Yliopisto-opiskelusta

Mitä ja minkäkielisiä tutkintoja voit suorittaa Helsingin yliopistossa? Entä millaisia opintoja tukevia lisäpalveluja on tarjolla opiskelijalle? Näihin kysymyksiin saat vastauksia tältä sivulta, josta löydät myös tietoa tavoista, joilla voit tutustua koulutusohjelmiimme ja Helsingin yliopistoon.
Monikielinen yliopisto

Helsingin yliopisto on yksi Suomen kolmesta kaksikielisestä yliopistosta, jossa voi opiskella sekä suomen- että ruotsinkielisissä koulutusohjelmissa. Tutkinnon voi suorittaa englanniksi myös useassa maisteriohjelmassa sekä Bachelor's Programme in Science -kandiohjelmassa.

Opiskele tutkinto suomeksi tai ruotsiksi

Helsingin yliopistossa on tarjolla yhteensä 32 kandiohjelmaa ja 27 maisteriohjelmaa, joiden opetus on joko kokonaan tai osittain suomeksi ja/tai ruotsiksi. Pääosa kandi- ja maisterivaiheen vaiheen koulutusohjelmista on suomenkielisiä.

Voit opiskella kandidaatintutkinnon kokonaan ruotsiksi filosofiassa, historiassa, kasvatustieteissä, pohjoismaisissa kielissä ja kirjallisuuksissa sekä yhteiskuntatieteissä. Lisäksi kahdeksassa kandiohjelmassa voit opiskella ainutlaatuisen kaksikielisen tutkinnon suomeksi ja ruotsiksi.

Maisterin tutkinnon voit suorittaa ruotsiksi yhteiskuntatieteissä, oikeustieteissä, kasvatustieteissä ja humanistisissa tieteissä.

Opiskele tutkinto englanniksi

Helsingin yliopistossa voi tällä hetkellä suorittaa tutkinnon englanniksi yhdessä englanninkielisessä kandiohjelmassa, Bachelor’s Programme in Science -ohjelmassa.

Englanniksi voit opiskella 36 kansainvälisessä maisteriohjelmassa. Useissa näistä ohjelmista voit suorittaa opintoja, saada ohjausta ja/tai tehdä pro gradu –tutkielmasi osittain tai kokonaan myös suomeksi ja/tai ruotsiksi.

Tohtoriohjelmissa, joita on yhteensä 33, opetuskielenä on pääosin englanti.

"Parasta opinnoissa on ollut se, kun on päässyt valitsemaan opintoja oman mielenkiinnon mukaan!"
Opiskelu Helsingin yliopistossa

Mitä tutkintoja voit suorittaa Helsingin yliopistossa?

  • Alemman korkeakoulututkinnon eli kandidaatin tutkinnon, ja ylemmän korkeakoulututkinnon eli maisterin tutkinnon. Lisäksi voit suorittaa Helsingin yliopistossa oikeusnotaarin tutkinnon sekä lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinnon.
  • Maisterin tutkinnon jälkeen voit halutessasi jatkaa opintoja tohtoriohjelmassa.
  • Useimmat opiskelijat suuntaavat työelämään suoritettuaan maisterin tutkinnon.

Yliopisto-opintojen tavoitteena on kehittää opiskelijan tieteellistä, kriittistä ajattelua sekä oman alan perustietojen syvällistä ymmärrystä.

Tavoiteaika kandidaatin tutkinnon suorittamiseen on kolme vuotta, ja maisterin tutkinnon kaksi vuotta. Opiskelija on itse vastuussa opintojen etenemisestä tavoiteaikojen puitteissa.

  • Helsingin yliopiston Opiskelijan ohjeista pääset tutustumaan kandi- ja maisteriohjelmiemme tutkintorakenteeseen.
  • Opintotarjonta -osiosta samaisella sivustolla voit etsiä ja selailla eri ohjelmissa tarjolla olevia kursseja.

Opiskelu ulkomailla

  • Voit suorittaa tutkintoon kuuluvia opintoja opiskelijavaihdossa lähes kaikissa koulutusohjelmissamme.
  • Vaihtoon voit lähtea mahdollisuuksien mukaan niin kandi-, maisteri- kuin tohtoriopintojenkin aikana.
  • Kohdemaassa opiskellaan joko englannin tai/ja kohdemaan kielellä.

Tutustu Helsingin yliopiston vaihtokohteisiin.

Tutustu yliopisto-opiskeluun MOOC-kurssin avulla!

Tiedelukutaidon perusteet kurssilla pääset tutustumaan korkeakoulumaailmaan ja saat välineitä tieteelliseen ajatteluun. Kurssia ovat tehneet yhdessä asiantuntijoita astrofyysikosta havaintopsykologiin.

Kurssin löydät Helsingin yliopiston MOOC-kurssitarjonnasta syöttämällä hakusanaksi tiedelukutaito.

Tapoja tutustua Helsingin yliopistoon

Kiinnostaako sinua Helsingin yliopisto ja yliopisto-opiskelu?

Pääset tutustumaan koulutusohjelmiimme ja opiskelijoihimme hakijatapahtumissa, jotka ovat korona-ajasta johtuen siirtyneet verkkoon. Opiskelijamme löydät myös @universityofhelsinki Instagram-tililtä ja ympäri vuoden opiskelijachatista.

Haluatko kuulla opiskelusta Helsingin yliopistossa? Tilaa lukioosi Helsingin yliopiston esittely tai tule vierailemaan kampuksellamme. Tilauslomake.

Yliopisto-opintojen luonteeseen ja koulutusohjelmiemme sisältöihin voit tutustua avoimen yliopiston opintojaksojen ja Helsingin yliopiston avointen MOOC -kurssien kautta. 

Voit saada ideoita tuleviin opintoihisi myös seuraamalla ja kuuntelemalla verkossa luentosarjoja ja ajankohtaisia tiedekeskusteluja. 

Tutustu näihin ja muihin teemoihin tarkemmin alla!

Högskoledagen
Tapahtumassa pääset tutustumaan ruotsinkielisiin opiskelumahdollisuuksiin Helsingissä. Ohjelmaa järjestetään ruotsin kielellä päivän aikana Helsingin yliopistossa, Svenska handelshögskolanissa, Aalto-yliopistossa, Taideyliopistossa sekä ammattikorkeakoulu Arcadassa.
Myös suomenkieliset lukiolaiset ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan!

2023 vuoden tapahtuma järjestetään kampustapahtumana. Lue lisää tapahtumasta.

Studia-messut 28.-29.11.2023
Tervetuloa keskustelemaan Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja hakuneuvojien kanssa Helsingin yliopiston messuosastolle. Mukana myös Avoin yliopisto ja sen neuvojat.
 

Tsekkaa Helsingin yliopiston kandiohjelmat
Etenkin suomenkielisille lukiolaisille ja kaikille Helsingin yliopiston kandiohjelmista kiinnostuneille suunnatussa tapahtumussa tutustut Helsingin yliopiston kandiohjelmiin ja Helsingin yliopistoon opiskelupaikkana. Myös ruotsinkieliset lukiolaiset ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan!

Syksyllä 2023 ei järjestetä webinaareja. Tutustu aiempiin webinaaritallenteisiin.

Uni på väg
Uni på väg -luentojen avulla pääset kurkistamaan miltä yliopistoluento näyttää. Helsingin yliopiston opiskelijat pitävät noin vartin kestävän luennon aiheesta, joka liittyy heidän opintoihinsa. Videot ovat ruotsinkielisiä.

Tutustu vuoden 2022 luentoihin.

Voit chattailla opiskelijoidemme kanssa Chattaa opiskelijoiden kanssa -palvelussa, jossa pääset lukemaan myös heidän blogejaan.

Seuraamalla Helsingin yliopistoa Instagramissa @universityofhelsinki pääset tutustumaan eri aloihin ja opiskelijoiden arkeen Helsingin yliopistossa.

Tiedekulman tiede- ja ajankohtaisohjelma
Helsingin yliopiston Tiedekulman tiedeteemojen ja yksittäisten tapahtumista koostuvassa ohjelmistossa pääset tutustumaan yliopistossa tehtävään monipuoliseen huippututkimukseen sekä ajankohtaisiin ja päivänpolttaviin aiheisiin.

Katso ja kuuntele tapahtumia suorana tai tallenteena.

Podcast: Utelias mieli

Kussakin jaksossa haastatellaan Helsingin yliopiston yliopiston tutkijaa, joka kertoo oman alansa tämän hetken mielenkiintoisimmasta kysymyksestä. Helsingin yliopiston oma podcast: Utelias mieli.  

Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston Studia Generalia-luentosarjat
Studia Generalia -luentosarjoilla yliopiston asiantuntijat puhuvat maailmasta ja sen ilmiöistä tieteestä käsin.

Voit tutustua aiempiin luentosarjoihin Avoimen yliopiston verkkosivuilla.

Avoimen yliopiston kaikille avoimet opinnot
Avoimessa yliopistossa voit opiskella ja suorittaa Helsingin yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia opintoja yliopiston kymmeniltä eri tieteenaloilta ja lähes jokaisesta tiedekunnasta.

Tutustu opintotarjontaan ja ilmoittautumisohjeisiin Avoimen yliopiston verkkosivuilla.

Tutustumiskurssit lukiolaisille
Avoimen yliopiston opintotarjonta pitää sisällään myös 2 opintopisteen laajuisia tutustumiskursseja, jotka johdattelevat eri tieteenalojen opintoihin. Osa jaksoista sisältää täydentämismahdollisuuden laajemmaksi (5 op) suoritukseksi. Tutustumiskurssit sisältyvät Avoimen lukiolaisille soveltuviin opintojaksoihin ja ilmoittautuminen niille tapahtuu Avoimen yliopiston kautta.

Helsingin yliopiston MOOC-kurssit
MOOCit (Massive Open Online Course) kuuluvat niin ikään yliopiston koulutusohjelmien opintosuunnitelmiin.

Tutustu tarjontaan Jatkuvan oppimisen -sivuilla.

 

Helsingin yliopistolla on Helsingissä neljä kampusta ja lisäksi toimipisteitä yhdeksällä muulla paikkakunnalla. Helsingin yliopisto toimii monessa maailmankolkassa - Kilpisjärveltä Keniaan.

Helsingin yliopisto tarjoaa sinulle monipuoliset opiskelu- ja oppimisympäristöt. Voit esimerkiksi hiljentyä kirjan äärelle tai käydä vilkkaita keskusteluja opiskelukavereiden ja henkilökunnan kanssa joko kampuksilla tai virtuaalisesti.

Opiskelijan ja opintojen tukipalveluja