Pukeutuminen

Eri tiedekuntien ja yliopistojen promootiot eroavat toisistaan ja tämä näkyy myös pukeutumisessa. Tässä mainitut ohjeet saattavat siis poiketa muiden tiedekuntien tai yliopistojen promootioiden pukeutumisohjeista. Kaikkia promootioon osallistuvia pyydetään noudattamaan tämän sivun pukukoodia kunkin tilaisuuden osalta.
Kunniatohtoriseminaari

Kunniatohtoriseminaariin sopii siisti arkipuku, "smart casual". Tilaisuus on avoin opiskelijoille, alumneille ja muulle tiedekunnan väelle. 

Aktiharjoitus

Aktiharjoituksiin on suositeltavaa pukeutua miekanhiojaisillallisten pukukoodin mukaisesti, sillä vaatteiden vaihtoon ei juuri jää aikaa ennen rehtorin vastaanottoa. Varsinaista pukukoodia ei kuitenkaan ole, ja harjoittelu onnistuu myös arkivaatteissa.

Sekä tohtorinhattu että -miekka otetaan mukaan näihin promovendeille pakollisiin harjoituksiin ja jätetään säilöön yliopistolle seuraavana päivänä tapahtuvaa promootioaktia varten.

Huom! Jokaisen pitää itse selvästi nimikoida oma hattunsa ja miekkansa (myös lainamiekat)!

Miekanhiojaisillallinen

Huom! Tämän pukukoodin mukaisesti pukeudutaan jo aiemmin päivällä pidettäviin harjoituksiin, sillä tilaisuuksien välissä ei ole aikaa vaihtaa vaatteita. Sekä tohtorinhattu että -miekka otetaan mukaan aiemmin päivällä järjestettäviin pakollisiin harjoituksiin. Hatut ja miekat jätetään tuolloin yliopistolle seuraavana päivänä tapahtuvaa promootioaktia varten. Jokaisen pitää itse selvästi nimikoida oma hattunsa ja miekkansa (myös lainamiekat)!

Promovendi valitsee tilaisuuteen frakin valkoisella liivillä ja kiiltonahkakengät tai täyspitkän, värillisen iltapuvun tai mekon. Musta iltapuku voi muuttua värilliseksi iltapuvuksi lisäämällä värikkään boleron tai huivin. Sekä frakin että mekon kanssa käsineitä saa, mutta ei tarvitse käyttää miekanhiojaisillallisilla. Taskuliinaa käytetään frakin kanssa.

Promovendien seuralaiset noudattavat tässä tilaisuudessa samaa pukukoodia kuin promovendit itse.

Myös virkapuku käy. Kansallispuku ei kuulu Helsingin yliopiston promootioiden pukukoodiin missään tilaisuudessa.

Miekanhiojaisissa ei käytetä tohtorinhattuja ja -miekkoja tai kunniamerkkejä.

Promootioakti

Promootioakti on juhlallinen seremonia, minkä tulee näkyä myös pukeutumisessa.

Tohtoripromovendien, kunniatohtorien, riemutohtorien ja muiden kulkueisiin osallistujien sekä heidän seuralaistensa pukukoodi

Maskuliininen pukeutuminen

Tätä pukukoodia noudattavat pukeutuvat perinteisesti frakkiin ja mustiin liiveihin (ilman taskuliinaa) sekä mustiin, mattapintaisiin kenkiin.

Frakkiin kuuluvat aktissa musta hännystakki, mustat housut, frakkipaita, musta liivi, valkoinen solmuke ja valkoiset käsineet. Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Röyhelö- tai laskospaidat eivät kuulu yhteen frakin kanssa. Frakkipaidan napit ovat helmiäistä tai kultaa, mustat napit eivät ole etiketin mukaisia. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä. Frakin kanssa käytetään mustia ohutpohjaisia kiillotettuja nahkakenkiä. Myös sukkien on oltava mustat. Frakin kanssa parhaiten sopiva päällysvaate on tumma takki tai viitta. Jos käytetään kaulahuivia, tulee sen olla valkoinen.

Taskuliinaa ei käytetä mustien liivien kanssa eli ei aktissa.

 

Feminiininen pukeutuminen

Tätä pukukoodia noudattava pukeutuu täyspitkään, ei-avonaiseen pitkähihaiseen mustaan juhlavaan iltapukuun. Mustan iltapuvun voi korvata juhlavalla housupuvulla tai pitkähihaisella mustalla jakulla pitkän hameen kanssa. 

Mustan iltapuvun kanssa käytetään mustia kenkiä. Kenkien on oltava umpinaiset sekä kärjestä että kannasta. Sandaalit eivät ole tarpeeksi juhlavat aktiin. Aktipuvun kanssa voi pitää pientä kaulakorua ja hillittyjä nappikovakoruja. Aktipukuun ei kuulu laukkua. Pakolliset pikkuesineet voi piilottaa esimerkiksi pukuun ommeltuun salataskuun. Puvun materiaaliksi sopii esimerkiksi villamusliini, dupion-silkki tai paksu satiini. Kankaassa saa olla mustia kirjailuja, ja siinä voi olla kuosiin kudottu kuvio (esimerkiksi damasti). Materiaali ei saa olla läpinäkyvä eikä väri- tai metallilangoilla kirjailtua. Kankaassa ei saa olla irrallisia koristeita, kuten paljetteja.

Turkikset, suuret korut tai päähineet eivät kuulu asuun. Kengät ja sukkahousut ovat mustat. 

Aktipuvun kanssa käytetään mustia käsineitä, joiden on peitettävä ranne ja kaikki sormet niin, ettei paljasta ihoa ole näkyvissä. Sopivat käsineet ovat yksinkertaiset ja koristelemattomat ja peittävät kämmenselän. Käsineiden on sovittava yhteen puvun kanssa, ne eivät saa erottua puvusta. Käsine ulottuu hihan alle. Pitsikäsineet eivät ole sopivat.

 

Lisäksi huomioitavaa

Valtiollisia kunniamerkkejä saaneet käyttävät niitä alkuperäiskokoisina. Sama pätee akateemisiin kunnia- ja ansiomerkkeihin. Osakunta- ja muita nauhoja ei sen sijaan käytetä.

Kakki tohtorit sukupuolesta riippumatta riisuvat tohtorinhattunsa Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä juhlajumalanpalveluksessa.

Kaikkien, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Tohtorinmiekka kiinnitetään housujen/iltapuvun vyötärölle napilla, lenkillä tai erikoisvyöllä. Tohtorinmiekkaa varten voi joko ommella napin tai lenkin housuihin tai iltapukuun (vasemmalle puolelle) tai käyttää erityistä miekkavyötä. Napin tai lenkin on oltava musta; materiaali on vapaavalintainen. Iltapuvussa hyvä vaihtoehto miekan kiinnittämiseksi on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle vyötärölle piilotettava vyö. Jos vyötä pidetään puvun alla, on puvun vasempaan sivusaumaan jätettävä aukko vyötä varten.

Miekkoja kantavat promootioaktissa vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit (promovendit, kunniatohtorit ja riemutohtorit) sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut. Miekkaa pidetään promootiokulkueessa ja Tuomiokirkossa/Kansalliskirjastossa, mutta sitä ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen). 

Kulkueessa ei pidetä päällystakkia eikä sateenvarjoa. Päällysvaatteet jäävät narikkaan, josta ne noudetaan kulkueen palattua päärakennukselle.

Muiden aktiin saapuvien vieraiden pukukoodi (esim. läheiset)

Promovendien tavoin myös vieraat voivat pukeutua frakkiin mustilla liiveillä tai mustaan täyspitkään juhlapukuun. Tohtorinhattua kantavan vieraan kohdalla tämä on suositeltavaa. Tilaisuuteen käy myös tumma puku, joka frakin korvatessaan yleensä on musta, tai vastaavasti lyhyempi iltapuku (hameen mitta nilkka- tai polvipituinen, seuralaisen puvusta riippuen). Virkapuku on myös mahdollinen, mutta kansallispuku ei käy. 

Promootion tohtorivieraat sekä -seuralaiset voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Muut kuin promovendit, mukaan lukien riemutohtorit, seuralaiset ja vieraat, käyttävät aktissa omaa tohtorinhattuaan riippumatta väristä ja embleemistä. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähänsä. Kakki tohtorit sukupuolesta riippumatta riisuvat tohtorinhattunsa Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä juhlajumalanpalveluksessa.

Aiemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan. Miekkoja kantavat vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit (promovendit, kunniatohtorit ja riemutohtorit) sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut. Miekkaa pidetään promootiokulkueessa ja Tuomiokirkossa/Kansalliskirjastossa, mutta sitä ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen).

Valtiollisia kunniamerkkejä saaneet käyttävät niitä alkuperäiskokoisina. Sama pätee akateemisiin kunnia- ja ansiomerkkeihin. Osakunta- ja muita nauhoja ei sen sijaan käytetä.

Kaikkien, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Promootiopäivälliset

Musta aktipuku soveltuu myös promootiopäivällisille, mutta pukeutumisetiketti on hieman aktia joustavampi. 

 

Maskuliininen pukeutuminen 

Tätä pukukoodia noudattava pukeutuu frakkiin ja valkoisiin liiveihin (kuten miekanhiojaispäivänä) sekä lakeeri- eli kiiltonahkaisiin kenkiin.

Kun frakissa on valkoinen liivi, kuuluu myös taskuliina asuun. Sitä ei kuitenkaan käytetä kunniamerkkien kanssa. Jos siis perjantain illallisilla on kunniamerkkejä rinnassa, ei voi käyttää taskuliinaa, mutta muuten kyllä. 

Promootioillallisille voi ottaa valkoiset käsineet, vaikka niille ei varsinaisesti ole tarvetta koska oik. promootioon ei kuulu tanssiaisia. Syödessä hanskoja ei käytetä.
 

Feminiininen pukeutuminen (tohtoripromovendi, kunniatohtori tai riemutohtori)

Tätä pukukoodia noudattava pukeutuu täyspitkään juhlalliseen mustaan iltapukuun, eli juhlapukuun. Aktin pukukoodista poiketen iltajuhlan puku voi olla avonaisempi tai vaikka hihaton. Jakulla tai bolerolla voi täydentää iltapuvun aktin pukukoodiin sopivaksi ja tunnelman rentoutuessa iltaa kohden jakun voi taas sitten jättää pois. 

Juhlapuku voi siis olla hihallinen tai hihaton, yksi- tai kaksiosainen; pääasia on, että se on akateemiseen iltagaalaan sopiva. Koruja saa olla. Hansikkaita saa, mutta ei tarvitse käyttää. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta sen on sovittava yhteen puvun kanssa.

 

Feminiininen pukeutuminen (tohtoripromovendin, kunniatohtorin tai riemutohtorin seuralainen tai muu kutsuvieras)

Tohtorin feminiinisti pukeutuvan seuralaisen ja sekä kutsuvieraiden pukukoodi on värillinen iltapuku. Aiemmin päivällä aktissa käytetty musta iltapuku voi tarvittaessa seuralaisilla muuttua värilliseksi iltapuvuksi lisäämällä värikkään boleron tai huivin (kuten myös torstain miekanhiojaisilllallisilla). Kutsuvieraiden puvun ei tulisi kuitenkaan olla väriltään musta tai valkoinen.

Juhlapuku voi siis olla hihallinen tai hihaton, yksi- tai kaksiosainen; pääasia on, että se on akateemiseen iltajuhlaan sopiva. Koruja saa olla. Hansikkaita saa, mutta ei ole pakollista käyttää. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta sen on sovittava yhteen puvun kanssa.

Seuralaiset ja vieraat voivat pukeutua myös virkapukuun. Kansallispuku ei kuulu Helsingin yliopiston promootioiden pukukoodiin missään tilaisuudessa.

 

Yleiset ohjeet

Valtiollisia kunniamerkkejä käytetään kuten promootioaktissa eli alkuperäiskokoisina. Sama pätee akateemisiin kunnia- ja ansiomerkkeihin. Osakunta- ja muita nauhoja ei sen sijaan käytetä. 

Tohtorinhattu kuuluu promovendeilla pukukoodiin (ml. riemutohtorit ja kunniatohtorit) mutta miekkaa ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen).

Promootiopurjehdus

Promootiojuhlallisuudet päättää purjehdus. Promootiopurjehdus on promootion vapaamuotoisin osuus, joten asun voi valita melko vapaasti. Farkut ja mainosvaatteet eivät kuitenkaan sovi tilaisuuden luonteeseen.

Purjehduksella voi halutessaan käyttää ylioppilaslakkia, mutta ei tohtorinhattua eikä miekkaa.