Ihmisulosteet ovat uusiutuvia ja helposti käytettävissä olevia fosforin lähteitä. Virtsa on steriiliä ja sisältää kasveille käyttökelpoisia ravinteita (fosfori, typpi, kalium) oikeassa suhteessa. Käsittely ja kierrätys on hyvin yksinkertaista ja Maailman Terveysjärjestö WHO on julkaissut ohjeet jätevesien, ulosteiden ja harmaavesien turvallisesta käytöstä maataloudessa. Yli 50 % maailman väestöstä asuu kaupungeissa ja seuraavien 50 vuoden aikana 90 %:n uudesta väestöstä arvioidaan asuvan kaupunkislummeissa. Virtsa on suurin yksittäinen ihmisasutuksissa syntyvä fosforin lähde.
Ruotsissa ja Zimbabwessa tehtyjen tutkimusten mukaan yhden henkilön virtsan sisältämät ravinteet riittävät tuottamaan 50 - 100 % henkilön ravintotarpeista. Yhdistettynä muihin orgaanisiin lähteisiin, kuten lantaan ja ruoanjätteisiin, virtsan ja ulosteiden fosforiarvo voi korvata raakafosfaatin tarpeen. Vuonna 2000 koko maailman väestö tuotti 3 miljoonaa tonnia fosforia pelkästään virtsan ja ulosteiden muodossa. Toisin kuin raakafosfaatti, jota esiintyy vain muutamissa maissa, virtsaa ja ulosteita on saatavilla kaikissa ihmisyhteisöissä ja siten ne voivat edistää fosforiomavaraisuutta ja ruokaturvaa.
Materiaalivirtojen suhteen ihmisulosteet muodostavat helposti käytettävissä olevan fosforivaraston, ellei sitä menetetä vesistöihin, yleensä käsiteltyinä tai käsittelemättöminä jätevesinä jokiin ja meriin. Jos virtsa kierrätetään lannoitteeksi, vähemmän virtsan fosforia pääsee vesistöihin aiheuttamaan myrkyllisiä leväkukintoja. Fosforin paikallisten pistekuormitusten estäminen on usein tarpeen vesien saastumisen estämiseksi, mutta korkeiden fosforipitoisuuksien poistaminen jätevesienkäsittelylaitoksissa on kallista ja vaatii paljon energiaa. Virtsan talteenotto syntypaikalla (käymälässä) on energia- ja kustannustehokkaampaa ja näin vältetään kadmiumin kaltaiset raskasmetallit.
Ekologisten sanitaatiojärjestelmien kustannukset voitaisiin korvata niistä saatavan fosforin ja typen kaupallisella arvolla. Erityisesti Afrikassa, missä keinolannoitteet maksavat tyypillisesti 2 - 5 kertaa enemmän kuin Euroopassa. Yhteisön omistama ekologinen sanitaatiokäymälä Intiassa, Tamilnadussa maksaa nykyään käyttäjilleen ja tunnustaa siten virtsan ja ulosteiden lannoitearvon.
Lähde:
Cordell, Dana: Kahdeksan syytä fosforivarojen käytön uudelleenarvioimiseksi globaalissa elintarvikejärjestelmässä. 8 reasons why we need to rethink the management of phosphorus resources in the global food system. The Story of P Information Sheet 1, Global Phosphorus Research Initiative, Institute for Sustainable Futures, University of Technology, Sydney (UTS) Australia and Department of Water and Environmental Studies, Linköping University (LiU) SWEDEN, 2008.