Kahvia ja uravinkkejä

Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumasarja tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden keskustella työelämään liittyvistä asioista Helsingin yliopistosta valmistuneiden alumnien kanssa.

Aika: 14.9.2016 alkaen joka toinen keskiviikko klo 13 - 15
Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma (Aleksanterinkatu 7)

Tiedekulman takaosan kahvipöydästä löytyi joka toinen keskiviikko Päivystävä alumni, joka vastaili opiskelijoiden kysymyksiin kahden tunnin ajan. Tavoitteena oli, että mahdollisimman moni pääsi esittämään kysymyksiään alumnille ja osallistumaan yhteiseen keskusteluun. Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumassa ei siis ole kyse henkilökohtaisesta uraohjauksesta.

Päivystävät Alumnimme syksyllä olivat:

  • 14.9. opiskelijatoiminnan koordinaattori Henri Annila
  • 12.10. organisaatioviestinnän asiantuntija, tutkija ja konsultti Petro Poutanen
  • 26.10. projektipäällikkö, FT Anna Moring
  • 9.11. toimitusjohtaja Mari Koli
  • 23.11. ulkomaantoimittaja Janne Hopsu

Tarkemmat esittelyt alumnivieraistamme ja heidän työnhakuvinkeistään löytyvät tämän sivun alaosasta.

Urapalvelut toteutti Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumasarjan yhteistyössä Helsingin yliopiston alumniyhdistyksen kanssa.

Mitä muuta toimittajalta vaaditaan kuin herkkä uutisvainu ja terävä kynä? Miten journalistista osaamistaan voi tuoda esiin?

Ulkomaantoimittajana MTV:n uutisissa työskentelevä Janne Hopsu vieraili Tiedekulmassa vastaamassa media-alasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kysymyksiin 23.11.2016.

Television uutislähetykset ja aamuisin postiluukusta kolahtava sanomalehti eivät enää täytä uutisnälkää. Digitalisaatio on johtanut siihen, että tietoa pitää saada kaikkina vuorokauden aikoina nopeasti kännykän kautta.

– Onneksi laadukkaan ja luotettavan journalismin kysyntä ei ole kadonnut, toteaa Hopsu.

Toimittajan koulutustaustaan olisi hyvä kuulua journalistiikan tai viestinnän opintoja. Ilman niitäkin voi alalle ponnistaa, mutta silloin vaaditaan erinomaisen kirjoitustaidon lisäksi yleensä jonkin aiheen tai kielen erityisosaamista.

– Yleistoimittaja oli pitkään muodissa. Nyt alalla on taas huomattu, että journalisteilla olisi hyvä olla jotain spesifiä osaamista yhdestä tai muutamasta aihealueesta.

>> Lue Janne Hopsun vinkit toimittajiksi haluaville urapalveluiden blogista: "Opettele, erikoistu ja näytä osaamisesi – laadukasta journalismia tarvitaan".

 

 

Kustannusala kiehtoo kielenkäytöstä, kirjoista ja kirjailijoista kiinnostuneita. Kustantamo on edelleen yksi humanistiopiskelijoiden kestosuosikeista unelmatyöpaikkoja pohdittaessa. Millaista osaamista kustannustoimittajalta vaaditaan? Miten voit parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä kustantamoon?

Aihepiiriä avasi kustantamo Schildts & Söderströmsin toimitusjohtaja Mari Koli, joka vieraili Päivystävänä alumnina Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumassa 9.11.2016.

>> Mari Kolin työnhakuvinkit: "Lue, lue ja lue – klassikoiden lisäksi nykykirjallisuus on tunnettava".

Päivystävänä alumnina 26.10.2016 vieraillut FT Anna Moring sai kahviseurakseen joukon järjestösektorista kiinnostuneita opiskelijoita.

Järjestöt tarjoavat vapaaehtoistoiminnan lisäksi yhä enemmän mahdollisuuksia palkkatyöhön. Järjestösektori onkin kasvava työnantajataho, jonka työpaikoista käydään kiivasta kilpailua.

Miten kannattaa toimia, jos haluaa työskentelemään johonkin järjestöön? Kysyimme asiaa järjestökenttää tuntevalta Moringilta, joka työskentelee projektipäällikkönä Monimuotoiset perheet -verkoston koordinoimassa Kaikkien perheiden Suomi -hankkeessa.

– Urakehitys järjestöissä ei aina ole lineaarista. Tehtävänkuvat saattavat vaihtua nopeasti ja samalla nimikkeellä voi eri järjestöissä työskennellä hyvinkin erilaisten tehtävien parissa. Muutamiin asioihin kannattaa erityisesti panostaa, kun hakee järjestöön töihin.

>> Lue Anna Moringin mietteitä Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumasta ja hänen kolme täsmävinkkiään työnhakuun!

Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumassamme lokakuussa vieraillut organisaatioviestinnän asiantuntija, VTT Petro Poutanen kertoi vinkkinsä urapolkujen miettimiseen, osaamisen sanoittamiseen ja työnhakuun.
 

Mikä neuvoksi, kun edessä ei ole selkeää urapolkua? Miten päässä pyörivät sekalaiset ajatukset työllistymismahdollisuuksista saa järjestykseen? Millä tavalla omasta osaamisesta kannattaa viestiä?

”Mieti kiinnostavia työnantajatahoja ja millaista osaamista ne tarvitsevat sekä miten sinä pystyisit niitä auttamaan. Seuraava vaihe on pohtia, miten lähestyt kutakin potentiaalista työnantajaa.”

>> Tutustu Poutasen vinkkeihin urapalveluiden blogissa: "Ansioluettelo, hissipuhe, työnhakuräppi – sanoita osaamisesi".

 

 

 

14.9. Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumasarjan ensimmäisenä Päivystävänä alumnina meillä oli Henri Annila

Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL:n opiskelijatoiminnan koordinaattorina työskentelevä Henri Annila vastaa viikoittain ympäristöalan työpaikkaa etsivien kysymyksiin.

– Pitkäjänteisyys ja ennakointi työnhaussa kannattaa. Yksi keino työnetsimistyössä on kirjata kiinnostavan organisaation ja yrityksen nimi ylös aina kun sellaiseen jossain törmää. Sitä listaa voi sitten hyödyntää, kun työnhaku on ajankohtaista.

LinkedIn on Annilan mielestä erinomainen kanava työnhaussa.

– Sen lisäksi että teet itsesi näkyväksi, niin löydät sieltä vinkkejä avoimista työpaikoista. Kannattaa osallistua myös erilaisiin ryhmiin ja yhteisöihin, joissa käydään oman alasi keskusteluja ja jaetaan tietoa.

>> Lue lisää Henri Annilan ajatuksista ja tsekkaa video, jossa hän jakaa parhaat työnhakuvinkkinsä!

VALITETTAVASTI KE 28.9. KAHVIA JA URAVINKKEJÄ -TAPAHTUMA ON PERUTTU

Pyrimme siihen, että keskiviikon 28.9. alumni Walter Rydman on mukana jossain muussa syksyn Kahvia ja uravinkkejä -tapahtumista.

----

Keskiviikkona 28.9. Päivystävänä alumnina on Walter Rydman. Hänen kanssaan voit tulla juttelemaan vaikkapa siitä, kuinka päällisin puolin toisiinsa liittymättömistä tehtävistä ja asioista voi rakentaa oman työuransa määrittäviä tekijöitä.

Walter on Helsingin yliopistosta vuonna 2001 maisteriksi valmistunut fyysikko. Nuorena hän suunnitteli tekevänsä isona tieteellistä tutkimusta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Fyysikosta tuli ensin tieteen kansantajuistaja ja tiedottaja, jonka jälkeen hän hyppäsi IT-alalle projektipäällikköksi. Sittemmin Walter palasi takaisin lähelle tiedemaailmaa. Nykyään hän pyrkii CSC:llä digitalisoimaan tutkimushallinnon ja sen avulla vapauttamaan tutkijoiden aikaa tutkimuksen tekemiseen.

Järjestötoiminta ja korkeakouluhallinto nappasivat Walterista lujan otteen jo varhain. Liekö syynä kyvyttömyys kieltäytyä mielenkiintoisista ehdotuksista. Tämä polku kuljetti hänet lopulta syvälle Ylioppilaskuntaan ja yliopiston moninaisiin luottamustehtäviin. Nykyään akateemista yhteyttä ylläpitää alumnitoiminta.

Walterin kanssa pystyy keskustelemaan aiheesta kuin aiheesta. Erityisesti hän painottaa sitä, kuinka tärkeää on tehdä itselle merkityksellisiä asioita.

Valmistumisen jälkeen ei kysytä, mitä opiskelit. Sinulta kysytään, mitä opintojesi aikana teit.

Tule piipahtamaan Tiedekulmassa 28.9. klo 13–15! Etukäteen ilmoittautumalla varmistat paikkasi ja kahvikuppisi.