Pukeutumisohjeet

Promootioon osallistuvien pukeutumista säätelee akateeminen protokolla, jonka tarkoitus on varmistaa juhlallinen tunnelma. Jokaisella osallistujaryhmällä – promovendit, seuralaiset ja vieraat – on omat pukeutumisohjeensa, jotka löytyvät tästä alta listattuna.

Kunkin otsikon alta löytyy kaksi pukeutusmisvaihtoehtoa. Jokaisella promootioon osallistuvalla on oikeus pukeutua omaksi kokemansa pukeutumisohjeistuksen mukaisesti, mutta osallistujien toivotaan pukeutuvan johdonmukaisesti valintansa mukaan kaikissa promootion tilaisuuksissa. Pukeutumisvalinta voi vaikuttaa ryhmittymiseen osassa promootion tilaisuuksista.

Frakista ja aktipuvusta sekä niiden kanssa käytettävistä asusteista on oma tarkempi ohjeistuksensa alimpana.

Aktiharjoitukseen ja rehtorin vastaanotolle pukeudutaan kuten miekanhiojaisillallisille, sillä ohjelmassa ei ole taukoa ennen ravintolaan siirtymistä. Heidän, jotka eivät osallistu illallisille vaan tulevat ainoastaan harjoitukseen, toivotaan pukeutuvan tummaan pukuun.

Frakki valkoisella frakkiliivillä.

TAI

Täyspitkä iltapuku, joka ei saa olla musta eikä valkoinen.  Mustaa tai valkoista voi olla puvun koristeissa tai kuvioissa. Puvun avonaisuus on kantajansa päätettävissä. Juhlan keväisen ajankohdan voi halutessaan huomioida puvun valinnassa.

Frakki mustalla frakkiliivillä.

TAI

Kokonaan musta, täyspitkä ja peittävä aktipuku. Mustat käsineet ja mustat kengät. Tarkempi kuvaus puvusta ja asusteista löytyy alempaa tältä sivulta.

Frakki valkoisella frakkiliivillä.

TAI 

Musta täyspitkä juhlapuku kuten päivällä aktissa. Yleensä aktipukua käyttävät osallistuvat myös päivällisille aktissa käyttämässään asussa. Iltapuvun on oltava hillitty eikä liian avonainen. Laaja pääntie ja avoin selkä eivät sovi promootiopäivällisille. Puvussa on oltava hihat, mutta ne saavat olla vajaamittaiset.

Tanssiaisissa voi esiintyä samassa asussa kuin aktissa ja promootiopäivällisillä tai vaihtaa avonaisempaan ja laajahelmaisempaan tanssiaispukuun, mutta värin on oltava edelleen musta. Tanssiaisasuun kuuluvat käsineet, joiden pituus riippuu puvun hihojen pituudesta. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta laukun on sovittava yhteen puvun kanssa eikä sitä käytetä tanssiessa.

Frakki mustalla liivillä tai ammatin mukainen virkapuku. Ei käsineitä.

Myös mustan puvun käyttäminen on mahdollista. Puvun kanssa pidetään valkoista kauluspaitaa. Solmion on oltava hillitty ja tummasävyinen, mutta ei kuitenkaan musta.

TAI

Täyspitkä ja peittävä musta juhlapuku kuten tohtoripromovendien aktipuku.

Mustan leningin, hame-pusero-yhdistelmän tai housupuvun käyttäminen on myös mahdollista. Lyhythelmaiset tai -hihaiset asut eivät ole sopivia. Asun on oltava arvokas. Juhlasaliin ja kirkkoon ei saa viedä laukkuja, vaan ne on jätettävä vaatesäilytykseen.

Frakki valkoisella frakkiliivillä.

TAI

Värillinen iltapuku, eli päävärinä jokin muu kuin musta tai valkoinen. Olisi hyvä, etteivät vieraat käyttäisi asuissaan lainkaan mustaa tai valkoista.

Promootiopäivällisillä iltapuvun on oltava täyspitkä ja hillitty, ei liian avonainen. Laaja pääntie ja avoin selkä eivät sovi promootiopäivällisille. Puvussa on oltava hihat, mutta ne saavat olla vajaamittaiset.

Tanssiaisissa voi esiintyä samassa asussa tai vaihtaa avonaisempaan ja laajahelmaisempaan tanssiaispukuun. Tanssiaisasuun kuuluvat käsineet, joiden pituus riippuu puvun hihojen pituudesta. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta laukun on sovittava yhteen puvun kanssa eikä sitä käytetä tanssiessa.

Tanssiaisissa vieraat saavat muista poiketen käyttää pukunsa kanssa näyttäviä koruja, mutta kannattaa huomioida, että suurin osa osallistujista on hillitysti pukeutuneita.

Retki on promootion epämuodollisin osa ja pukeutua saa vapaasti, mutta kuitenkin siististi ja sään mukaan. Urheiluasu tai farkut eivät ole sopivia. Ylioppilaslakki.

Lisäohjeita eri asuihin

Frakkiin kuuluvat musta hännystakki, mustat housut, frakkipaita, liivi, valkoinen solmuke sekä valkoiset käsineet. Promootioaktissa käytetään mustaa frakkiliiviä, promootion muissa tilaisuuksissa valkoista.

Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Röyhelö- tai laskospaidat eivät kuulu yhteen frakin kanssa. Frakkipaidan napit ovat helmiäistä tai kultaa, mustia nappeja käytetään ainoastaan hautajaisissa.

Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä.

Frakin kanssa käytetään mustia lakeerikenkiä. Promootioaktissa käytetään mustia kiillotettuja ohutpohjaisia nahkakenkiä, jotka tarvittaessa sopivat lakeerikenkien sijaan myös iltatilaisuuksissa. Myös sukkien on oltava mustat.

Frakin kanssa parhaiten sopiva päällysvaate on tumma takki tai viitta. Jos käytetään kaulahuivia, on se valkoinen.

Täyspitkän aktipuvun helma peittää nilkan ulkosyrjällä olevan kehräsluun. Puvussa on oltava täyspitkät, ranteisiin asti ulottuvat hihat ja kaulanmyötäinen O-pääntie (ei vene- tai V-pääntietä).

Puku on yksinkertaisen tyylikäs ja linjakas. Puvun on oltava täysin musta. Puvun materiaaliksi sopii esimerkiksi villamusliini, dupion-silkki tai paksu satiini. Kankaassa saa olla mustia kirjailuja, ja siinä voi olla kuosiin kudottu kuvio (esimerkiksi damasti). Materiaali ei saa olla läpinäkyvä eikä väri- tai metallilangoilla kirjailtua. Kankaassa ei saa olla irrallisia koristeita, kuten paljetteja.

Puku päällä on voitava nousta ja laskeutua portaita arvokkaasti jonossa. Tästä syystä ei kannata pukeutua maahan asti ulottuvaan tai laahukselliseen pukuun.

Linjakkuuden ja yksinkertaisuuden säilymiseksi puvun on oltava kapea. Mikäli käytettävyyden vuoksi pukuun on tehtävä halkio, siitä ei tule tehdä tarpeettomaan pitkää. Laskos kannattaakin teettää tai tehdä dior-laskoksen tapaan.

Housupuku, joka täyttää kaikki aktipuvulle asetetut vaatimukset, kuten värin, juhlavuuden ja peittävyyden, on myös sallittu.

Aktipuvun kanssa käytetään mustia käsineitä, joiden on peitettävä ranne ja kaikki sormet niin, ettei paljasta ihoa ole näkyvissä. Sopivat käsineet ovat yksinkertaiset ja koristelemattomat ja peittävät kämmenselän. Käsineiden on sovittava yhteen puvun kanssa, ne eivät saa erottua puvusta värisävyltään. Pitsikäsineet eivät ole sopivat.

Aktipuvun kanssa käytetään mustia kenkiä. Kenkien on oltava umpinaiset sekä kärjestä että kannasta. Sandaalit tai urheilukengät eivät ole tarpeeksi juhlavat aktiin. Aktipuvun kanssa voi pitää pientä kaulakorua ja hillittyjä nappikovakoruja. Vihkisormuksia voi käyttää.

Aktipukuun ei kuulu laukkua. Pakollisia pikkuesineitä varten voi pukuun ommella salataskun tai laittaa ne seuralaisen frakin taskuihin.

Virkapuvun käyttöön oikeutetut henkilöt promovendeja lukuun ottamatta voivat kaikissa promootion tilaisuuksissa käyttää virkapukuaan. Promovendit voivat käyttää ainoastaan papillista virkapukua. Muille myös esim. puolustusvoimien, poliisin tai pelastusalan puvun käyttö on sallittua. Virkapuvun käytöstä annettuja määräyksiä tulee noudattaa.

Kansallispuku ei ole akateeminen juhla-asu eikä sen vuoksi sovi käytettäväksi promootiossa.