Göttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke “ Perspektiven für ein Europäisches Tiersiegel” tulee siihen tulokseen, että eläinten hyvinvoinnin suhteen lihaketju kärsii markkinavoimien epäonnistumisesta niin Saksassa kuin muissakin Euroopan maissa. Parempia eläinten hyvinvointikäytäntöjä ei ole saatu vakiintumaan ostospäätöksien avulla, koska olemassa olevat rakenteet estävät markkinavoimien toimintaa. Lihaketjun suuremmat toimijat muistavat karvaat epäonnistumiset. Sikapuolella ei ole yhtään suurelle yleisölle suunnattua laatuohjelmaa, joka olisi lyönyt itsensä läpi. Ketjun suuret toimijat ovatkin olleet harvinaisen yksimielisiä parempien eläinten hyvinvointistandardien suhteen: ne eivät kiinnosta, koska kuluttajia ei saa maksamaan niistä.
Tutkijat ovat toista mieltä. Vika ei ole kuluttajissa. Arvostuksia vastaavat tuotteet eivät ole päässeet markkinoille samassa suhteessa kuin mitä kuluttajien kysyntä edellyttäisi, koska lihaketjun rakenteet vievät kysynnän päinvastaiseen suuntaan. Tuotteet, joissa tuotantotapa on samantekevä hallitsevat liha-altaita, koska olemassa olevat maksukäytännöt eivät palkitse eläinten hyvinvointia, vaan ne keskittyvät muutamiin tuoteominaisuuksiin. Välinpitämättömyys eläinten oloja kohtaan palkitaan suoralla kustannussäästöllä. Huolelliset toimijat kantavat ylimääräiset kustannukset. Valvonnan puutteet vahvistavat epäsuhdetta. Tästä syystä tuotantostandardi alenee hitaasti ja varmasti.
Toiseksi ei ole olemassa merkintää tai muuta apua, jonka perusteella voitaisiin tehdä eläinten hyvinvointiin liittyviä luotettavia päätelmiä.
Kolmanneksi hyvin tiukat markkinat, joilla toimitaan pienillä katteilla, luovat päämääräristiriitoja eläinten hyvinvoinnin ja tuottavuusvaatimusten välillä kaikissa tuotantovaiheissa sianjalostuksen tavoitteista lähtien.
Neljänneksi vahvat riippuvuudet pitävät sidosryhmät sitoutuneina omiin toimintatapoihinsa, vaikka toimintaympäristö olisi muuttunut. Uusia toimintatapoja ei voida suosia, koska vanhat, pitkään vaikuttavat investoinnit sitovat epäedullisempiin toimintatapoihin.
Viidenneksi ala kärsii laumakäyttäytymisestä ja johdon häkki-ilmiöstä. Kaikki odottavat, että joku tekisi aloitteen. Innovaatiovalmius on pieni koska pelätään virheitä.
Kuudenneksi vahvasti keskittyneessä elintarvikeketjussa yksi taho pystyy tukkimaan markkinat ja estämään asian etenemisen tehokkaasti. Toisaalta vahva taho pystyy myös suosimaan tiettyä tuotantotapaa tai laatukriteeriä aidosta kysyntätilanteesta riippumatta.
Tilanteen muuttaminen vaatisi uusien toimintatapojen omaksumista, mikä tiukassa markkinatilanteessa on erityisen haastavaa. Pystyykö liha-ala siihen omin voimin, jää nähtäväksi. Tutkimusryhmän mielestä syyt markkinavoimien epäonnistumiseen ovat sen verran vakavia, että tilanteen korjaamiseksi saatetaan tarvita poliittisia toimenpiteitä.