Muut opiskelumahdollisuudet

Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa voi tutustua yliopisto-opiskeluun ja eri tieteenaloihin. Avoimessa voivat opiskella kaikki – ikärajoja tai pohjakoulutusvaatimuksia ei ole. Tarjolla on opintoja lähes kaikista tiedekunnista. Opintojen sisällöt ja vaatimukset ovat samoja kuin yliopiston tutkinto-opiskelijoilla. Opiskella voi joko opintokokonaisuuksia tai yksittäisiä opintojaksoja.

Avoin yliopisto-opetus suunnitellaan niin, että sen voi suorittaa työn ohessa. Opetusta on yleensä iltaisin ja viikonloppuisin ja tarjolla on myös verkko-opetusta. Valintakokeita ei ole – opintoihin otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä ja useimmiten kaikki mahtuvat mukaan. Avoimen yliopiston opinnot ovat maksullisia.

HY+ on Helsingin yliopiston täydennyskoulutusyhtiö, joka järjestää täydennyskoulutusta yksilöille sekä organisaatioille. Koulutukset on suunniteltu vastaamaan nykypäivän työelämän tarpeita yliopistollista tutkimusta ja käytännön tekemistä yhdistäen.

Oletpa sitten työurasi alkupuolella tai jo pitkän linjan konkari, HY+ on juuri sinua varten. Koulutustaustallasikaan ei ole väliä – riittää, että sinulla on intoa ja paloa uuden oppimiseen sekä halua kehittää joko omaa tai organisaatiosi osaamista. Katso tästä kaikki koulutukset aikuisille.

Useissa tiedekunnissa voidaan henkilölle, jolla ei ole tutkinnonsuoritusoikeutta Helsingin yliopistossa, myöntää oikeus suorittaa ns. erillisiä opintoja. Opiskeluoikeus rajoittuu siihen aineeseen ja siihen opintojaksoon tai opintokokonaisuuteen, jonka suorittamiseen oikeus on myönnetty. Opinnot ovat maksullisia eivätkä johda tutkintoon.

Opiskeluoikeus voidaan myöntää esimerkiksi henkilölle, joka tarvitsee opintokokonaisuuden tutkintonsa täydentämiseksi tai lisäpätevyyden hankkimiseksi.

Opiskeluoikeutta täytyy hakea asianomaisesta tiedekunnasta. Hakumenettely, hakukelpoisuus ja hakuajat vaihtelevat tiedekunnittain. Tietoa erillisten opintojen suorittamisesta ja opiskeluoikeuden hakemisesta sekä erillisiä opintoja koskevista maksuista saat alla olevista linkeistä sekä opiskelijapalveluista.

Helsinki Summer School on Helsingin yliopiston kansainvälinen kesäkoulu, joka järjestetään vuosittain elokuussa. Kurssit ovat noin kolmen viikon pituisia ja ne on suunnattu maisteri- ja jatko-opiskelijatason opiskelijoille. Kurssit ovat monitieteisiä intensiivikursseja, joiden opetuskieli on englanti.

Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus lähteä opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille. Yliopistolla on noin 500 laadukasta partneriyliopistoa ympäri maailman, ja joka vuosi noin tuhat opiskelijaamme suuntaa joko opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun. Jakso ulkomailla antaa

  • kansainvälisen lisän tutkintoosi, ja saat kansainvälistä osaamista omalta alaltasi. Hyvin suunniteltu opiskelijavaihto tuo osaamiseesi monipuolisuutta ja ainutlaatuisuutta!
  • Saat uudenlaisen näkökulman maailmaan, opit myös itsestäsi ja kielitaitosi vahvistuu.
  • Tutustut kohdemaan kulttuuriin uudella tavalla, tapaat uusia ihmisiä ja saat erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua alallasi kansainvälisesti.

Jos olet kiinnostunut opiskelijavaihdosta Helsingin yliopistossa, katso lisätietoa englanninkielisiltä Exchange studies sivuiltamme.  Helsingin yliopistoon saapuu vuosittain yli 1000 vaihto-opiskelijaa eri puolilta maailmaa. 

Kaikki Suomen yliopistot ovat mukana joustavan opinto-oikeuden (JOO) sopimuksessa, joka antaa perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoille mahdollisuuden sisällyttää tutkintoonsa opintoja muista suomalaisista yliopistoista. JOO-opiskelu on opiskelijalle maksutonta. Opiskelijan tulee olla läsnäolevana kotiyliopistossaan, jotta hän voi hakea joustavaa opinto-oikeutta ja suorittaa opintoja toisessa yliopistossa.

Joustavalla opinto-oikeudella pyritään tarkoituksenmukaisesti laajentamaan oman yliopiston (kotiyliopiston) opintotarjontaa, lisäämään valinnanmahdollisuuksia ja tukemaan opintojen etenemistä. Opiskelijalle joustava opinto-oikeus tarjoaa mahdollisuuden liittää tutkintoon sopivia opintoja muiden yliopistojen tarjonnasta sekä hyödyntää opinnoissaan muiden yliopistojen asiantuntijoita ja erikoisaloja.

Ha­ke­mi­nen

Kasvatustieteellinen tiedekunta järjestää lukuvuonna 2018-2019 seuraavat 60 op opintokokonaisuudet, jotka antavat ammatillisia lisäpätevyyksiä:

  • erilliset erityisopettajan opinnot suomen kielellä
  • perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot suomen ja ruotsin kielellä
  • opettajan pedagogiset opinnot suomen, ruotsin ja englannin kielellä.