Ohjeita hakijalle, joka on varasijalla (yhteishaku)

Nämä ohjeet koskevat sinua, jos hait yhteishaussa koulutuksiin, jotka alkavat syksyllä 2018.

Jos sinut asetettiin varasijalle, se tarkoittaa, että täytit valituksi tulemisen vähimmäisvaatimukset, mutta sijoittumisesi hakijoiden välisessä paremmuusjärjestyksessä ei ainakaan vielä riittänyt valituksi tulemiseen. Näet Oma Opintopolku –palvelusta, monennellako varasijalla olet.

Jos joku hyväksytyistä hakijoista ei ota vastaan hänelle tarjottua opiskelupaikkaa, paikkaa saatetaan tarjota sinulle. Vapautuneita opiskelupaikkoja tarjotaan varasijalla oleville hakijoille heidän paremmuutensa mukaisessa järjestyksessä. Jos samalla varasijalla on useita hakijoita, heille voidaan tarjota opiskelupaikkaa vain jos opiskelupaikkoja vapautuu niin monta, että heille kaikille voidaan tarjota opiskelupaikkaa.

Opiskelupaikkaa ei tarjota sinulle, jos olet jo ottanut vastaan suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syyslukukautena 2018 alkavasta koulutuksesta. Tämä johtuu yhden paikan säännöksestä.

Jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa, Helsingin yliopiston hakijapalvelut ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse.

Varasijoilta valitseminen päättyy, kun jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

• Hakukohteessa ei ole enää vapaita opiskelupaikkoja

• Ei ole jäljellä hakijoita, joille vapaita opiskelupaikkoja voitaisiin tarjota

Varasijoilta valitseminen päättyy joka tapauksessa viimeistään 31.7.2018.

Jos olet edelleen varasijalla, kun varasijoilta valitseminen päättyy, hakemuksesi tila päivittyy Opintopolussa tilasta "Varasijalla" tilaan "Peruuntunut".

Hakijapalveluilla ei valitettavasti ole resursseja esimerkiksi tiedottaa reaaliaikaisesti siitä, että kuinka moni hyväksytty hakija on tähän mennessä ottanut tarjotun opiskelupaikan vastaan. Hakijapalvelut ei myöskään voi arvioida varasijalta valituksi tulemisen todennäköisyyttä. Hakijapalvelut ei ole koonnut aikaisemmista opiskelijavalinnoista tilastoja, joissa kerrottaisiin kuinka moni hakija on tullut hyväksytyksi ensimmäisten hyväksyttyjen joukossa ja kuinka moni hakija on tullut hyväksytyksi vasta varasijalta.

Opiskelupaikan jonottaminen

Jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa, joka ei ole ensisijainen hakukohteesi korkeakoulujen yhteishaussa, saatat edelleen olla varasijalla mieluisampaan hakukohteeseen. Siinä tilanteessa voit valita, miten toimit:

• Voit ottaa sinulle tarjotun, hakutoivejärjestyksessä alemmalla sijalla olevan opiskelupaikan vastaan sitovasti. Sitova vastaanotto tarkoittaa, ettet tämän jälkeen enää jonota ylempään hakukohteeseen etkä siis voi tulla siihen hyväksytyksi.
  • Voit ottaa hakutoivejärjestyksessä alemmalla sijalla olevan paikan vastaan ja jäädä jonottamaan ylemmän hakutoiveen paikkaa. Tämä tarkoittaa, että otat paikan vastaan mutta voit vielä tulla hyväksytyksi hakukohteeseen, johon olet varasijalla. Jos tulet hyväksytyksi ylemmällä sijalla olevaan paikkaan, sen vastaanotto on jo automaattisesti vahvistettu. Jos sinua ei valita ylempään hakukohteeseen, muuttuu alemman prioriteetin opiskelupaikan vastaanotto sitovaksi, eikä sitä voi enää perua.
  • Voit päättää, että et ota sinulla tarjottua hakutoivejärjestyksessä alemmalla sijalla olevaa paikkaa vastaan. Silloin voit edelleen tulla varasijalta hyväksytyksi ylempään hakukohteeseen. Jos et kuitenkaan tule valituksi varasijalta, jäät kokonaan ilman opiskelupaikkaa.

Lisätietoa opiskelupaikan vastaanotosta korkeakoulujen yhteishaussa.

Näin vapautunut opiskelupaikka täytetään

Varasijat ovat valintatapajonokohtaisia. Näet Oma Opintopolku –palvelussa parhaan jonosijoituksen mukaisen varasijan. Jos olet esimerkiksi yhteispistejonossa 4. varasijalla ja koepistejonossa 2. varasijalla, valinnan tuloksesi on ”varalla (2)”.

Vapautuneita opiskelupaikkoja täytettäessä huomioidaan myös ensikertalaiskiintiö. Jos hyväksytty ensikertalainen ei ota opiskelupaikkaa vastaan, hänen tilalleen hyväksytään varasijalta ensikertalainen hakija, mikäli ensikertalaisia ei muuten tulisi hyväksyttyä riittävästi.

Jos hakija voisi tulla hyväksyttyä useammasta kuin yhdestä jonosta, hänet hyväksytään käsittelyjärjestyksessä ensisijaisesta jonosta. Valintaperusteissa on määritelty, mikä jono käsitellään ensin.

Täytettäessä ensisijaisesta jonosta vapautuvia paikkoja huomioidaan myös ne hakijat, jotka on jo hyväksytty muusta kuin ensisijaisesta jonosta. Vapautunutta opiskelupaikkaa tarjotaan ensimmäisellä varasijalla olevalle tai ensimmäiselle varasijalla olevalle ensikertalaiselle siinä jonossa, josta opiskelupaikka vapautui. Jos jonon ensimmäisellä varasijalla on toisesta jonosta hyväksytty hakija, hän siirtyy ensisijaisesta jonosta hyväksytyksi ja hänen tilalleen valitaan uusi opiskelija toisesta valintatapajonosta.