Pukeutuminen ja etiketti

Promootio on näyttävä juhla, jossa visuaalisuus ja perinteet ovat keskeisessä osassa. Tätä edesauttaa tarkasti säädelty pukeutumiskoodi. Yhtenäinen pukeutuminen vahvistaa yhteenkuuluvuutta ja luo juhlallisen tunnelman. Pyydämme kaikkia promootioon osallistujia noudattamaan seuraavia pukeutumisohjeita.
Pukeutumisohjeet tilaisuuksittain

Juhlapukeutuminen on perinteisesti ollut tiukasti sukupuoleen sidottu. Alla esitellään kunkin promootioon liittyvän tilaisuuden pukeutumisohje osallistujaryhmittäin (promovendit, seuralaiset ja muut kutsuvieraat) eriteltynä mies- ja naisosallistujien mukaan. Kukin voi valita osallistujaryhmänsä pukeutumisvaihtoehdoista sen, jota pitää itselleen luontevimpana. Pukeutumisen täytyy kuitenkin noudattaa johdonmukaisesti valittua vaihtoehtoa jokaisessa promootioon liittyvässä tilaisuudessa.

Juhlatunnelmaan kuuluu myös muiden juhlijoiden huomioiminen. Pukeutumisohjeen jälkeen olemme koonneet yleisiä ohjeita, joita promootiossa toivomme noudatettavan.

Aktiharjoitus ja rehtorin vastaanotto 8.6.

Rehtorin vastaanotto järjestetään promovendeille pakollisen aktiharjoituksen jälkeen ja sinne ovat tervetulleita kaikki promovendit seuralaisineen. Vastaanotolle pukeudutaan tummaan pukuun. Miesten kohdalla tämä tarkoittaa mustaa tai muuta tummansävyistä kokopukua. Paidan tulee olla valkoinen, mutta solmio voi olla värikäs, joskin hillitty. Naisten puku voi olla pitkä- tai lyhythelmainen eikä sen väriä ole rajoitettu. Myös housupuku tulee kyseeseen. Olennaista on, että asukokonaisuus on juhlava ja arvokas. Huomaathan, että aktiharjoituksesta siirrytään suoraan vastaanotolle, joten harjoituksen jälkeen ei ole aikaa vaatteidenvaihdolle.

 

Promootioakti ja jumalanpalvelus / tunnustukseton tilaisuus 9.6.

Promovendit (myös riemu- ja kunniatohtorit)

Naiset

Vihittävillä naistohtoreilla tulee olla kokonaan musta, täyspitkä ja peittävä juhlapuku. Puvussa on täyspitkät, ranteisiin asti ulottuvat hihat ja yksinkertainen pääntie. Puku päällä on voitava nousta ja laskeutua portaita arvokkaasti. Aktipuku voi olla myös papin juhlapuku (pitkä hame). Aktin juhlapuvun materiaalin tulee olla hillittyä, ei kimaltelevaa eikä läpinäkyvää. Kankaassa ei saa olla irrallisia koristeita, kuten paljetteja.

Aktipuvun kanssa käytetään mustia kenkiä ja sukkia. Kenkien on oltava umpinaiset sekä kärjestä että kannasta. Kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että promootioaktissa kävellään ja seistään paljon. Pitkästä helmasta huolimatta kengät tulevat näkyviin Parnassolle noustessa.

Korujen tulee olla yksinkertaisia. Käsineitä ja käsilaukkua ei käytetä. Pakolliset pikkuesineet voi piilottaa esimerkiksi pukuun ommeltuun salataskuun.

Miehet

Vihittävillä miestohtoreilla tulee olla promootioaktissa juhlapuku, joka on joko frakki mustin liivein tai papin juhlapuku (kaftaani). Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet; solmuke on valkoinen. Röyhelö- tai laskospaitaa ei frakin kanssa käytetä. Frakkipaidan napit ovat helmiäistä tai kultaa. Mustan liivin kanssa ei käytetä taskuliinaa.

Kengät ovat mustat, mielellään nauhalliset. Myös sukkien on oltava mustat. Frakin kanssa ei tule käyttää valkoisia käsineitä eikä rannekelloa. Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä.

Promovendien seuralaiset

Promovendien seuralaisia koskevat samat pukeutumisohjeet kuin promovendejä. Miesseuralaiset voivat frakin tai papin juhlapuvun sijaan käyttää myös tummaa pukua, joka tarkoittaa mustaa tai muuta tummasävyistä kokopukua. Paidan tulee olla valkoinen ja kenkien mustat. Solmion tulee olla yksivärinen, tummasävyinen tai hopeanvärinen.

Kutsuvieraat

Naiset

Aktin naispuoliset vieraat pukeutuvat kuten promovoitavat naistohtorit. Aktin yleisön ei kuulu käyttää muuta hattua kuin tohtorinhattua, jonka väitelleet vieraat ottavat mukaansa ja painavat päähänsä vasta promoottorin esimerkkiä seuraten.

Miehet

Aktin miespuoliset vieraat pukeutuvat kuten miespromovendit tai käyttävät tummaa pukua, joka tarkoittaa mustaa tai muuta tummasävyistä kokopukua. Paidan tulee olla valkoinen ja kenkien mustat. Solmion tulee olla hillitty. Aktin yleisön ei kuulu käyttää muuta hattua kuin tohtorinhattua, jonka väitelleet vieraat ottavat mukaansa ja painavat päähänsä vasta promoottorin esimerkkiä seuraten..

Kunniamerkit

Promootioaktissa käytetään valtiollisia kunniamerkkejä niistä annettujen ohjeiden mukaisesti. Näihin rinnastetaan tiedeyhteisön palvelusvuosiansiomerkit. Suomalaisten kunniamerkkien kantajat ovat velvoitettuja kantamaan merkkejään, ja niitä kannetaan alkuperäiskoossa (ei pienoiskoossa). Kunniamerkit kiinnitetään vasemmalle puolelle, miehillä rintataskun yläpuolelle siten, että merkkien nauhojen yläreuna on noin kaksi senttimetriä takinkäänteen napinläven alapuolella. Myös naiset kiinnittävät merkit vasemmalle puolelle. Arvokkain merkki kiinnitetään oikeanpuolimmaiseksi. Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä tai osakunta-, tiedekuntajärjestö- ja muita nauhoja ei käytetä.

Aktiin osallistuvilla tohtoreilla on lisäksi oman tieteenalansa mukainen tohtorinhattu tai vastaava akateemisen oppiarvonsa tunnusmerkki.

Promootioillallinen 9.6. 

Huom! Promootioillallisella ei käytetä tohtorinhattua.

Promovoidut tohtorit (myös riemu- ja kunniatohtorit)

Naiset

Naispuolisten tohtorien asuna on musta iltapuku. Puku voi olla myös papin juhlapuku (pitkä helma). Iltapukuna voi käyttää samaa asua kuin aktissa, mutta se voi olla myös juhlavampi niin materiaaliltaan kuin malliltaan, ei kuitenkaan liian paljastava. Iltalaukun tulee olla pieni ja siro ja korujen juhlavia. Rannekelloa ei käytetä. 

Miehet

Miespuolisten tohtorien asuna on frakki valkoisin liivein tai papin juhlapuku (kaftaani). Frakin kanssa kengät ovat mustat kiiltonahkakengät. Sukat ovat mustat. Frakin kanssa ei käytetä hansikkaita eikä rannekelloa. Sen sijaan valkoisten liivien kanssa käytetään valkoista taskuliinaa.

Promovoitujen seuralaiset

Seuralaisia koskevat samat pukeutumisohjeet kuin promovoituja tohtoreita. Miesseuralaiset voivat halutessaan  käyttää myös tummaa pukua, joka tarkoittaa mustaa tai muuta tummasävyistä kokopukua. Paidan tulee olla valkoinen, solmio voi olla myös värikäs.

Kutsuvieraat

Naiset

Naisvieraiden juhlapuku on värikäs tai musta, juhlava, pitkähelmainen iltapuku. Puvun materiaali voi olla esimerkiksi silkkiä, samettia, brokadia, sifonkia tms. Iltalaukun tulee olla pieni ja siro ja korujen juhlavia. Rannekelloa ei käytetä. Pitkän iltapuvun sijaan voi pukeutua myös papin juhlapukuun (pitkä helma).

Miehet

Miesvieraat pukeutuvat joko frakkiin valkoisin liivein tai papin juhlapukuun (kaftaani) tai tummaan pukuun eli mustaan tai muuhun tummasävyiseen kokopukuun. Ulkomaisilla vierailla voi olla frakkia vastaava ns. formal dinner jacket.

Kunniamerkit

Promootioillallisilla käytetään valtiollisia kunniamerkkejä, mutta täyskokoisten lisäksi myös pienoiskokoiset merkit käyvät. Näihin rinnastetaan myös tiedeyhteisön palvelusvuosiansiomerkit. Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä tai osakunta-, tiedekuntajärjestö- ja muita nauhoja ei käytetä.

Promootiopurjehdus 10.6.

Purjehdukselle pukeudutaan säänmukaisesti, siististi ja mukavasti. Pukukoodi on smart casual eli puku on siisti ja rento. Mainosvaatteet tai liian urheilullinen asu eivät sovi. Retkellä käytetään ylioppilaslakkia ulko- ja sisätiloissa.

Etiketti ja yleiset toimintaohjeet

Promootion tulee olla turvallinen tapahtuma kaikille sen osallistujille. Tästä syystä edellytämme, että osallistujat noudattavat turvallisemmasta tilasta annettuja erillisiä ohjeita koko tapahtuman ajan. Näiden lisäksi osallistujien tulee huomioida toiset omassa käytöksessään. Esimerkiksi puhumista ja muuta tarpeetonta häiriötä on vältettävä puheiden ja esitysten aikana.

Voimakkaita haju- ja partavesiä pyydetään välttämään.

Promootion kaikki tapahtumat valokuvataan ja valokuvat tulevat osallistujien käyttöön. Promootioaktissa, jumalanpalveluksessa ja tunnustuksettomassa tilaisuudessa sekä niihin kuuluvissa kulkueissa omien valokuvien ottaminen, myös kännykkäselfiet, on kielletty.