Ohjeita hakijalle, joka on varasijalla (erillishaku)

Nämä ohjeet koskevat sinua, jos hait koulutuksiin, jotka alkoivat syksyllä 2018.

Jos sinut asetettiin varasijalle, se tarkoittaa, että täytit valituksi tulemisen vähimmäisvaatimukset, mutta sijoittumisesi hakijoiden välisessä paremmuusjärjestyksessä ei ainakaan vielä riittänyt valituksi tulemiseen.

Jos joku hyväksytyistä hakijoista ei ota vastaan hänelle tarjottua opiskelupaikkaa, paikkaa saatetaan tarjota sinulle. Vapautuneita opiskelupaikkoja tarjotaan varasijalla oleville hakijoille heidän paremmuutensa mukaisessa järjestyksessä. Jos samalla varasijalla on useita hakijoita, heille voidaan tarjota opiskelupaikkaa vain jos opiskelupaikkoja vapautuu niin monta, että heille kaikille voidaan tarjota opiskelupaikkaa.

Opiskelupaikkaa ei tarjota sinulle, jos olet jo ottanut vastaan suomalaiseen korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan syyslukukautena 2018 alkavasta koulutuksesta. Tämä johtuu yhden paikan säännöksestä.

Jos sinulle voidaan tarjota opiskelupaikkaa, Helsingin yliopiston hakijapalvelut ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse. Jos et hakemuksessasi ollut ilmoittanut sähköpostiosoitettasi, hakijapalvelut ottaa sinuun yhteyttä kirjeitse. Hakijapalvelut myös päivittää hakemuksesi tilan Opintopolussa, kun hakemuksesi siirretään tilasta "Varasijalla" tilaan "Hyväksytty".

Varasijoilta valitseminen päättyy, kun jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

• Hakukohteessa ei ole enää vapaita opiskelupaikkoja.

• Ei ole jäljellä hakijoita, joille vapaita opiskelupaikkoja voitaisiin tarjota.

Varasijoilta valitseminen päättyy joka tapauksessa viimeistään 31.7.2018.

Jos olet edelleen varasijalla, kun varasijoilta valitseminen päättyy, hakemuksesi tila päivittyy Opintopolussa tilasta "Varasijalla" tilaan "Peruuntunut".

Hakijapalveluilla ei valitettavasti ole resursseja esimerkiksi tiedottaa reaaliaikaisesti siitä, että kuinka moni hyväksytty hakija on tähän mennessä ottanut tarjotun opiskelupaikan vastaan. Hakijapalvelut ei myöskään voi ryhtyä arvioimaan varasijalta valituksi tulemisen todennäköisyyttä. Hakijapalvelut ei ole koonnut aikaisemmista opiskelijavalinnoista tilastoja, joissa kerrottaisiin kuinka moni hakija on tullut hyväksytyksi ensimmäisten hyväksyttyjen joukossa ja kuinka moni hakija on tullut hyväksytyksi vasta varasijalta.