Puheenjohtajana yliopistonlehtori Johannes Pernaa Helsingin yliopistosta ja SKS:n Kemian opetuksen jaostosta. Panelisteina toimivat väitöskirjatutkija Emmi Vuorio Helsingin yliopistolta, asiantuntija Hanna Hyyryläinen Kemianteollisuus ry:stä sekä tutkija ja porjektipäällikkö Wolter Rautelin Nesteeltä.

Tutustu panelisteihin

Johannes Pernaa

Johannes Pernaa toimii kemian tiedekasvatuksen dosenttina ja yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hänen päätyönsä on kemian aineenopettajakoulutus. Hänen tutkimusalanaan on tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen kemian opetuksessa. Johannes Pernaa toimii kemian tiedekasvatuksen päivillä paneelin puheenjohtaja. 

Emmi Vuorio

Emmi Vuorio toimii väitöskirjatutkijana kemian opettajankoulutusyksikössä, Helsingin yliopiston kemian osastolla. Hänen tutkimusaiheensa on systeemiajattelu kestävän kemian opetuksessa, erityisesti opettajankoulutuksessa. Tulokulmana on kemian merkityksen ymmärtäminen laajemmassa yhteiskunnallisessa ja kestävyyden kontekstissa. 

Wolter Rautelin

Wolter Rautelin toimii tutkijana ja projektipäällikkönä, Nesteen tuotetutkimuksessa. Hänen tutkimusalaansa kuuluu pääasiassa diesel- ja laivapolttoaineet, mutta päivittäisessä työssä tulee kosketuksia myös Nesteen muihin tuotteisiin. Tehtävässään hänen tulee olla tietoinen Nesteen nykyisten sekä tulevien prosessien vaikutuksista lopputuotteisiin.

Hanna Hyyryläinen

Hanna Hyyryläinen on Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija, vastuualueinaan korkeakoulupolitiikka, oppilaitosyhteistyö sekä vetovoimahankkeet.

17.30-18.45 Jatkot

Tule mukaan yhteiseen illanviettoon vaihtamaan ajatuksia ja verkoistoitumaan Chemicumin aulassa. Pientä suolaista sekä juomaa jatkoille tarjoaa SKS:n kemian opetuksen jaosto.

Lisätietoa ja linkkejä

LUMAlab Gadolin on kemian tiedekasvatuksen hubi. Se kehittää tutkimusperustaisesti ja yhteisöllisesti uusia avauksia (toimintamalleja, materiaaleja) ja levittää niitä koulutuksien kautta, myös verkossa. Opintokäynnit kemian osastolla olevaan laboratorioon, tiedeluokka Gadoliniin, on yksi toimintamuoto, myös etänä.

Kemian opettajankoulutusyksikkö on toiminut kemian opetuksen ja sen tutkimuksen edelläkävijänä ja uudistajana jo yli 20 vuotta. Yksikköä johtaa professori Maija Aksela.

Kemian osasto on aktiivinen kemian tutkimuksen ja opetuksen keskus, joka kattaa kaikki kemian pääalat. Sekä tutkimus että opetus tähtäävät kestävän tulevaisuuden edistämiseen. Tutkimuksen pääteemat ovat materiaalit, energia sekä terveys ja ympäristö.

LUMA-keskus Suomi on 11 yliopiston tiedekasvatukseen keskittyvä verkosto, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden opiskeluun ja harrastamiseen uusimman tiede- ja teknologiakasvatuksen avulla. Lisäksi toiminnalla tuetaan opettajien elinikäistä oppimista sekä tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä.

Tapahtuman järjestelytoimikunta:  Prof. Maija Aksela, dosentti, yliopistonlehtori, Johannes Pernaa, koulutusjohtaja, tutkimustohtori Outi Haatainen, koordinaattori, väitöskirjatutkija Reija Pesonen ja asiantuntija, väitöskirjatutkija Emmi Vuorio, LUMAlab Gadolin, Kemian osasto, HY